Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie mianowicie chciałbym zrobić mały tuning mojej chińskiej m-ki mam taką http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4908&name=AGM_-_M16A3_-_Full_Metal Chciałbym włożyć do jej wnętrza sprężynę m130 lub lepiej m140. Aku włożę 9,6 firefox i nową gumke hop-up. I tutaj pytanie czy gearbox i reszta stockowych części wytrzyma taką sprężynę wiem że gdy była nowa miała 430fps więc możliwe że miała sprężynę m120 lub nawet m130. Jeżeli nie co musiałbym wymienić?

Posted

Dezintegracja - zniszczenie.

Radziłbym zostawić stock, przesmarować, spodkładkować, dać nowe kabelki i mosfet, ewentualnie dobrą preckę i gumasa i dać spokój. Po co od razu katować M140tką... toć wszystko prawie poszłoby do wymiany.

Posted

Maza dobry pomysł spróbuję i przy okazji dam sprężynę taką jaka była w stocku chyba m120. Gearbox kilka razy rozbierałem więc zrobię to sam. Pytanie tylko które części i jakim smarem przesmarować. Jaki dobry mosfet polecacie?

Maza dobry pomysł spróbuję i przy okazji dam sprężynę taką jaka była w stocku chyba m120. Gearbox kilka razy rozbierałem więc zrobię to sam. Pytanie tylko które części i jakim smarem przesmarować. Jaki dobry mosfet polecacie? Oczywiście tylko przesmaruję części założę nową gumkę sprężynę i mosfet. Podkładkowaniem się nie zajmę bo się zwyczajnie na tym nie znam.

Posted (edited)

Jak do M120 to taki z active breaking. Co do sprężyn polecam guardera, guma standardowo zielona G&G, systema energy. Przesmarować na pewno zębatki, zespół cylindra, podoszczelniać przy okazji. Na forum jest temat jakich smarów używać, a na YT są turtoriale jak podkładkować i smarować ;).

W Forumowym komisie jest gość który sprzedaje mosfety i kable modelarskie. Ja mam mosfet bez AB i kable modelarskie (duży rof) od Chimery i jestem bardzo zadowolony.

Aha, jak chcesz oszczędzić sobie babraniny w GB, odeślij replikę do dobrego forumowego serwisanta, ja wysłałem do AnR'a, no i replika chodzi jak nigdy.

Aha nr2 ;), daj spokój z Frajerfoxami, ogólnie kapryśne batki, polecam Sanyo i Intellecta, mój Intellect 3600 mAh przeżył dwu dniowy zlot i dalej śmiga, do tego warto dobrą ładowarkę kupić, mogę polecić imax B6.

Edited by Maza94
  • 1 month later...
Posted

Jakiś czas temu miałem na serwisie tą replikę. Stockowo nie jest bardzo źle, ale można znacznie poprawić osiągi. Na uwagę zasługuje parę rzeczy np. silnik z neodymowymi magnesami, mosiężne 6mm łożyska, metalowa niełożyskowana prowadnica sprężyny, płaska plastikowa łożyskowana głowica tłoka, chromowany cylinder - aczkolwiek to pic na wodę, bo miedź już prześwitywała. Lista nowych części:

-tłok SHS

-dysza czerwona SHS

-sprężyna 130 Guarder

-guma Systema

-preclufa Madbull ver. II 509mm

-do tego mosfet + niskooporowa instalacja

Zasilane aku 9,6V large Intellect'a o pojemności 3000mAh

Wyszło 480-485fps (kulki G&G)

Podsumowując: Na razie replika ma znikomy przebieg (2k) więc nie można sobie zachwalać, że szkielet wytrzymuje, bo i tak pęknie. Ale replika strzela ładnie i ma błyskawiczna reakcję na spust. Dobry shimming, przesmarowanie i uszczelnienie zapewni bezawaryjną pracę i sporą prędkość wylotową. Do minusów (pod względem technicznym) zaliczę jedynie dwuczęściową komorę z plastiku, którą nie można zaprzeć GB o body wydłużając jego żywotność. Aczkolwiek wystarczy wyciąć co nie potrzebne w dolnym body i jednoczęściową komorę można bezproblemowo zamontować :)