Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
Dyrektywa, poza masą przepisów dotyczących broni palnej w UE, dzieli broń na cztery kategorie:

- A: broń palna niedozwolona dla obywateli (np. maszynowa; z amunicją grzybkującą itd.)

podkreslenie moje

A to ciekawe... To dlaczego mozna taka amunicje kupic bez problemu w sklepach z bronia?

Pomijam fakt ze jest ona duzo lepsza do samoobrony niz pelnoplaszczowa.

Stosujac podobny zabieg logiczny mozna by wysnuc przeciwne stwierdzenie, że ze wzgledu na podobienstwo, nalezaloby przeniec G18 i 93R z grupy broni maszynowej do broni samopowtarzalnej...

Jezzzuuu... A pokaz mi zapis w ktorym okreslono ze bron samoczynno-samopowtarzalna klasyfikuje sie na podstawie (nie)podobienstwa do broni samopowtarzalnej.

Posted
Dyrektywa, poza masą przepisów dotyczących broni palnej w UE, dzieli broń na cztery kategorie:

- A: broń palna niedozwolona dla obywateli (np. maszynowa; z amunicją grzybkującą itd.)

podkreslenie moje

A to ciekawe... To dlaczego mozna taka amunicje kupic bez problemu w sklepach z bronia?

Pomijam fakt ze jest ona duzo lepsza do samoobrony niz pelnoplaszczowa.

Pisałem to, co jest wyszczególnione w dokumencie. Niedozwolona jest cyt.:"amunicja do pistoletów i rewolwerów z pociskami rozprężnymi oraz pociski dla takiej amunicji oprócz broni dla myśliwstwa i strzelectwa sportowego dla osób uprawnionych do korzystania z niej"

Znaczy to, że amunicje taka w myśl tej dyrektywy można spotkać w sklepach i mogą nabyć tylko uprawnieni do posiadania takiej amunicji, a takze każdy kto nie jest "szarym obywatelem" - słuzby mundurowe i agencje ochrony. Ustawodawca uznał (moim zdaniem słusznie), że amunicja ta powoduje zbyt rozległe rany i jest za silna do obrony osobistej obywateli.

Posted
Jezzzuuu... A pokarz mi zapis w ktorym okreslono ze bron samoczynno-samopowtarzalna klasyfikuje sie na podstawie (nie)podobienstwa do broni samopowtarzalnej.

A pokaż mi Navy, gdzie ja cos napisalem o jakis przepisach czy zapisach? :?
Posted

Mowimy o interpretacji przepisow, wiec dla mnie jest logiczne ze mowimy o przepisach. Jesli zmieniasz temat i mowisz o swich przemysleniach to wyraznie to zaznacz. Tak czy inaczej Rozumowanie wskazane przez T.J. jest niestety dosc logiczne, Twoje w zaden sposob.

Posted
T.J. -> O uszy obił mi się taki kruczek, że jeśli w jakims z krajów UE zakupisz broń na pozwolenie posiadane przez siebie i przywieziesz ją do innego kraju, to o ile spełniasz wymagania, tamten kraj jest zmuszony wydać Ci pozwolenia także

czy to prawda?

Odnośnie tego postu:

- to nie "kruczek", ale jasne i przejrzyste prawo (rzadko w naszym kraju spotykana rzecz ;) ) - chodzi to o Europejską Kartę Broni Palnej

- kraj, do którego jedziesz nie jest zmuszony wydawać Ci pozwolenia, ale automatycznie uznaje E.K.B.P. wydaną w Twoim kraju (z wymienioinymi poniżej obostrzeniami).

- E.K.B. nie jest przepustką do wwozu dowolnej broni palnej do każdego kraju unii, ale tylko do państw, gdzie dany typ broni jest dozwolony (wszystkie kraje i wyjątki są wyszczególnione w Karcie)

A oto cytat z Dyrektywy dotyczący E.K.B.P. (poświęcono jej cały Załącznik II):

ZAŁĄCZNIK II

EUROPEJSKA KARTA BRONI PALNEJ

Karta musi zawierać następujące sekcje:

a) tożsamość posiadacza;

B) identyfikacja broni lub broni palnej, łącznie z odnośnikiem do kategorii w rozumieniu niniejszej dyrektywy;

c) okres ważności karty;

d) sekcja na użytek Państwa Członkowskiego wydającego kartę (typ i odniesienia dotyczące pozwolenia itd.);

e) sekcja na wpisy innych Państw Członkowskich (pozwolenia na wwóz broni na ich terytorium itd.);

f) oświadczenia:

"Prawo podróżowania do innego Państwa Członkowskiego z jedną bądź większą liczbą sztuk broni palnej sklasyfikowanych w kategoriach B, C lub D, wymienionych w niniejszej karcie wymaga uprzedniego uzyskania odpowiedniego pozwolenia wydanego przez odwiedzane Państwo Członkowskie. To lub te pozwolenia mogą zostać odnotowane w niniejszej karcie.

Uprzednie pozwolenie wymienione powyżej, nie jest co do zasady konieczne w celu odbycia podróży z bronią palną sklasyfikowaną w kategoriach C lub D, jeśli ma być wykorzystana w celach łowieckich oraz z bronią sklasyfikowaną w kategoriach B, C lub D, jeśli ma być wykorzystana do strzelectwa sportowego, pod warunkiem, że podróżny posiada przy sobie broń palną i może określić cel podróży."

W wypadku poinformowania pozostałych Państw Członkowskich przez dane Państwo Członkowskie, zgodnie z art. 8 ust. 3, że posiadanie pewnych rodzajów broni palnej sklasyfikowanej w kategoriach B, C lub D jest niedozwolone lub wymaga pozwolenia, dodaje się jedno z poniższych oświadczeń:

"Podróż do ... (państwo(-a) przeznaczenia) z bronią palną ... (identyfikacja) jest zakazana."

"Podróż do ... (państwo/(-a) przeznaczenia) z bronią palną ... (identyfikacja) wymaga uzyskania pozwolenia."

1 Dz.U. C 235 z 1.9.1987, str. 8 oraz Dz.U. C 299 z 28.11.1989, str.6.

2 Dz.U. C 231 z 17.9.1990, str.69 oraz Dz.U. C 158 z 17.6.1991, str. 89.

3 Dz.U. C 35 z 8.2.1988, str. 5.

Dodam jeszcze, że nie we wszystkich krajach UE dostosowano miejscowe prawo do powyższego dokumentu (ale muszą to jak najszybciej zrobić) i należy się liczyć z koniecznością krótkiego użerania się z policją lub urzędasami po przyjeździe tylko z E.K.B.P..

Jeśli ktoś ma pytania odnośnie powyższego tekstu służę uprzejmie.

A TAK BY THE WAY WARTO CHYBA ZAŁOŻYĆ DLA TEGO ZAGADNIENIA OSOBNY POST, BO TU SIĘ ROBI SPORY OFF-TOPIC"

Posted
(np. radomski sportowy karabinek Hunter stworzony na bazie Beryla)
7,62 mm sztucer (karabinek samopowtarzalny) Hunter został stworzony na bazie 7,62 mm kbk AKM, a nie 5,56 mm kbs wz.96 Beryl. Na bazie Beryla powstał 5,56 mm karabinek samopowtarzalny Radom-Sport (nazywany również czasami Beryl-IPSC albo Beryl-Sport).