Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Hey,

Teraz mam na głowie zasilanie swojej repliki, ale jak się z tym uporam chciałbym dołączyć coś do swojej repliki. Pomyślałem nad celownikiem laserowym ale te w formie pudełka (te szerokie) są bardzo drogie. Wszedłem na allegro wpisałem 'celownik laserowy' i ustawiłem wg. ceny.

http://allegro.pl/celownik-laserowy-na-szyne-ris-model-jg-4-wawa-i1750341837.html

http://allegro.pl/celownik-laserowy-czerwony-model-jg-4a-wawa-i1743623023.html

Co myślicie na temat tych laserków? Jest jakiś sens kupowania ich? Czy to po prostu jakieś chińskie coś, gdzie kropka będzie widoczna z 10metrów i to bez możliwości w miarę dokładnej kalibracji?

Posted

Czerwony laser do lasu to ogólnie lipa. Zresztą laser w lesie niekoniecznie się przydaje. Cqb to sprawa inna. A te dwa laserki śą takie sobie, żadna rewelka ale powinny się sprawdzić.

Posted

Zielony laser radzi sobie w listowiu sporo lepiej niż czerwony, ale i tak w większości przypadków jest mało przydatny. Taka to specyfila lasu.

Ps: kosteQ86 czy mógłbyś zacząć pisać poprawnie.

Posted

Te lasery z pierwszego posta w budynkach dadzą radę, ale w terenie otwartym nie licz na coś więcej niż "kropkę widoczną z 10m", znaną z bazarowych laserków.

Natomiast jeśli trochę byś dołożył, to do 150 złotych da się znaleźć mocniejsze lasery o zielonej barwie wiązki, które nawet w lesie powinny się spisać całkiem nieźle. Jakiś czas temu w promocji na Gunfire dorwałem za 120 złotych zielonkę, w dodatku z szynami RIS (:D), mającą rzekomo 20mW. Porównywałem ją z kilkoma innymi laserami (mam taką możliwość, ponieważ pracuję w sklepie, gdzie się zajmujemy różnymi bajerami) i standardowe czerwone się nie umywają, zielone 5mW zresztą podobnie, natomiast chinole oznaczone jako 10mW dają bardzo zbliżoną jasność (z tego powodu raczej nie wierzę w 20mW mojego). Natomiast znajomy ma na replice taki laserek, że mój się chowa, ale chyba 3 stówy za niego dał.

Prawdę powiedziawszy - albo mocna zielonka, albo jak najtańszy czerwoniak, byle miał przełącznik żelowy oraz możliwość precyzyjnego wyregulowania punktu celowniczego (pomimo możliwości regulacji punktu w większości laserów tego typu - zdarza się, że mają tak liche śrubki regulacyjne, że o dokładnym wyregulowaniu można zapomnieć). A czerwone laserki z przełącznikami żelowymi zaczynają się już od około 30 złotych.

Odnośnie użyteczności laserów w lesie - swojego z powodzeniem używam do pokazywania kompanom ukrytych przeciwników :).