Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałem się zapytać, czy nie widzieliście gdzieś Munduru Polskiego wz.93 pantery leśnej, dla osoby o wzroście 195 cm? Gdziekolwiek patrzałem, widziałem max. do 190 cm.

Szukałem na allegro, po sklepach internetowych, i nie wiem gdzie dalej. Chcę rozpocząć swoją przygodę z ASG, leczy chyba będę musiał odciąć stopy by móc zmieścić się owy mundur.

Pozdrawiam.

Posted

Jak pilnie potrzebujesz to szukaj na stronach: specshop.pl taiwangun.com itp. ale to nie będą kontraktowe. Jak masz trochę czasu i możesz poczekać to pisz w komisie na wmasg.pl co potrzebujesz i może ktoś coś odpisze lub szukaj dalej na allegro.

Posted (edited)

Kacperasg, czy mógłbyś mi rzucić linkiem do tego munduru na tym spec'ie ? Ponieważ szukam i szukam, nie wiem czy źle ale znaleźć nie umiem..

EDIT : dobra widzę, osobno spodnie i bluza, dzięki bardzo.

Jeszcze jedno zielone pytanie z mojej strony : Co oznacza Rip Stop? Czyżby to że wykonane z jakiegoś elastycznego materiału?

Czy jak np. wezmę rozmiar L z tego : http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_29&products_id=2311&name=Helikon_-_Bluza_BDU_-_SF_-_Pantera_Lesna

i rozmiar XL ze spodni : http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_61&products_id=2313&name=Helikon_-_Spodnie_BDU_-_SFU_-_Pantera_Lesna

to będzie to jakoś normalnie wyglądało? że spodni XL a góra L? ;D

Tylko że do bluzy L brakuje mi trochę w klatce piersiowej, ale to chyba dobrze mieć troszku luzu.

Edited by dan1ss
Posted

na e-militaria.pl są mundury xxl chyba taki będzie dobry dla ciebie. wszystko helikona ale nie przejmuj się ja kupiłem firmy Kama szyjącej dla wojska i tak jak przedmówca pisał szału nie ma i następnym razem chyba kupię Helikona.

Posted

Ja rozumiem patriotyzm i w ogóle, ale w działalności hobbystycznej wolę nosić mundur z demobilu innej armii niż przemycony sprzęt z polskiegop magazynu ;).

Helikona raczej odradzam, helikon to helikon, miało kilka znajomych, różne kroje, badziew.

Mi (o dziwo!) kontraktowa panterka w ripstopie wytrzymała długo, potwierdzam też, że rozmiary są zazwyczaj w rzeczywistości większe niż na metce. Sam miałem z tego powodu krok o kilka cm poniżej... miejsca gdzie powinien być ;), co nie było dość wygodne.

W porównaniu z ripstopem z hamerykańskich sortów polski wypada słabo.

Przykład? Brodzenie w rzece, dość duże zanurzenie, wychodzimy, ja jeszcze w wz. 93, kolega w kontraktowym starym woodlandzie w ripie, wysechł jakieś 2x szybciej niż ja.

Jeśli możesz wydać lekko więcej rozejrzyj się za mundurami od Miwo (P lub L) albo Specopsa, te pierwsze widziałem i wydają się oki, no i krój mniej archaiczny (bo osoba, która była odpowiedzialna za krój mundurów w ripstopie dla armiji powinna... się poważnie zastanowić nad swoim dziełem), dużo fajnych kieszonek, no i chyba mają kieszenie udowe na guziki, co jest o niebo lepsze niż te cholerne rzepy. No i, co może być dla ciebie ważne rozmiar można sobie u producenta dobrać ;).

Posted

Psioczycie na tego Helikona a wszędzie gdzie widzę to "kolega miał", "słyszałem". Takie opinie nie są miarodajne. Przerabiałem w ciągu ostatniego półrocza RS polski i RS Helikona. No i Helikon "zgniótł" kontrakt już na samym początku. A potem jeszcze dobił, gdy bluza od polskiego puściła pod pachami. Helikon w ostatnim czasie mocno podniósł jakość mundurów i to jest fakt. Proszę sobie darować te opinie "kolega miał" bo to jest śmieszne i niczego nie udowadnia.

BTW. Helikon po kilku praniach nie wyglądał jak szmata w przeciwieństwie do polskiego rip-stopa.

Posted

Helikona raczej odradzam, helikon to helikon, miało kilka znajomych, różne kroje, badziew.

Dziwne, używam wielu rzeczy Helikona, od munduru SF począwszy (jedna z pierwszych partii, tyrany ostro już... 3, 4 lata?) skończywszy na kilku parach spodni i bardzo sobie chwalę.

Moi znajomi również.

Posted

Potwierdzam, mam komplet rs sfu helikona od 3.5 roku, tez jedna z pierwszych, niby gorszych partii. Jedyne uszkodzenia to mała dziurka na nogawce i wytarte camo na kolanach i tyłku, bluza jak na złość nie chce się przetrzeć czy podrzeć.

Posted

Dobra, każdy swoją ma rację ;). Moją opinię poparłem mundurami, które widziałem co tydzień, na dość dobrych znajomych, skoro wasze wytrzymały to oki, zwracam honor.

Posted

BTW. Helikon po kilku praniach nie wyglądał jak szmata w przeciwieństwie do polskiego rip-stopa.

Kontraktowy RS po praniu robi się bardzo wrażliwy na rozdarcia i wyraźnie bieleje, przez co po prostu nie należy ich prać z użyciem proszku (zawiera cząsteczki ścierne, które osłabiają siatkową konstrukcję RS). Można go trzepać, wietrzyć itd, ale prać tylko w ostateczności i tylko ręcznie, z użyciem ew. jakiegoś płynu. Ogólnie przy właściwej konserwacji munduru wcale nie jest taki kruchy. Ale większego porównania do amerykańskiego RS nie mam.

Posted

Porownywalem kiedyś te 2 mundury na kolegach z teamu, kontrakt był starszy i prany duzo wiecej razy, mimo wszystko wyglądał znacznie lepiej (kolory i materiał).

Kilka helikonów się nam w teamie podarło.

Mój kontrakt ma trzeci rok i wszystko jest z nim ok, tylko guzik pękł, zapewne od kulki.

Posted

Nie wiem jakim cudem niektórzy twierdzą, że po praniu polski kontraktowy rip-stop się szmaci i bieleje.

Mój ma 4 miesiące, był prany już 2 razy (w tym spodnie 3) co prawda w niskiej temperaturze bo w 30C ale kolory są jak nowe.

Materiał jest OK. Jedyne co mogę mu zarzucić to to że guziki są słabo przyszyte i po jednej strzelance zaczeły sie odpruwać.

Ogólnie to co mi się w polskich mundurach nie podoba to te cholerne guziki. Po przerzuceniu się z flecka po prostu mnie irytują.

Szkopy przynajmniej pomyślały i zamiast guzików zastosowali rzepy, klipsy i zasuwaki i to było właśnie fajne, zakłądało się to ustrojstwo szybko i bez problemowo, a tutaj nawet za przeproszeniem jak trzeba iść w krzaczki za potrzebą to trzeba staczać bitwę z guzikami.