Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam a więc mam 13 lat (jestem spokojny i ogarnięty :icon_biggrin: ) chciałem zapytać o to czy są w Gdyni grupy ASG dla niepełnoletnich ?

Jeśli chodzi o ASG to jestem zupełnie zielony "zielony" , w okolicy nie mieszka nikt kto by się tym interesował ASG (a przynajmniej nie znam żadnej osoby która by się interesowała :happy: ) .

Szukałem już od dłuższego czasu grupy ASG dla niepełnoletnich lecz nie znalazłem.

Jeśli należycie do takiej grupy lub znacie jakąś to podajcie np.: stronę .

Dzięki i Pozdrawiam.

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tylko wątpię, by 13-sto latka przyjęli... Podrośnij chociaż do tej szesnastki, a w tym czasie zbieraj kasę, poczytaj ci i jak, etc.

Posted

Tylko wątpię, by 13-sto latka przyjęli... Podrośnij chociaż do tej szesnastki, a w tym czasie zbieraj kasę, poczytaj ci i jak, etc.

Serio wierzysz, że przez te 3 lata będzie napalony nadal na ASG? Mój zapał sie rok dał rade utrzymać, ale 3 lata to nikt nie bedzie napalony :p

Posted

Taaak.... ja mam pomysł.

Zróbmy jakiś specjalny test IQ na temat bezpieczeństwa itp. oczywiście test pisemny.

A później test praktyczny... coś jak prawo jazdy... taaaa.

Myślę, że mimo wszystko granica 18 lat jest dużo bezpieczniejsza niż "ograniczenia dla tych co nie umieją czytać i pisać".

Posted

Ja mam 15 lat i sam wyznaje granicę ASG 16+ , ponieważ znam dużo ludzi w tym wieku i młodszych , którym bym takiej repliki do rąk nie dał . Ale oczywiście wyjątki są :) Autorowi tematu polecam przejrzeć całe forum WMASG zanim cokolwiek napisze :) Są działy gdzie poszukują maniaków , gdzie poszukuje się teamów itd.

Pozdrawiam :D

Posted

Ja mam 15 lat i sam wyznaje granicę ASG 16+ , ponieważ znam dużo ludzi w tym wieku i młodszych , którym bym takiej repliki do rąk nie dał . Ale oczywiście wyjątki są :) Autorowi tematu polecam przejrzeć całe forum WMASG zanim cokolwiek napisze :) Są działy gdzie poszukują maniaków , gdzie poszukuje się teamów itd.

Pozdrawiam :D

Wyznawaj 18+ :)

Posted

A strzelajcie się nawet od +7, jedynie bardziej myślący będą się obawiać nie was, ale możliwych przyszłych problemów z waszymi rodzicami w razie "W". Jak znajdziesz chętnych to spoko, ja wolę się wyżywać w swojej kategorii wiekowej.

Posted (edited)

Zacznijmy od tego że jest jeszcze ASGjunior, a ja jestem żywym przykładem na to że można poczekać te 3 lata i nadal mieć zapał do AS.

A co do testu IQ to chyba trzeba zacząć siebie oceniać a potem innych(bo co niektórzy z forum potrafią każdego zmieszać z błotem bez żadnych obrażliwych słów i powinni za to dostawać pieniądze bo tak umiejętnie to robią).

Dlatego moja rada lepiej zacznij siebie egzaminować a potem innych.

A tak wogóle może zacznniemy pisać na temat i skończymy sie kłócić.

I jeszcze 1 spotkałem w swojej karierze 14-16 bardziej ogarniętych niż starzy wyjadacze.

Edited by szymongwiazda
Posted

Aby bylo jasne i aby wszelakich dyrdymalow dyspute zakonczyc:

- Nie ma zadnego nakazu prawnego ustanowionego przez Rade Ministrow, Policje , Sejm czy Parlament Europejski, Rosyjka D ume, Amerykanski Kongres, Kneset , czy Kolko Rozancowe Radia Maryja dotyczacego asg na terenie RP ....

- O tym czy ktos sie bedzie strzelac w danej grupie decyduje dana grupa. Najczesciej bierze sie ludzi +18lat ze wzg na mozliwosc zrzucenia odpowiedzialnosci karno-prawnej na uczestnika pelnoletniego ( osoba pelnoletnia ponosi 100% odpowiedzialnosci karno-prawnej za swoje czyny ), jesli dany uczyestnik/osoba zrobi jakies glupstwo lub doprowadzi sie do kalectwa.

Tutaj nie chodzi o to czy 14 latek jest bardziej ogarniety umyslowo od samego papieza , czy osoba niepelnoletnia patrzy ma swiat oczyma Corky'ego Tatcher'a lub Macka z Klanu ... Tutaj chodzi o najzwyklejsze chronienie wlasnych 4 liter przed prokuratorem .....

Powtarzam jeszcze raz: o tym czy dana osoba dolaczy do grupy decyduje dana grupa, nie zadne prawo wamasgu czy Konstytucja Zimbabwe lub PR.

Posted

Ja wyznaję zasadę że można się strzelać z każdym ale musi być zgoda (w razie niepełnoletności) i dopóki zachowuje się przyzwoicie. Znam niejednego który miał 16 wzwyż a zachowywał się skandalicznie nie mówiąc już o przestrzeganiu podstaw BHP na strzelankach (u mnie taki drugi raz się nie pojawił).

Posted

Ja rozumiem, że w ASG to sami komandosi itp. A jednak to tylko zabawa, choć faktycznie przy pewnej dozie bezmyślności może być niebezpieczna, trzeba jednak uczyć małolatów odpowiedzialności. Ja wciągnąłem się w ASG w zasadzie ze względu na swoich synów 11 i 13 lat, strzelamy się razem i jak na razie mało kto narzekał, że przywożę małolatów (dzięki za to), uważam, że jest to fajna zabawa dla ojca z synami, masz mało lat, to wciągnij tatę i będziesz pod opieką, spędzisz czas z ojcem a chłopaki z ekipy nie będą narzekać. Pozdrawiam.

Posted

Ja wciągnąłem się w ASG w zasadzie ze względu na swoich synów 11 i 13 lat, strzelamy się razem i jak na razie mało kto narzekał, że przywożę małolatów

:maniak_strach: Gratuluję, udało Ci się mnie przerazić... :sciana:

Posted

Dlaczego? Sam wkręciłem mojego 15 letniego wówczas brata i nikt nie protestował. Podpisałem tylko wcześniej, że biorę za niego odpowiedzialność. Sytuacja w której ojciec z dziećmi wpada na strzelankę wydaje mi się jak najbardziej zdrowa i normalna (o ile tata ma na tyle oleju w głowie, żeby później się nie sądzić z organizatorami)

Posted

Nie strzelę do 12-letniego dzieciaka, nieważne czy przyjdze z ojcem, dziadkiem czy papieżem. Tym bardziej nie wziąłbym na strzelankę swojego dziecka. Nazwij to jak chcesz... moim zdaniem to zdrowy rozsądek. Wolałbym kupić mu klocki lego.

Poza tym widok dzieciaka z repliką, jakby nie było udającą prawdziwą broń wywołuje u mnie pewien... niesmak.

Posted (edited)

U nas na strzelankę jeden z kumpli przywiózł swojego 11-letniego syna. Młody gietka JG z kolimatorem, mundur, cały rozpromieniony. Ale na strzelance ochraniał bazę z ojcem. Miał okazję strzelić tylko raz, do mnie. Ja mu odpowiedziałem ogniem, ale celowałem po nogach i strzelałem na semi :), więc uważam że dzieciaki z opiekunem to nie jest nic złego na strzelance. Osobiście uważam, że wiek 13 lat, mając odpowiedni rozum nie jest zły do rozpoczęcia zabawy w ASG, bo w końcu 13-latek to już osoba odpowiedzialna prawnie i ma już swój rozum. Osobiście wolę rozgarniętego i ostrożnego 13-latka, niż takiego kolesia 18+ ze stuningowaną repliką walącego z 5 metrów po twarzy "bo tak" .

Edited by Attero
Posted

Dzięki wszystkim za rady ale chodzi mi o to czy są w Gdyni grupy ASG dla niepełnoletnich, co do chodzenia na strzelanki z ojcem to nie zbyt nie ma czasu i do wieczora jest w pracy a poza tym woli samochody... :biggrin:

Posted

Jestem jak najbardziej za zabawą w airsoft z dzieciakiem. Nie ma problemów natury prawnej, bo ma kto odpowiadać prawnie, a jak nie chcesz strzelać, to nie strzelaj, nikt Cię nie zmusza. Osobiście zdarzyło mi się bawić w paintball z dzieciakami w wieku 8-15 i zabawa była znakomita, również dla młodych. Masz pewnie świadomość, że paintball boli bardziej niż airsoft, ale po pierwsze dzieciaki i tak łapią więcej siniaków podczas gry w piłkę, a po drugie lepiej, jak pobiega i postrzela z repliki pod okiem taty, niż ma siedzieć w domu i młócić na konsoli.

Znajomy przyłazi z synem na strzelanki, młody chce wciągnąć w to swoich kolegów z tatusiami i mają pomysł, że będą się stylizować na południowoamerykańską partyzantkę, gdzie ośmioletni żołnierze są na porządku dziennym :)

Posted (edited)

Jeżeli ma się odpowiednie środki na zakup ASG w młodszym wieku ( z czym zazwyczaj jest problem ze względu na brak jakiejkolwiek pracy ) można spróbować .

Oczywiście tutaj największym problemem jest odpowiedzialność . Jeżeli chłopak wie , że nie może wnosić o jakieś konflikty prawne gdy ktoś mu zrobi krzywdę na rozgrywkach to wszystko jest ok :)

Należy o tym poinformować rodziców i dać im papier do podpisania , że nie mogą wnosić o jakieś problemy dla człowieka , który nieumyślnie spowoduje jakikolwiek wypadek ASG :)

Edited by elo263
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...