Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Szukałem na forum długo i dokładnie, ale nie miałem szczęścia znaleźć nic o oporządzeniu, mundurach i broni używanej przez wojska RPA (no jedynie, że używają kamizelek patern83 :wink:) Proszę o linki i opisy używanych przez nich sprzętu :!: :?:

POZDRAWIAM!!

Posted

Używałem kiedyś przez dwa lata bawełnianego oporządzenia zidentyfikowanego jako południowoafrykańskie- zblizonego do tego: http://www.army-surplus.ca/produits_detail...id=7&cat_main=2 . Nie było zbyt wygodne i po deszczu miało niemiłą tendencję do powiększania swojej wagi przynajmniej dwukrotnie- typowe zresztą dla bawełny.

Ładne zdjęcia i recenzję M83 możesz znaleć tutaj: http://www.practicalairsoft.co.uk/sa-vest.asp .

Wersja nieco unowocześniona (Molle!:): http://www.practicaltactical.net/html/mesa_vest.html.

Co do wyposażenia, jest trochę informacji na Global Security :http://www.globalsecurity.org/military/wor...ld/rsa/army.htm

Posted

Witam

Z tego co wyczytałem z książki i jeżeli mnie pamić nie myli to obecnie używane są 3 rodzaje mundurów dwa z nich wymienił już mój przedmówca zostaje jeszcze mundur o kolorze zbliżonym do koloru Coyote Brown ...

Standardowe wyposażenie żołnierza z jednostek zwiadowczych (bo o nich wiem najwięcej) to karabinek Galil 5,56mm , 2x granad nasadkowy, granat dymny oraz oporządzenie wcześniej wspomniany pattern lub takie dzikie szelki oporządzeniowe nazwy nie znam ...

pamiętam jesze że RPA ma jedne z najlperzych jednostek zwiadowczych na świecie potwierdza to fakt że 451 Brygada Zwiadu rozbiła (poczęści) jedną z najniebezpieczniejszych rebelji w RPA o nazwie SWAPO która walczyła o oderwanie Namibi od RPA :wink:

jak znajde coś więcej to dam znać

Pozdrawiam

Posted

Afrykanerskie "erki" mają w stosunku do izraelskich pierwowzorów wydłużone kolby i zmienione łoża. Są dostępne w trzech rozmiarach: R-4 (odpowiednik Galila AR), R-5 (Galil SAR) i R-6 (Gilion). Na rynku cywilnym dostępne są wersje samopowtarzalne i ze zmienioną "boazerią".

Posted

Ja mam i używam to oporządzenie o którym wspomina ORKAN_Szary. Mam jeszcze do niego plecak.

Trochę kłopotliwe w uzywaniu, gdyż ładownice ma się z tyłu, cięzko tez w nim jeździć w pojazdach, gdy siedzenie ma oparcie. Poza tym nie doszedłem do tej pory po co tyle na nim róznego rodzaju pasków, oczek itp.

Posted
Afrykanerskie "erki" mają w stosunku do izraelskich pierwowzorów wydłużone kolby i zmienione łoża.

Z tego co pamietam to kolby sa jeszcze "oblane" plastikiem albo guma.

Posted

kamizelka MESA bylaby niczego sobie, gdyby nie dwie rzeczy: niewiele juz przypomina Patterna (praktycznie w ogole) a po drugie czemu ten koles na fotkach musial byc w marpacie?? nie mogl sie kulturalnie ubrac w OG lub cos...

Posted

Jak dla kogo, ale jak ją zobaczyłem pierwszy raz (zdjecia bez komentarza) to pierwsze skojarzenie poszło w kierunku Patterna. Poza tym mi dalej patterna przypomina. Taki sam system nośny i sposób regulacji, oraz charakterystyczny tylny, wąski panel. Dla mnie to wystarczy :P .

Procent

Posted

no wiesz Procent, rownie dobrze mozna go skojarzyc z produktami MIWO, bo maja podobne regulacje boczne. Niby rzeczywiscie przypomina patterna, ale mi sie mimo wszystko bardziej kojarzy z dawnym cholerstwem ktore jakies panstwo arabskie uzywalo, ale jakie nie pamietam...

Posted

Może to tylko zbieg okoliczności ale na fotografiach z manewrów oraz niektórych akcji Zwiadowcy RPA Posiadają Galile AR :| oraz zauważyłem jednego Galila R5 (jak dorwe skaner to zrobie skany tych zdięc i pokaże tutaj )

POzdrawiam

Posted

Może najpierw kupili partię w Ramat-Ha-Szaron, a potem licencję?

Jedno mnie zastanawia... jaki faktycznie jest Galil - i R-4 pośrednio też - skoro Izraelczycy woleli przyjąć M-16?

Posted

Izraelczycy mówią że jest przeciętny, Galat'z jest marnym kb wyborowym, MicroGalil jest podobno całkiem dobry i policja i straż graniczna Izraela chwalą go sobie (tak wynika z rozmowy z nimi). A co do Armaliteów - przypominam że tu decyduje sprawa pomocy USA dla Izraela, czyli pieniędzy jakie ten drugi otrzymuje na inwestycje zbrojeniowe pod warunkiem że wyda je w Stanach. Wybór karabinka jest w tym przypadku ekonomicznie uzasadniony. Poza tym IMI ma wysokie koszty produkcji więc Galil efektywnie jest droższy niż M16/CAR15/M4.