Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Założyłem nowy temat by nie wrzucać wszystkiego do jednego worka jakim jest temat : „Wyposażenie wojsk Amerykańskich z Wietnamu”.

1. Spotkałem się z taką informacją ( nie pamiętam źródła ), że jednostki LRRP różniły się troszeczkę od siebie pod względem wyposażenia i umundurowania, w zależności od terenu w którym działały. Spotkaliście się z jakimiś patentami które mówią wprost z którą jednostką mamy do czynienia? Były jakieś stosowane triki, czy jednak nie ma na to reguły?

Np. czy wyposażenie znacząco różni się pomiędzy lurps działającego w delcie Mekongu, od lurpsa działającego w górach.

2. Z artykułu Piotra Tarasa : „Oczy za liniami wroga” wyczytałem takie zdanie :” zwiadowcy przeważnie nosili tylko M16, pistolety, miny kierunkowe i granaty”

Chodzi o colty. Na fotkach nie widać żeby nosili kabury przy oporządzeniu, kabur mocowanych na plecakach także nie widziałem. Więc jak to jest z tym pistoletem? Nosili go czy nie?

Posted

Powinieneś uściślić czy chodzi ci konkretnie o LRRP (sam początek istnienia patroli) czy ogólnie o jednostki zwiadu (LRRP, LRP, Rangers w kolejności chronologicznej).

1. Ogólnie wszystko zależało od terenu, w którym odbywał się patrol. Tam, gdzie nie było dostępu do źródeł czystej wody trzeba było wziąć jej ze sobą więcej etc. Patrole w I Korpusie odbywały się w o wiele bardziej zaludnionym terenie, więc były krótsze niż te w górzystym III Korpusie. Odbijało się to oczywiście na ilości i rodzaju zabieranego sprzętu.

2. Nie sugerowałbym się takimi mądrościami. Pistoletów na zdjęciach jest jak na lekarstwo. Kabury zabierały cenne miejsce na pasie a zamiast kilogramowej klamki, której i tak raczej się nie użyje zwiadowcy mogli zabrać chociażby kwartę wody więcej czy trzy dodatkowe magazynki do M16.

Posted

Dzięki :)

Sam wywaliłem colta, na rzecz dodatkowej manierki. Intrygował mnie tylko ten opis, cóż gość na pewno zna się na rzeczy, a materiały fotograficzne świadczą przeciwko jego tezie.

• 3 months later...
Posted

Szukam liny która by pasowała do postaci Lurpsa z ok 68 roku.

na Allegro znalazłem tą :

http://allegro.pl/lina-spadochroniarska-i1980329430.html

Wizualnie natomiast pasowała by ta :

http://allegro.pl/lina-konopna-ze-szwedzkiej-armii-8m-i1972578506.html

Która bardziej się nada ?

Druga sprawa : jakiej długości miały przeważnie takie liny ?

Słyszałem że technika ich wiązania miała swoją nazwę, wiecie może jaką ?