Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Zdecydowałem się na mała modyfikacje GFC G36K w wersji z RISem i tłumikiem.

Można powiedzieć, że od początku chciałem wersje E, ale taką dostałem. Kwestia tyczy się teraz innej sytuacji.

Replika sama w sobie ma w stocku 330mm lufę. No a specyfika karabinu jest taka, że celność ma dość przeciętną. Pytanie teraz jest takie, jaką preckę wstawić wiedząc, że między końcem lufy a tłumikiem wręcz na stałe będzie taka o to http://www.defcon.com.pl/product-pol-5424-Lufa-zewnetrzna-do-AKS74U.html i do tego dokręcany tłumik jak w oryginale.

Na dobrą sprawę daje to 520mm miejsca na jakąś preckę. I teraz czy lepiej zostać przy tej rozmiarze który jest dedykowany do wersji E, czy może jakąś inna do Mki czy coś. Jakieś propozycje którą wybrać, najlepiej z linkami.

Dzięki

Posted (edited)

A to ona nie jest nakręcana tak jak inne przedłużki? A jak to sprawdzić?

Edyta: z tego co mówi test repliki to jest to "Cylinder - stalowy chromowany typ 2 "

Edited by Arius
Posted

Czyli do takiej długiej lufy musiałbyś kupić przynajmniej sam cylinder typ 0 lub zestaw bore-up do g36 z "pełnym" cylindrem. Jeśli zostawisz ten co masz to wstawianie dłuższej lufy mija się z celem.

Posted

Bardzo podobny temat jest tutaj:

http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/118293-lufa-precyzyjna-do-g608-2-jg/

Lufa zewnętrzna ma istotnie gwint 14mm CCW, możesz coś poczarować z tą przedłużką od AK, ale jak Ci będzie wystawać z frontu i dopiero dalej będzie tłumik, to wyglądać to będzie kiepsko. Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Co do cylindra, to łatwo sprawdzić, GB się łatwo wyciąga. U mnie w stocku był 0 (wersja K).

Posted

berylpl : bardzo podobny, ja bym dodał, że z goła odmienny. Tam szukana jest precka na 363~mm a tutaj na 520~mm ;) różnica raczej spora. I tutaj fajnie by było jakieś polecenia w tą stronę.

Jeszcze jak mi rozszyfrujesz skrót CCW. Sprawdzałem przedłużkę od BOYI tylko do M4 CQB i tak wyglądało to bardzo fajnie, przynajmniej ja tak uważam. Taka przedłużka da mi spory kawał miejsca.

w ogóle podzielę się linkiem do repliki, bo wiele osób ja myli i myśli, że mowa o czym innym.

http://www.defcon.com.pl/product-pol-7379-GFC-GUNS-GF36-7.html

Dodam jeszcze, że gdybym się uparł to nie musiałbym kupować tej przedłużki - bez niej mam 330mm stocka i miejsce w tłumiku - tutaj jednak wydaje mi się to mało rozsądne - powód jest spory.

Utrudniony dostęp do baterii, która jest pod RISem przednim. Nie można się tam dostać bez odkręcenia tłumika - a z tak długą precka w środku i ciągłym odkręcaniem tłumika łatwo coś uszkodzić.

Wolałbym tego nie ruszać w środku, jestem absolutnie zielony jeśli chodzi o grzebanie w środku. Co do cylindra, to pewnie dowiem się jak na przeglądzik pójdę. Póki co chcę się zaopatrzyć w tą lufę zewnętrzną, bo takie części mają tendencje do bardzo trudnej dostępności w pewnych momentach. Do pewnego czasu mają je wszyscy, a potem się rozchodzą i wyczerpane zapasy.

Także najważniejsza kwestia dla mnie to czy ta lufa od AK ma możliwość w ogóle się dokręcić do Giety. No i jakiś link do w miarę polecanej precki.

Posted

CCW=counterclockwise, czyli lewy :)

Odnośnie grzebania w środku, żeby sprawdzić jaki masz cylinder, to jest to proste i praktycznie nic się nie da zepsuć, chociaż trochę rozkręcania jest - śruba z tyłu, 2 przy selektorze+front żeby wyciągnąć lufę z komorą. 3 minuty roboty :)

Myślałeś może nad wyrzuceniem baterii do puszki na RIS? Sam mam taki plan, bo faktycznie po założeniu tłumika do batki się trudniej dostać a jego ciągłe dokręcanie i odkręcanie może się wstrętnie na gwincie odbić.

Posted

O grzebaniu w środku nawet nie ma takiej opcji - mam dwie lewe łąpy :P sugeruje się tym co jest napisane w tamtym teście, i tak pewnie będę zanosił precke która kupie do Defconu (tam kupowałem) i dam im do zamontowania przy okazji przeglądu - to jak będzie trzeba zmienić cylinder to i jego mi wymienią. O atrapie jakiś tam celowników? Mi się to nie podoba, tym bardziej jeśli replika będzie miała ponad 1000mm :P to takie coś będzie wyglądało słabo :P

Posted

Wyjaśniłem sprawę z tą lufą zewnętrzną i niestety, nie ma możliwości przykręcenia do niej tłumika tak jak chciałem. Powód: nie ma gwintu tylko klips, więc jeśli ktoś ma pomysł skąd dobrać taki kawałek rury też średnicy z gwintami to słucham propozycji :P

Posted

white_pl: właśnie tak będę musiał zrobić. Będę musiał jutro poszukać zakładów które się tym zajmują, bo sam nie mam dostępu do takich narzędzi :)