Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam! tereny na których gram są dość zróżnicowane zarówno duże dystanse jaki i małe dlatego pojawia sie problem z fpsami niby limitów nie ma ale nie uśmiecha mi sie szyć z 460 w budynku natomiast wychodząc na zewnątrz brakuje zasięgu. Wymyślałem ze powinna pojawić się 3 replika.

Ogólnie wyglądać miało by to następująco jedna na plecach na mocowaniu które już sobie opracowałem będzie maxymalnie jak to możliwe wygodnie druga szturmówka w łapie no i boczniak.

Pod takie rozgrywki gdzie nie zabiera sie dużo sprzętu nie powinno być za ciężko na barkach.

bocznaik wiadomo ok 320 fps

szturmówka 400

na plecach wyborowa ok 570-600 up zobaczymy ile wyciągnie

teraz pytanie jaki karabin będzie optymalny założenia są takie

-mała waga (możliwie) wiadomo przeciw pancerna Berett sie nie nada

-możliwości tuningu (v2 raczej odpada)

-możliwie długa lufa przy możliwie najmniejszej dł broni

-gaz czy elektryk

- nie AK podobne

środki ok 3000 zł

Posted (edited)

IMO najlepiej JEDNĄ replikę, ale z systemem szybkiej wymiany sprężyny.

Najlżej, najtaniej, a FPSy regulowane w dowolnym zakresie.

Edited by wiciok
Posted (edited)

Ja mam g3 tm 500fps z gb v2,na lipo 11.1,i jakoś żyje.Często pruję krótkimi seriami :)

Ja bym padł po godzinie na glebę obwieszony trzema replikami.Zrób,jak mówi przedmówca.

Bardzo fajna pod tym względem jest l85 ics'a :).

Edited by nicknitro
Posted
IMO najlepiej JEDNĄ replikę, ale z systemem szybkiej wymiany sprężyny.

I przed wejściem do budynku będzie wymieniał sprężynę?

Moja propozycja:

Na spotkania mające miejsce raczej na terenie otwartym - zainwestować w dobrą replikę do gry na otwartym terenie, powiedzmy 500-550 FPS (~1500-2000 zł). Do tego kupić replikę boczną mającą nie więcej jak te 350 FPS i używać jej po wejściu do budynku (200-700 zł).

Oprócz tego kupić replikę dostosowana do limitów CQB - około 350-360 FPS (400-700 zł). Używać jej na spotkaniach nastawionych raczej na walkę w budynkach. Da ona również radę na otwartym terenie - jeśli trzeba.

W przypadku, jeśli rzeczywiście teren jest tak różnorodny, że nie sposób zdefiniować czy bardziej stawia na zieloną czy czarną taktykę - kupić replikę do gry na otwartym terenie (500-550 FPS) i jako replikę boczną - coś pokroju MP5K z Galaxy (200-300 zł). Czyli krótka replika, mająca automatyczny tryb ognia, duży zasięg i nienaganną celność. Z repliki bocznej zrezygnować, lub kupić coś najtańszego (jak choćby Beretta od STTI [100 zł]), co będzie miało półautomatyczny tryb ognia, będzie lekkie i łatwe do wyciągnięcia z kabury.

Ewentualnie - kupić replikę mającą nie więcej jak 360 FPS i zainwestować w części poprawiające szybkostrzelność, zasięg i celność bez podnoszenia prędkości wylotowej (~800-1500 zł). Taka replika będzie bardzo uniwersalna i będzie pozwalała zarówno na skuteczne operowanie w otwartym terenie, jak i będzie miała wysoką skuteczność w walce w budynkach.

Noszenie ze sobą dwóch długich replik może być niewygodne i może na tym ucierpieć mobilność gracza, a to zmniejszy jego skuteczność. Niekiedy biegam ze szturmówką mając na plecach SR-25 lub SWD na dalszy dystans - da się, ale wymaga trochę obycia się z samymi replikami i umiejętności w szybkiej zmianie replik.

Ceny, które podałem w nawiasie są bardzo, bardzo, bardzo orientacyjne.

Pozdrawiam.

Posted

Tylko że najpierw tą sprężynę trzeba wymienić co chwilkę zajmie, szybciej jest wyjąć boczną. Zakładając że strzelec stoi w oknie, w hali, odległość wyklucza "zabicie słowne" jak i strzał z mocnej repliki, ma w łapie karabin wyborowy 570 fps, słyszy ruch na schodach i szybciej jest odpiąc kaburę i wyciągnąć pistolet czy zacząć zmieniać sprężynę?

Posted (edited)

A czy ja powiedziałem cokolwiek o pozbywaniu się bocznej?

"Klamka" to oczywista oczywistość, za to noszenie dwóch "długich" replik to masakra.

I przed wejściem do budynku będzie wymieniał sprężynę?

Dlaczego nie? A jakby się bardzo spieszył, to wyciąga boczną.

Śmiem twierdzić, że po treningu zmiana sprężyny nie będzie trwała o wiele dłużej, niż wygrzebanie się spod plątaniny oszpejowania i dwóch replik na zawieszeniach. A zyskujemy wtedy:

-niższą cenę

-mniejszą masę i objętość zarówno szpeju, jak i związaną z brakiem drugiej "długiej", dyndającej się gdzieś z boku repliki

-możliwość wyboru DOWOLNEGO przedziału FPS - możemy z głownej repliki zrobić zarówno snajperkę, typową szturmówkę, jak i replikę do CQB.

Edited by wiciok
Posted (edited)

Kup l85 ICs'a,albo coś z podobnym systemem gearboxa.Możesz w nim regulować moc w zakresie około 100fps(masz wtedy od 450 do 550fps),do tego jakaś krótka na bok(w moim przypadku mp5k na jednopunktowym zawieszeniu pod pachą).

Edited by nicknitro
Posted (edited)

A mój pomysł (i wykonanie) jest następujące:

1. Teren otwarty/las - Mk 12 SPR (430 FPS) + elektryczny Glock 18C jako dodatkowy "odganiacz" + na bliskie spotkania

2. Teren zróżnicowany (przewaga otwartego/lasu, od czasu do czasu mały budyneczek) - zestaw jak wyżej tle, że Glock 18C służy również do walki w budynku (biorę wtedy cztery długie magazynki do glocka :icon_biggrin:)

3. Teren zróżnicowany (otwarty/lasu, większa ilość/duże budynki) - Mk 12 SPR + MP5K (jakieś 320 FPS) ale na specjalnych szelkach pod jedną pachą z magazynkami pod drugą pachą z drugiej strony + ewentualnie boczniak na udzie (Glock 18C) jako awaryjne rozwiązanie trudnych sytuacji. Oczywiście jest to najmniej komfortowe rozwiązanie ale z pasem i szelkami daje radę. Trochę tylko ciężkawo bywa...

4. CQB - MP5 PDW na jednopunktówce + Glock 18C (koniecznie dużo długich magazynków :biggrin::)))))

Wyszło stosunkowo niedrogo (SPR jest BOYIa ale po tuningu daje radę, MP5K/PDW Galaxy (Stock), a G18C oczywiście CYMY) i jestem zadowolony. Oczywiście przyjmę każdą krytykę :cool:

Edited by PitBear
Posted
-możliwość wyboru DOWOLNEGO przedziału FPS - możemy z głownej repliki zrobić zarówno snajperkę, typową szturmówkę, jak i replikę do CQB.

Oczywiście, pod warunkiem tylko, że mamy:

- odpowiednią ilość czasu, by tą sprężynę zmienić, co wcale nie trwa ułamek sekundy, ale to już pomińmy;

- kilka magazynków, każde z kulkami o innej masie (w końcu co innego użyjesz do repliki do CQB, co innego do "typowej szturmówki", a co innego do snajperki;

- odpowiednią ilość czasu, by na nowo wyregulować system hop-up i zgrać przyrządy celownicze.

Jak dla mnie - poroniony pomysł.

Posted

Oczywiście, pod warunkiem tylko, że mamy:

- odpowiednią ilość czasu, by tą sprężynę zmienić, co wcale nie trwa ułamek sekundy, ale to już pomińmy;

Wygrzebanie się spod kupy szpeju też chwilę trwa. No ale to już pomińmy.

- kilka magazynków, każde z kulkami o innej masie (w końcu co innego użyjesz do repliki do CQB, co innego do "typowej szturmówki", a co innego do snajperki;

Hmm... Po co inne kulki do CQB? Wystarczą tylko 2 rodzaje. Do snajperki zresztą nie potrzeba dużo kulek - 1 low-cap wystarczy.

- odpowiednią ilość czasu, by na nowo wyregulować system hop-up i zgrać przyrządy celownicze.

No przyznaję, o tym nie pomyślałem. ALE po odpowiedniej liczbie prób można sobie na pokrętle zaznaczyć ustawienia dla poszczególnych sprężyn i kulek. Oczywiście nie w każdej replice/komorze hopsia, ale jak się chce, to można. Przyrządy? Hmm... Luneta z kolimatorem. Ustawiona na wartości snajperskie, a koli na szturmowe.

Jak dla mnie - poroniony pomysł.

To samo myślę o taszczeniu ze sobą kilku replik, tylko dla góra kilkunastu metrów zasięgu więcej.

Ale w sumie - Dexter dobrze prawi - jeśli druga replika, to sprężyniak. IMO z VSR to najlepiej G-spec.

Posted

A może tak karabin snajperski (baza wedle upodobań, choć sugeruje w tym przypadku SR25 @ 600fps) i do tego p90@350fps (ew. mp5k). W lesie używasz sr'ki, łatwo i sprawnie bo AEG, jak ktoś podejdzie za blisko to do obrony masz p90. Jak już masz wgramolić się do budynku to snajperka na plecy, a maleństwo w dłoń.

Noszenie dwóch replik (przy czym jedna to mały pm) jest możliwe i nawet praktykowane.

Posted

A może tak karabin snajperski (baza wedle upodobań, choć sugeruje w tym przypadku SR25 @ 600fps) i do tego p90@350fps (ew. mp5k).

To by było najrozsądniejsze. Kurz z 330 fps nada się i na boczną dla snajpera, i do CQB.

Jest jeszcze opcja robienia snajperki z gazowego Rugera 10/22 KJW, ale pod naszą szerokością geograficzną jest ona średnio rozsądna i dość kosztowna. Za to ważący dwa i pół kilo karabin snajperski, który mierzy jakieś 75 cm i dostarcza kulki .20g z prędkością powyżej 500 fps... chyba coś takiego właśnie chciałeś.

Posted

Obwieś sie sprzętem, poślizgnij na zamarzniętej kałurzy i nie wstań bez pomocy kolegów....

Że też ja nigdy takich problemów nie miałem. Główna- 600ps, klamka 330fps i już, po kiego grzyba kombinować i robić z siebie maszyne do wszystkiego (co i tak nigdy sie nie uda)?

Posted

Ja posiadam G36c i AI AW .308 Sniper. Całkiem dobrze się lata z takim zestawem i wcale nie jest za ciężko. Trzeba po prostu mieć odpowiednie zawieszenie. Można mieć klamkę z boku do zabudowań ale zakładam, że jeśli wyleci nam ktoś z karabinem nasze szansę są trochę mniejsze.

• Create New...