Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

mam pytanie co do popularnych opatrunków

250_17823563414411fdfe3ed55.jpg

Czy mają one jakiś termin "przydatności"?

I czym ew. szkodzi użycie ich po takim terminie, mówię oczywiście o opatrywaniu ran itd.

oczywiście sprawdzałem nadruki na swoim opatrunku, ale pech chciał że się one zamazały i są nieczytelne.

Edited by minus25
Posted

Jest data ważności. W środku jest bandaż i agrafka. wszystko to zawinięte w papier. Po przekroczeniu daty ważności może coś sie pewnie dziać z jałowością całości chociaż nie sądzę aby stało sie to zbyt szybko.

Posted

Mam trzy opatrunki po terminie już 5 lat :P i w zeszłym tygodniu otworzyłem jeden aby sprawdzić jak to tam w środku wygląda i powiem że o dziwo ku memu zaskoczeniu opatrunek w pełni "sprawny" :D

Posted

A czego się spodziewasz - że po przekroczeniu terminu ważności wyskoczy z opakowania i Cię zje? :icon_lol:

Z tego, co mi znajome medykusy wyjaśniały - teoretycznie, mógłby się tam rozwinąć jakiś grzyb (niekoniecznie widoczny gołym okiem - tym bardziej, że jak już rwiesz opatrunek, to raczej nie przyglądasz mu się centymetr po centymetrze, tylko zawijasz na delikwencie), co dla zdrowia opatrywanego nie było by obojętne. Z drugiej strony - zaprzyjaźniony strażak (z uprawnieniami KPP) wyłożył mi to prosto: "masz zatamować krwawienie, to opatruj - choćby ścierką do podłogi. Zakażeniem będą się martwić lekarze, jak już delikwent dotrze żywy do szpitala".

Ze swojej strony sugeruję kupić świeże opatrunki (w aptece dostaniesz za parę złotych - być może trzeba będzie ściągnąć na zamówienie, ale to nie problem. A zawsze bezpieczniej) - i nosić ze sobą, a te przeterminowane zużyć do opatrywania symulowanych "ran" na scenariuszu.

Bo "szmatą do podłogi" posługiwał się będę dopiero, jak opatrunki "W" z aktualną datą ważności mi się wyczerpią - a mam przy sobie, w terenie, trzy.

Posted (edited)

tym bardziej, że nówki kosztują około 4,50. Stare, jak powiedział Foka z lat 60-80 widziałem na jarmarku za 1-1,50zł. Jak chcesz koniecznie typ W, to bierz z apteki internetowej bądź innego sklepu i masz czyste sumienie.

edit: Wszystko w sumie powiedział Errhile - poranne zamotanie, wybaczcie.

Edited by wegorz
Posted

To naprawdę nie musi być internetowa apteka (koszt przesyłki przy niedużym zamówieniu przedraża sprawę zupełnie niepotrzebnie).

Zajrzyj do jakiejś sensownej apteki u siebie i zapytaj, po ile mają (albo mogą mieć - jeśli trzeba będzie ściągnąć z hurtowni, tak jak było u mnie) opatrunki wodoszczelne typu "W". Dla ułatwienia możesz pokazać taki przeterminowany.

Parę złotych taniej powinny być dostępne opatrunki pyłoszczelne typu "A", ale są zapakowane w papier, więc moje po pewnym czasie noszenia w apteczce zmięły się i rozszczelniły. Zdjąłem je ze stanu (dostał je w prezencie kolega, który planował szkolenie z pierwszej pomocy dla swojej ekipy - do ćwiczenia nadawały się perfekcyjnie) i zastąpiłem opatrunkami "W".

Gdyby się ktoś dziwił - kompletujesz "harcerską" apteczkę pod namiot. Harcerze w tym kraju zawsze kojarzyli się dobrze, a mieli społeczne przyzwolenie na różne dziwactwa na świeżym powietrzu

Posted

o o o, Dzięki Errhile za te info o nazwie, i za tą poradę z harcerzami.

Dzięki wszystkim za info, myślę że temat warto zostawić, bo te opatrunki są powszechne w Airsofcie, i można się tutaj (w tym temacie) sporo o nich dowiedzieć.