thesokol Posted November 12, 2011 Report Posted November 12, 2011 Witam kolegów forumowiczów. Problem wygląda w ten sposób. Na M130 guardera (nowej) w obecnej konfiguracji sprzętowej miałem 475 fps. W rączki wpadła mi m145 Elementa, założyłem (nic nie dotykając tylko szybka zmiana sprężyny - też była nowa) wynik 505 fps. Po niedługim czasie i małej ilości wystrzelonych kul prędkość oscylowała w granicach 487 +/- 2. Wczoraj zabrałem się za GB w celu co miesięcznych oględzin. Znalazłem nieszczelności na zespole cylinder/głowica cyl. usunięte na amen szczelność 100%. Jednak zauważyłem ze na dyszy mi strasznie dużo ucieka. Nie wiem czy poprzednio też tak było, zapomniałem sprawdzić :(. No i tu pojawia się pytanie: czy jest jakiś sposób prowizorka na uszczelnienie tego ( zdaje sobie sprawę że na dłużej, bez wymiany o-ringu czy wymienieniu dyszy, się nie obejdzie). Wynik po przeglądzie 473 fps. Znowu spadek. Drugie pytanie: Jak to jest z tymi sprężynami Elementa? Budowa sporo różni się od guardera w ilości zwojów i grubości drutu. Quote
wiciok Posted November 12, 2011 Report Posted November 12, 2011 Nasmaruj porządnie prowadnicę dyszy czymś gęstym. A sprężyna po prostu Ci się ubija - i dlatego sprężyny elementa są lipne. Quote
white_pl Posted November 12, 2011 Report Posted November 12, 2011 Tak, nasmaruj....i zapomij o hop-Up. Będzie Ci pluć smarem ! Smaru na prowadnicy musi być niewiele. Jedyne wyjscie to zmienić dysze lub ... napisz do mnie bo nie mogę robić reklamy na forum :) A sprezyna...no to juz widzisz czemu Guarder nawet slabszy jest lepszy niz element/shs :) Pozdrawiam. Quote
thesokol Posted November 12, 2011 Author Report Posted November 12, 2011 Złożyłem przed chwilą na 130 guardera - wynik: 132mps /434fps. No niby jest to co ma być na tej sprężynie ale było 144mps/ 473fps. Wniosek taki że albo już sie sprężyna ułożyła (na początku wszystkie są super-uber po chwili schodzą na swoje nominalne wartości - i guarder na nich pozostaje) albo ta nieszczęsna dysza generuje taki syf. Co do smaru na prowadnicy to wiadomo o co chodzi, dałem troszkę teflonwego bo jest gesty i lepki. Nie poprawiło sytuacji w ogóle (HU działa dobrze). Leci PW do Ciebie white_pl :) Quote
KicpA Posted November 12, 2011 Report Posted November 12, 2011 430fps na SP130 to bardzo słaby wynik. Quote
white_pl Posted November 12, 2011 Report Posted November 12, 2011 Spoko, popracujemy nad tym ;) Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts