GuloGulo Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 Mam taki problem: Po dwóch latach moja wierna emeczka domagała się troski więc zrobiłem mały remoncik. Wymiana dot. sprężyny, głowicy tłoka, głowicy cylindra, dyszy, popychacza, prowadnicy sprężyny (wszystko SHS - sprężyna M130). Reszta nie wymagała wymiany jedyne co to wymieniłem podkładki (poprzednia konfiguracja: wszystko stock GFC + sprężyna SP120 Guardera). Remont był konieczny ponieważ sprężyna się zbiła i były nieszczelności w układzie - efekt: zamiast 420 FPS było 300. Teraz wszystko działa jak należy, układ daje 450 - 460 FPS, ROF wzrósł z 6,7-6,8 do 8,3-,8,8 bps (na LiPo 7,4V, 1800 mAh, 25C). Przy okazji oczywiście wymieniłem gumkę HU (jak zwykle na czarnego Guardera) i tu się niemile zaskoczyłem. I teraz o co chodzi: przy HU skręconym na zero pokazuje mi 450-460 FPS a na maks.: (uwaga!) 330-350 (to nie jest pomyłka - sam rozkręcałem giwerę ze 3 razy żeby zobaczyć kiedy jest maks, a kiedy 0). (co prawda nigdy nie używam maks. HU - tak może 30-35 % ale jest to dla mnie niepokojące) Czary jakieś? Pozostałe parametry: kulki: GFC Rockets 0,20 g, Komora HU Classic Army Quote
Maza94 Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 O ile wiem, przy skręconym hop siupie jest mniej fps. Quote
GuloGulo Posted October 6, 2011 Author Report Posted October 6, 2011 O ile wiem, przy skręconym hop siupie jest mniej fps. ale taaaaka róznica? :) Quote
Mati_kawa Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 (edited) Trochę duża różnica,ale zawsze przy podkręconym hopku fps się zmniejsza :blush: Edited October 6, 2011 by Mati_ATBW Quote
senkuPH Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 Może jakaś nieszczelność przy składaniu " się pojawiła " Quote
GuloGulo Posted October 6, 2011 Author Report Posted October 6, 2011 Trochę duża różnica,ale zawsze przy podkręconym hopku fps się zmniejsza :blush: (no właśnie, też mi się tak wydawało, natomiast niektórzy mają odmienne zdanie - w każdym razie "coś" się wyjaśniło :icon_biggrin: ) Spoko :), w każdym razie dzięki za odpowiedzi :) Może gumka jest za dobra :) albo za miękki dystanser? (dystanser jest orginalny z zestawu - gumka + dystanser, wcześniej stosowałem stokowy dystanser CA (tak przynajmniej twierdził sprzedający - komora jest "drugiej ręki") który był strasznie twardy - może zamienić?) Może jakaś nieszczelność przy składaniu " się pojawiła " Raczej nie, przy "badaniu" przyczyn składałem i rozkładałem giwerę z trzy razy i sam gearbox (tzn. zespół - tłok, cylinder i dysza) jest szczelny jak cholera (zresztą na to wskazują próby przy zerowym HU) :) Quote
seger Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 Zauważ, że czarny Guarder jest bardzo twardą gumką i do podkręcania dobrego trzeba go mocno docisnąć i niestety zabiera sporo prędkości wylotowej wtedy kulki. Quote
GuloGulo Posted October 6, 2011 Author Report Posted October 6, 2011 Zauważ, że czarny Guarder jest bardzo twardą gumką i do podkręcania dobrego trzeba go mocno docisnąć i niestety zabiera sporo prędkości wylotowej wtedy kulki. No, to wiele wyjaśnia, dzięki :) Quote
szymx1 Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 Zmień gumkę na zieloną G&G albo systemę energy. Quote
GuloGulo Posted October 6, 2011 Author Report Posted October 6, 2011 Zmień gumkę na zieloną G&G albo systemę energy. OK, spróbuję, dzięki serdeczne :) Quote
rumak Posted October 6, 2011 Report Posted October 6, 2011 OK, spróbuję, dzięki serdeczne :) I kulki, koniecznie. Quote
Recommended Posts