Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam !!!

Dzis na strzelance złapał mnie spory deszcz i jakims cudem przedostal sie troche do mosferu , po czym replika zaczela sama strzelac i zaczelo smierdziec. Szybko przestała strzelac , lecz juz po tym fakcje , sprawdzilem czy dziala na spust. Niestety nie. Ok wracam do domu.

Dobieram sie do mosfetu, smierdzi , koszulka w polowie czrna i spalona ( tzn rozerwana od ciepla) . All pieknie wysuszylem i proba strzalu. Lekko silnik nakreci sprezyne. Mysle , to juz spalano.

Proba na 2 batce , o dziwo strzela i to dobrze. I teraz koncowe pytanie: Czy cos z tym robic ? Czy zostawic jak jest ? Niby all smiga i tylko stara batka uszkodzona.

W mosfecie tez zmian nie zauwazylem wiekszych , poza smrodem lekkim . (pewnie od koszulki )

Czekam na wasze odp.

Edited by sidor95
Posted

W wypadku tanich mosfetów to mit że dają one 100% gwarancję na nowe styki przez lata, okazują się czasem kolejną częścią w aegu która może sie zepsuć :/

Nie ryzykował bym biegania z gnatem któremu sie zdarzyło strzelać samemu ewidentnie przez mosfet. Batka batką, ale to mosfet robi w Twojej replice za styki :)

Posted (edited)

A ja zauważyłem w swojej replice z mosfetem takie coś:

Gdy jest zimno (poniżej 5C), albo bardzo wilgotno, karabin czasami sam strzela... Strzeli 4 kulki i przestanie. Po chwili dwie. Potem 3 itd. Zależy jakie ma humorki. Elektronikiem nie jestem. Powie mi ktoś o co moze chodzić ?

Edited by Jacek GROT
Posted

Pawelo , ze sam strzelal to zdazylo mi sie raz !! tylko ten raz kiedy sie zamoczyl. i to strzelal tak jakby stekal , 3 strzaly na 3 sek.

Mosfet jest renomowanej firmy GATE , model GDS 4005. bez AB

Posted

Jacek wydaje mi sie ze dostaje tam sie wilgoc tak jak u mnie bylo. Teraz założę wiekszą kuszulkę i powinno byc ok

Kup pistolet na klej w sztyfcie (takie plastikowe rolki) i zalej cały mosfet tym klejem. Problem wilgoci zniknie. (Uwaga tanie pistolety możesz używać dopiero jak naprawdę dobrze się rozgrzeją żeby rozpuszczały sztyft, inaczej może ci wywalić korki).

Posted (edited)

Szczerze ? Ja bym to wolał zalać właśnie silikonem ? Why ? Bo "glut" może się rozpuścić od FET'a, przy dłuższej serii :) Koszulka ciaśniejsza też może być ok.

@maczo Jaki ta był tranzystor ?

Pozdro 600

Edited by white_pl