krystek171994 Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Witam, chcę kupić tani kolimator w granicach 30 zł ;) Moja replika to Ak47 Cm 028A z szyną RIS I tu nasuwa się pytanie czy któraś z tych kolimatorów da radę zamontować na mojej replice http://allegro.pl/kolimator-strzelec-asg-11-22-mm-lepiej-niz-laser-i1993983205.html http://allegro.pl/kolimator-super-wykonanie-gwarancja-sklep-wa-wa-i2015414069.html No i czy będzie dobrze wskazywało cel strzału. Jestem otwarty na inne propozycje typu luneta. Quote
LogaN Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 W tej cenie podany przez Ciebie kolimator jest najlepszym, jaki można dostać (o nówkach mowa). Ewentualnie poszukaj jakiejś sprawnej używki standardowych RD 1x30 - często da się znaleźć w podobnej cenie. Tylko jedna uwaga - kupując któryś z linku wyżej zaznacz, że chcesz montaż na szynę RIS (czyli to całe 18-22mm), żeby przez przypadek nie przysłali Ci na montażu wiatrówkowym (11mm). Quote
musashi Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Każda luneta i kolimator z montażem na szynę ASG/22mm/Piccanty bedzie pasować ... Każda luneta i kolimator z montażem na szynę ASG/22mm/Piccanty bedzie pasować ... Logan był szybszy Quote
krystek171994 Posted December 28, 2011 Author Report Posted December 28, 2011 A jak będzie z celnością ?? Czyli jak coś brać na szyna 22mm, czy to będzie luneta czy kolimator? Quote
LogaN Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Lunetę w tej cenie sobie odpuść, bo bardziej Ci będzie przeszkadzać niż pomagać. Poza tym, lunety nie dasz rady wygodnie używać mając ją w takiej odległości od oka, a kolimator będzie się dobrze sprawował bez względu na tą odległość. A jak będzie z celnością ?? Celność repliki się nie poprawi. Za to kolimator powinien ułatwić i przyspieszyć celowanie, pod warunkiem, że dobrze go zgrasz z torem lotu kulek. Quote
krystek171994 Posted December 28, 2011 Author Report Posted December 28, 2011 Kolimatora się nie reguluje nie ? Tylko komorę Hop-Up przestawić tak żeby mniej więcej zgrało się z kolimatorem ? No a jak z zamontowaniem? Quote
LogaN Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Kolimator też się reguluje. Najpierw ustawiasz replikę, by strzelała jak najlepiej. Później montujesz kolimator i próbujesz go zgrać do ustawień repliki. Powinno się to udać, a jeśli nie - wtedy możesz pokusić się o delikatne podretuszowanie ustawień hopka. Ale jeśli i kolimator i replika są sprawne, to raczej nie powinieneś mieć problemów ze zgrywaniem. Jeśli kolimator masz na szynę RIS, a na replice też masz szynę RIS (a masz), to po prostu przykręcasz go na dwóch śrubach. Quote
MrOsamaful Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 (edited) Kolimator się reguluje. W pionie i poziomie. Chociaż te tańsze można zazwyczaj tylko w pionie. @Up Szybszy... Edited December 28, 2011 by MrOsamaful Quote
musashi Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Tylko pamiętaj o tym, że jak dostaniesz pare kulek w ten kolimator to jest duża szansa , że zakończy on swój żywot . :dry: Quote
krystek171994 Posted December 28, 2011 Author Report Posted December 28, 2011 Ok thx za tak szybkie odpowiedzi :) To zamówię na dniach jak będę miał jakieś problemy to dam znać. Quote
LogaN Posted December 28, 2011 Report Posted December 28, 2011 Chociaż te tańsze można zazwyczaj tylko w pionie. Jakby co, mam dokładnie taki z logiem "ZOS" i ma regulację w obu płaszczyznach. Quote
Recommended Posts