Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Panowie, wiele tematów na tym forum jest poruszanych, jednak nie ma nic o BOR. Sądzę, że jest to jednostka, o której mało się mówi, jednak jest na tyle ciekawa, że w naszym środowisku zainteresuje nie jednego amatora ;). Zwłaszcza z ostaniach zagranicznych wojaży ministra SZ do Libii, gdzie borowiki nie kryli się ze swoimi SCARami ;). Na początek zdjęcia z oficjalnej strony BOR: http://www.bor.gov.pl/index2.php?fk=11&id=56 .

Ładnie prezentuje się SCAR H i L oraz MP5k, ale co to za "maszynówka" i mundurki.

Biuro Ochrony Rządu (BOR) - jednolita, umundurowana i uzbrojona formacja podległa Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji, której głównymi zadaniami są ochrona obiektów i osób, które są ważne ze względu na dobro i interes państwa. Obecnym szefem Biura Ochrony Rządu jest gen. dyw. Marian Jerzy Janicki.

Pozdro !

Edited by matheews
Posted

Teraz każda organizacja w Polsce lubi mieć swoją jednostkę elitarną.

Mamy Straż Graniczną, ABW, CBŚ, CBA, SPAP, SPAT, Żandarmeria Wojskowa, no i BOR. O pierwszych czterech jednostkach wymienionych przez mnie też jest mało na forum. Ludziska (rekonstruktorzy AT) wolę SPAT i SPAP :icon_biggrin:

Jeśli coś, źle napisałem lub pominałem to proszę poprawić :icon_biggrin:

Pozdrawiam Tomasz :happy:

Guest Mati13k
Posted

Panowie, wiele tematów na tym forum jest poruszanych, jednak nie ma nic o BOR. Sądzę, że jest to jednostka, o której mało się mówi, jednak jest na tyle ciekawa, że w naszym środowisku zainteresuje nie jednego amatora ;). Zwłaszcza z ostaniach zagranicznych wojaży ministra SZ do Libii, gdzie borowiki nie kryli się ze swoimi SCARami ;). Na początek zdjęcia z oficjalnej strony BOR: http://www.bor.gov.pl/index2.php?fk=11&id=56 .

Ładnie prezentuje się SCAR H i L oraz MP5k, ale co to za "maszynówka" i mundurki.

Biuro Ochrony Rządu (BOR) - jednolita, umundurowana i uzbrojona formacja podległa Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji, której głównymi zadaniami są ochrona obiektów i osób, które są ważne ze względu na dobro i interes państwa. Obecnym szefem Biura Ochrony Rządu jest gen. dyw. Marian Jerzy Janicki.

Pozdro !

http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/60159-wydzial-zadan-specjalnych/ - jest o BOR, a raczej o WZS BOR, tylko kolega nie szukał dokładnie. W sumie wystarczyło zjechać kilka tematów niżej w tym dziale lub zapoznać się z nazwą elity BORu.

Teraz każda organizacja w Polsce lubi mieć swoją jednostkę elitarną.

Mamy Straż Graniczną, ABW, CBŚ, CBA, SPAP, SPAT, Żandarmeria Wojskowa, no i BOR. O pierwszych czterech jednostkach wymienionych przez mnie też jest mało na forum. Ludziska (rekonstruktorzy AT) wolę SPAT i SPAP :icon_biggrin:

Jeśli coś, źle napisałem lub pominałem to proszę poprawić :icon_biggrin:

Pozdrawiam Tomasz :happy:

Mamy, bo widocznie jest taka potrzeba. Gdyby Polska nie miała granic i nie byłoby przemytu, nie byłoby jednostek specjalnych SG. Gdyby w Polsce nie było zorganizowanej przestępczości, nie byłoby CBŚ. I tak dalej, i tak dalej.

Czym się różni SPAT od SPAPu? Z chęcią się dowiem.

Posted

SPAT to był oddział ze słynnym Dziewulem stacjonujący na Okęciu. Po likwidacji tego przybytku nazwa SPAT przestała funkcjonować. Wg. ustawy i podziału w policji mamy obecnie Samodzielne Pododdziały Antyterrorystyczne Policji. Wrocławski SPAP kupę czasu używał napisu SPAT (legendy twierdzą, że zamówili sobie po prostu naszywki przed zmianą ustawy i tak już zostało - obecnie mają napisy SPAP), w tym w serialu "Fala Zbrodni" i przez to się tak to w społeczeństwie "zaszyło", że AT = SPAT.