Asvarox Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 Witam! Mam problem związany z ustawieniem A dla mojej baterii 9.6V 8 ogniw. Chciałbym się mniej więcej dowiedzieć ile najlepiej jest ustawić A przy ładowaniu i rozładowywaniu batki. W instrukcji mam podane maksymalne liczby, a z tego co dobrze mi wiadomo nie sa one zbyt dobre dla żywotności baterii(W instrukcji pisze ze rozładowywanie max 0.5A a ładowanie 5A). Tak więc prosiłbym o napisanie mi ile najlepiej byłoby ustawić Amperów. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote
zaki123 Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 byłoby miło, gdybyś podał pojemność i typ ogniw w tym pakiecie :icon_rolleyes: Gdy strzelasz, a pewne to jest chińska replika z 400fps w stocku, to masz ok 15A prądu rozładowywania podczas strzelania czyli za bardzo bo nie ustawisz jeśli ustawisz te 0,5A. Ogólnie to jeśli nie zależy ci an czasie to ustawia się mniejszy prąd-wtedy ci go dokładniej rozładuje lub jeśli ci się śpieszy większy. Ja jak ładuje na Accucelu (a to są bliźniacze ładowarki :blush: ) to ustawiam 0,1-0,3A a prąd ładowania najczęściej 0,5A gdy mnie nic nie goni :rolleyes: Quote
Asvarox Posted August 10, 2011 Author Report Posted August 10, 2011 Typ ogniw to NI-Cd a jedno ogniwo ma pojemność 1600mAh. Druga sprawa: Czy w ładowarce Imax B6 najlepiej ładować opcja Auto, czy lepiej ustawiać to ręcznie? Przy rozładowywaniu mam możliwość ustawienia V. Tutaj mam podać ile przypada na 1 ogniwo, czy ustawić na auto? Czy wszystkie parametry jakie mam w opcjach ładowarki mam ustawiać pod ogniwo? Ponieważ mam w opcjach zabezpieczenie, że jeśli zostanie przekroczona ilość mAh to ładowarka wyłączy się. W instrukcji pisało żeby dodać do wartości +15%, ale nie zostało wyjaśnione czy suma wszystkich ogniw czy pojedynczego (sądzę, że pojedynczego, ale wole się upewnić). Quote
zaki123 Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 każde ogniwo z osobna i razem jako pakiet ma 1600mAh masz czujnik temperatury? jak tak to ustaw to na 30-35st C, zabezpieczenie czasowe wyliczasz z wzoru pojemność ( w mAh) / Prąd ładowania ( w A)/ 11,9 i masz czas w minutach (ale to chyba w instrukcji jest), zabezpieczenie pojemności ustaw tak na 1800-1900mAh, delta-v na domyślny. Prąd ładowania masz od 0,1A do 1,6A, ale taki najlepszy i szybki to chyba 0,5A (czyli 3-4h ładowania) Prąd rozładowywania nim niższy tym dłużej ale lepiej i dokładniej, napiecie 0,85v/cela czyli 6,8V na cały pakiet. Ominąłem coś? Quote
Stalker Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 (edited) Ja ładuję 0,5A i jest ok. Niektórzy ładują 0,2 i twierdzą, że jest to jeszcze lepsze dla baterii, niestety wtedy wszystko trwa bardzo długo. Uważam, że 0,5A jest bezpieczne i ładuje w akceptowalnym tempie. Edited August 10, 2011 by Stalker Quote
maciu Posted August 10, 2011 Report Posted August 10, 2011 Sory ale się podłacze,brać imax b6 z wbudowanym zasilaczem czy nie czym się różnią ? Quote
sebolek Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 jak chcesz możesz wziąć z wbudowanym zawsze jedno urządzenie mniej do zasilania ;) Quote
Asvarox Posted August 11, 2011 Author Report Posted August 11, 2011 (edited) Czyli mam ja rozładowywać do 6,8V mimo ze batka to 9,6V? Edit: Już nie ważne, przeczytałem jeszcze raz posta Zaki123 i wszystko rozumiem:). Dziękuję wszystkim za pomoc:). Edited August 11, 2011 by Asvarox Quote
hokager Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 Ja ładuję 0,5A i jest ok. Niektórzy ładują 0,2 i twierdzą, że jest to jeszcze lepsze dla baterii, niestety wtedy wszystko trwa bardzo długo. Uważam, że 0,5A jest bezpieczne i ładuje w akceptowalnym tempie. Ładowanie 0.5 A jest złe dla akumulatora niszczy go. Ja sam ładuję 0.1 A,ale to trwa zazwyczaj około 11-12 godz. Muszę się przestawić na lipo ... Quote
Asvarox Posted August 11, 2011 Author Report Posted August 11, 2011 Mam kolejne pytanie czy idzie ustawić ilość V przy ładowaniu? Ponieważ gdy chce ładować swoja baterie NI-Cd to tylko Ampery mogę ustawić. Quote
zaki123 Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 ładowarka ustala ilość celek podczas ładowania automatycznie, czyli napięcie też a samodzielne ustawianie jest niepotrzebne. Quote
Stalker Posted August 11, 2011 Report Posted August 11, 2011 Ładowanie 0.5 A jest złe dla akumulatora niszczy go. Jesteś pewien? Ładowałem tak Batimexem przez 3 lata i nic się bateriom nie stało. Wcześniej padł Batimex. :hahaha: Quote
LogaN Posted August 12, 2011 Report Posted August 12, 2011 Ogólnie jeśli mamy czas, to zawsze powinniśmy ładować akumulator jak najmniejszym prądem. Jeśli czasu nie mamy - można śmiało użyć wyższego prądu ładowania. Ja również (jako użytkownik Batimexa) ładuję od dawna akumulatory prądem 0,5A, a czasami 1A, jeśli nie mam zbyt dużo czasu. Nie zmienia to faktu, że nagminne ładowanie akumulatorów o niskich pojemnościach dużym prądem (powiedzmy aku 1Ah i prąd ładowania 1A) mogłoby się przyczynić do skrócenia żywotności akumulatora i pogorszenia jego właściwości. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts