Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Piotrqś, a niby skąd wniosek, ze to kompozyt?

Z tymi cenami tez bywa różnie. ABS jest sporo droższy od przykładowego HDPE (przy technologii wtrysku). Prawie dwukrotnie. Aż ciekawość mnie złapała przez Was i chyba zerknę z czego tak na prawdę zrobione są nasze repliki tylko musiał bym mieć małe próbki tworzyw z body itp... Swoich replik nie potnę :D.

Ogólnie wykonanie formy wtryskowej jest droższe niż stworzenie stempla i matrycy. Najtaniej jest stworzyć formę dla odlewów ze znalu, ponieważ bardzo często formy robi się z silikonu. No i nie sądzę żeby ktoś próbował się bawić w tracony wosk dla odlewów znalowych.

Ogólnie, te wszystkie dywagacje na szczeście nie dotyczą mojego kochanieńkiego HK , z czego jestem wielce zadowolony, czego nie mogę powiedzieć o moim Bojowskim MK12 :D Aż z ciekawości zerknę dziś z czego się bojek składa.

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tworzyw sztucznych sie praktycznie nie tłoczy więc nie rozumiem czemu o tym wspominasz.

Skrót myślowy. Drożej jest stworzyć formę do produkcji tańczych elementów z tworzywa sztucznego metodą wtryskową, niż tańszą matrycę ze stemplem do produkcji stalowych lub aluminiowych elementów tłoczonych.

Posted

Wracając do tematu, ABS w asg sprawdza się bezproblemowo w zasadzie poza 1 wypadkiem: konstrukcja korpusu serii M4?m16 jest taka, że abs-owe body łamie się na ogół w okolicach kolby. Dlatego wszyscy polecają kupować emki "full metal". Reszta replik znosi ABS bez większych problemów, choć np. w G3 trzeba uważać, żeby nie złamać mocowania kolby.

Posted

W ostrych odpowiednikach takie miejsca są wzmacniane płytkami z duraluminium lub stali. Wypozycjonowanie tych wzmocnień do niedawna było zabiegiem bardzo trudnym i bodajże pierwszym producentem który opracował technologię wstawiania takich wzmocnień było HK, mocując się ze szkieletem do USP ( okazało się że sam polimer nie wytrzymuje naprężeń powstających przy strzale ). Gniazda pinów są wzmacniane w bagatelny sposób. Przez wklejanie tulejek metalowych :)

pozdrawiam.