majkiki Posted July 21, 2011 Report Posted July 21, 2011 Tak jak w temacie. Która firma waszym zdaniem bardziej się postarała? Ja miałem w ręce tylko od JG i mi się podobała, wiem też że JG robi dość dobre repliki jak na tą cene. A jakie jest wasze zdanie? Quote
Bart_Forrester Posted July 21, 2011 Report Posted July 21, 2011 było wiele porównań, wnioski zawsze te same - masz kasę na Cymę - bierz Cymę, CA nieopłacalne. Quote
Guest Bart76 Posted July 27, 2011 Report Posted July 27, 2011 Jeżeli wystarczy Ci stock i nie zamierzasz nic zmieniać w środku, a jak się zepsuje to nie będzie Ci żal to JG zaspokoi twoje oczekiwania. Kolega ma G36 od JG właśnie i używa go bezawaryjnie od ponad roku, tj. od nowości. Jest z tej repliki bardzo zadowolony. Ostatnio rozbierałem to JG i moją uwagę zwróciły następujące rzeczy: 1) plastikowe łożyska cierne 2) wykonana z tworzywa prowadnica sprężyny, nie łożyskowana 3) tłok, sprężyna i głowica tłoka tworzą w zasadzie jeden element 4) całkowicie wytarty smar w cylindrze i na głowicy tłoka, reszta była w jak najlepszym porządku i konserwacja ograniczyła się do wymiany podkładek i smarów. Gdybyś myślał o użyciu M120 to w/w elementy musisz bezwarunkowo wymienić i tu jest zonk bo to koszt ok. 200-300 zł. Nie wiem czy silnik będzie można zostawić, ale jeżeli nie to będzie kolejny wydatek rzędu 100 zł. Kwestią dyskusyjną pozostaje wytrzymałość zębatek i szkieletu gearboxa. Prawda jest taka, że w przypadku jakiejkolwiek awarii koszt serwisu może wynieść 30 do 60% wartości repliki. Może lepiej zamiast tego G36, które daje w stocku ok. 320-330 fps, warto dozbierać trochę i kupić coś takiego: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=1069&name=Classic_Army_-_M15A4_Carbine-New_M120 ew. coś od P&J ? W przypadku CA w stocku masz M120 co daje ok. 390-400 fps. No i za cenę trochę wyższą (w przypadku G36 od CA równą) masz kompletną replikę stanowiącą dobrą bazę do tuningu. Quote
Erzet-DEMOn Posted July 27, 2011 Report Posted July 27, 2011 Pfft! Emka to jest gejowska i ma GBv2 :icon_razz2: Ja na twoim miejscu brałbym gietkę Cymy. Nie będziesz żałował wydanej kaski ;) Quote
Pawelo Posted July 27, 2011 Report Posted July 27, 2011 Pewna gietka CA znajomemu z teamu działa 8 rok, naprawdę są takie nieopłacalne? Quote
Stalker Posted July 29, 2011 Report Posted July 29, 2011 Kolego, jaki masz budzet, bo masz niezły rozstrzał - od JG po CA... Pod względem jakość/cena Cyma bije chyba wszystkich. Warunek jest jeden - musisz lubić AK lub G36C. Quote
Guest Bosman-PSA Posted October 3, 2011 Report Posted October 3, 2011 Kilka groszy dołożę. Używam G36K od JG - fakt na stocku działa, ale lepiej zainwestować nieco w tuning, chociażby elementów, o których wspominał Bart 76. Na składzie mam też G36C Cymy - w stocku jest świetna, przynajmniej teraz dostępna w sprzedaży seria. Nie musiałem wymieniać gumy, dystansera ani lufy. Kulki idą z niej jak po sznurku, zasięg skuteczny ca. 40-50 m. Polecam. Ostatnio na rynek zawitał ponownie Ares z gietami, w specu ceny naprawdę kuszą: http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=155&products_id=5352&name=ARES_-_G36C_-_AR-006 Strzelałem i powiem, że wolę wydać mniej na Cymę, a jakość wykonania niczemu nie ustępuje. Jedynie brak blow-backa w chińczyku, ale to mi generalnie wisi :P Quote
Recommended Posts