Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Lepiej, kupić normalny mundur, bo to secik przeciwchemiczny, jak można się dowiedzieć z opisu na allegro, z czego słyszałem to podobno brudzi. Mundury w DPMie, mają to do siebie, ze chodzą dość tanio.

Posted

faktycznie na poczatku brudzi, ale jest BARDZO dobry na zime i inne bardziej mokre dni. a dobry jest poniewaz mundur ten nalezy do "wiekszych" (rozmiarem) i nie problem wsadzic pod spod cos cieplejszego, a i nieprzemakalny tez jest (w sam raz zeby sobie polezec w sniegu)

Posted

Mieliśmy tego kilkanaście sztuk dwa lata temu, dostaliśmy sam nie wiem skąd. Jak mówi Tottek, to jest komplet przeciwchemiczny, od wewnątrz jest pokryty dość grubą warstwą węgla i nijak nie daje się jej pozbyć. Próbowaliśmy ustrojstwo sprać, wyciąć lub zeskrobać i zawsze pozostawały czarne ślady na ubraniu spodnim. Do tego wierzchnia warstwa jest z jakiejś niezbyt grubej tkaniny i szybko się niszczy. Do zastosowań polowych raczej odradzam.

Posted

Brytole zima chodza w cieplych rzeczach :D

- goretex + "misiowe" podpinki,

- nakladki maskujace (biale) na mundury

- pikowane podpinki pod kurtki i spodnie

- niektore sorty (parki, spodnie) sa okreslane jako "cold wether" - ale raczej same w sobie nie sa cieple

- ciepla bielizna zimowa

Posted

:o)

A wracając do tematu, bardzo popularna wśród żołnierzy brytyjskich jest "Norwegian shirt" - bawełniana koszula/bluza zapinana pod szyją, bardzo ciepła, wygodna i kochana przez żołnierzy.

Posted
na allegro mozna rowniez spotkac polar DPM, zaklada sie jego na mundur ale tez jako membrana do kurtki goretexowej

hmmmm a dotad myslalem, ze polar moze byc elementem systemu odziezy oddychajacej, a nie zastepowac membrame w goretexie 8O

Posted

Hey!

A co myślicie o komplecie WP ? Moge dla siebie taki załatwić ale nie wiem czy nikt nie ma nic przeciwko... że się wyłamuje czy cos :wink: :roll:

Posted

jutro zobaczysz, że conajmniej połowa wrocławia biega w WP, każdy nosi to co może lub co mu pasuje i nikt od nikogo niczego nie wymaga, poogladaj foty np z targów. inna sprawa,że uniform tworzy pewien klimat i jakos to powinno sie trzymać kupy, nosze DPM bo mi sie spodobał i uważam że świetnie maskuje w lesie.. a w WP dośc się nabiegałem w koszarach. i gdzies tu czytałem że mogą być problemy jak bedziesz biegał w obszytym WP. i tu przychodzi mi do głowy pytanie... noszę na berecie korpusówkę formacji w jakie służyłem ( kawaleria pancerna ), ale czy jeżeli naszyję sobie na ramieniu symbol jednostki ( czarna pantera ) to "żetony" się będą mogły przyczepić np. na dworcu ? ktoś na tyle zorientowany lub miał takie przygody ?

Posted

To akurat pytanie powinieneś zadać na forum dolnośląskim, a czy się wyłamiesz?? Wątpię, ja osobiście w to wbijam. Mi polski mundur pasuje, z różnych względów. I nie interesuje mnie co inni o tym myślą. Zresztą jutro o tym pogadamy.