Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

na 150, ale zle złożyłem - przy składaniu GB mi przeskoczył i nie zauważyłem :D Zrobiłem kilka prób i coś dziwnie chodziło - otwieram i mam ten duży ostatni ząb i przedostatni zjechany :( Trudno- nauka kosztuje jak to mówią :)

• Replies 292
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Dziękuję za pomoc!

Po ponad 3 godzinach nieustannej walki i dzięki zakupowi drugiego tłoka ze stocka, udało mi się ogarnąć sprawę.

Silnik okazał się dobry - nawet sprawdziłem kierunek na włożonym silniku, ale wyjętym tłoku i cylindrze - działa w dobrą stronę i jest ok.

Ze stockowego tłoka usunąłem całkiem tę tulejkę ze środka, przez co sprężynka wchodzi troszkę głębiej (łatwiej złożyć GB), a po drugie: okazało się, że przy springu 150 tłok z tą tulejką wewnątrz zablokował mi się w tylnym położeniu przy prowadnicy sprężyny.

Może zrobiłem błąd, ale wyjąłem całkiem tulejkę, wymieniłem głowicę tłoka na aluminiową i łożyskowaną głowicę Big Dragon (czerwona), ale nie założyłem łożyska z uwagi, że stockowy tłok jest przy głowicy spłaszczony i łożysko nie wchodzi.

Nasmarowałem wszystko i poskładałem uważnie - o dziwo działa na lipo 11,1 jak szalone :icon_biggrin:

Do tego udało mi się wepchnąć batkę lipo 11,1 2200 mAh do chwytu przedniego :icon_biggrin: niestety musiałem ingerować w baterię i podzielić ją na 1 ogniwo+ 2, ale wszystko działa i się mieści.

Niebawem trzeba wszystko dopieścić i przechronować to się okaże co i jak :icon_smile: A co do tłoka SHS to na pewno się przyda jako zapas, chyba, że następny z cm 057 za 5 zł kupię :icon_biggrin:

W tej chwili setup jest taki:

gumka: czarna systema + dystanser h elementa,

lufa: na razie stock,

silnik: tornado F1 High Torque,

sprężyna: SP 150 Guarder,

bateria: lipo 11,1 2200 mAh Turnigy,

koła wewnątrz: stock,

tłok: stock (bez tulejki) + głowica tłoka alumionowa Big Dragon bez łożyska,

prowadnica sprężyny: stock,

dysza: Big Dragon do swd uszczelniona

przewody: siliconowe niskooporowe

mosfet: gotowy no name z aktywnym hamulcem,

podkładkowanie.

Jak sprawdzę na chrono to podam ile wydmuchało :icon_biggrin:

Edited by Foton
Posted

Może zrobiłem błąd, ale wyjąłem całkiem tulejkę, wymieniłem głowicę tłoka na aluminiową i łożyskowaną głowicę Big Dragon (czerwona), ale nie założyłem łożyska z uwagi, że stockowy tłok jest przy głowicy spłaszczony i łożysko nie wchodzi.

Imo płaska alu głowica to zły pomysł- szkielet dostanie po dupie, raczej nie ma przypadków pęknięcia, ale zalecałbym POMową lub sorbopad

Posted (edited)

A nawet z oryginalnym sorbo, które jest wklejone na stockową głowicę cylindra?

http://wmasg.pl/var/...173/glowica.jpg

Tego nie odczepiałem - głowica cylindra jest stockowa, tylko głowica tłoka jest płaska (taka jak tu: https://gunfire.pl/p...152195468_1.jpg)

Ewentualnie - mam pomysł co zrobić: utnę tą tulejkę z tłoka tak, żeby została tylko przednia ścianka, w którą wkręca się śrubkę od głowicy tłoka i założę stockową głowice jak była. Wtedy i tak sprężyna wejdzie znacznie głębiej, a amortyzacja będzie lepsza :)

Edited by Foton
Posted

tulejkę zostaw, a przytnij sprężynę jeśli nie wchodzi chrono powie Ci czemu;) głowica tłoka ok, zrób silikonowe sorbo na głowicy cylindra

gdzie dorwałeś tłok za 5 zł?

Posted (edited)

tulejkę zostaw, a przytnij sprężynę jeśli nie wchodzi chrono powie Ci czemu;) głowica tłoka ok, zrób silikonowe sorbo na głowicy cylindra

A to nie wyjdzie podobnie tj. albo usunięcie tulejki - sprężyna nie dochodzi do końca, czy zostawienie tulejki, a ucięcie 2-3 zwojów sprężyny? Wydaje mi się, że powinno wyjść podobnie - ale może się mylę :icon_smile:

gdzie dorwałeś tłok za 5 zł?

Zakup okazyjny od znajomego z jakichś jego rupieci :icon_biggrin:

Chyba, aż z ciekawości sprawdzę jak to wychodzi :D

Edited by Foton
  • 2 weeks later...
Posted

Witam,

replika ogarnięta - został setup z postu 253, a chrono pokazuje 570-580 fps :D Także mój plan zrealizowany (celowałem w około 550). Dziękuję za pomoc!

Docelowo wleci tłok z pomu od SHS 19 stalowych zębów i być może jak zacznie bardziej tłuc dodatkowo sorbo na głowicę cylindra.

• 2 months later...
Posted

Witam, replika działa - wystrzelone ponad 3000 kulek. Skuteczny zasięg w tej chwili to 80 m na kulkach 0,32 (obecnie na takich strzelam - likwiduję zapasy kulek, które się nagromadziły jakiś czas temu).

Obecnie testuję flat hopa na dystanserze airsoft pro i maple leaf omega.

Z dodatkowych prac - zdecydowałem się na tuning zewnętrzny w postaci malowania repliki farbami Fosco.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Cześć wszystkim,

Na początku sorki, że odkopuję temat, ale nie mam za bardzo wyboru, bo coś się poważnie spi**... zepsuło.

Posiadam bezawaryjnie SWD Cymkę już chyba z 5 lat na stocku poza lufą, gumką i mosfetem i choć na 0.36 Guardera naprawdę zacnie strzelało to zdecydowałem się na montaż mocniejszej sprężyny SP150 bez wymiany innych rzeczy. Co z tego wynikło? Moc (nie PRĘDKOŚĆ) podskoczyła dwukrotnie, a powtarzalność strzałów spadła do zera. Wystrzeliłem kilka magów i wychodzi na to, że hop-up się strasznie grzeje wraz z kolejnymi kulkami tzn. - im szybciej strzelam tym kulki chętniej lecą w niebo.

Obecny zestaw to:

- gumka zielona G&G,

- czarny dystanser H Elementa,

- lufa 383 mm 6.01 PDI Raven,

- bliżej nieokreślony mosfet,

- kulki 0.36 Guarder,

- oraz sprężyna SHS SP150.

Panowie, co z tym zrobić? Nową gumkę, twardszą kupić? Jaką? Przejść na flat-hopa? (gumkę dzisiaj wykastrowałem i na test wsadziłem - dalej się grzeje) Jakieś sugestie?

PS: Ten kto to zobaczy pewnie złapie się za głowę, jak można w ogóle wstawiać 383 mm lufę i mieć pretensję, ale przypominam, że przy ostatnich testach w bezwietrznych warunkach z stockową sprężyną na 60 m zawsze trafiałem w cel 25x25 cm (potwierdzone wielokrotnie ze świadkami z miarką laserową).

Posted (edited)

Nie, to nie problem z za krótką lufą. Z resztą, od razu widać, że kulka dziwnie by leciała w dół.

Moim zdaniem, coś jest nie tak z temperaturą hop-upa - im szybciej oddaje strzały tym kulki mocniej podkręca.

Gdy replikę odłożę na bok to hop-up w ogóle nie podkręca -> 10 strzałów -> i wszystko w niebo.

Edited by Marcus Polonus
Posted

Marcus Polonus, a jak z powtarzalnością fps?

Kupiłem cm057a na promocji za 630 ziko

wsadziłem doszczelnioną dyszę do swd 17,7mm (stock 17). Cienki oring na czoło komory i tak był potrzeby by podawało kulki,

ameliniową głowicę tłoka, łożyskowania sprężyny nie dało się upchać z racji tulejki w tłoku... jakieś patenty?

Sprężynę akurat miałem wolną m140 tornado, musiałem trochę skrócić, blokowało tłok na samym końcu, wyszło 515 fps.

Szukam sprężyny takiej żebym przycinać nie musiał i wyszło coś koło 550fps.

Ogólnie jestem zadowolony za ten hajs, dobre spasowanie, fajny gearbox, hopek bardzo fajnie kręci.

Zastanawiam się nad lufą, wrzuciłbym promyka 650, ale ostatnio te słabe partie w sklepach, bez polerki... Może madbull steelbull, przy takiej długości lufy i tak powinno dobrze pruć.

Posted

Ozzy,

W środku w gearboxie mam poza sprężyną całkowity stock. Wszystko trzyma idealną strzykawkę:

- 133 m/s, 3,2 J na 0.36g bez hop-up, czasem wyskakuje 132 m/s (czyli teoretycznie 587 fps na 0.2)

- 110 m/s, 2,5 J na 0.36g z najsilniejszym ustawieniem hop-up.

Btw, sprężyna też u mnie była za długa, ale rozwiązałem to inaczej - nie wyjmowałem metalowej tulejki z głowicy tłoka oraz nie przycinałem sprężyny tylko zdjąłem łożysko oporowe i nakładki z prowadnicy sprężyny (śruba na niej jest fabrycznie sklejona, niemal niemożliwe do odkręcenia.

• 3 weeks later...
Posted

Tak, kiedyś próbowałem rozkręcić cymowską prowadnicę z pomocą kilku morderczych narzędzi, poległem.

Wrzuciłem tą m150 shs z prowadnicą metalową bez łożysk (kupiłem za 5 ziko dawno temu). Na 0.2 wyskoczyło pełne 600fps, docelowych kulek jeszcze nie mam. Liczyłem na mniej fps, ale z tyloma to zapodam kompozyt bls 0.45. Po testach w boju znów coś napiszę.

Posted

Udało mi się złożyć porządnie.

Wsadziłem M150 SHS rozkręcając śrubę trzymającą łożysko oporowe na  prowadnicy sprężyny - potraktowane jest porządnym klejem do śrub, wystarczy podgrzać suszarką, by odkręcić.

Zmieniłem gumkę na czarną Guardera (wykastrowana ręcznie) + Flat Hop od Prometheusa, by wyeliminować grzanie się hopa. Mierzony i kalibrowany zasięg to w zwykłych warunkach 91 metrów w drewnianą tarczę 30 x 40 cm (1 na 3 kulki trafiały) na 0.43.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Wybaczcie, że w kolejnym poście. Nie mogę ponownie edytować.

Jeszcze jedno pytanie, jaki macie sprawdzony patent na mocowanie zespołu lufy? Dwie fabryczne śrubki to za mało na taki kawał żelastwa, a nie chciałbym tego zbeszcześcić. Poglądowo załączam zdjęcie z sąsiedniego postu aby zobrazować o co chodzi.

249d0526e58e294fgen.jpg