Sis Posted June 17, 2011 Report Posted June 17, 2011 (edited) Tym razem na warsztat wziąłem kultowy dla niektórych, radzieckiej jeszcze konstrukcji, krótki karabin snajperski (bo ostremu oryginałowi, jeśli chodzi o wymiary, daleko do pełnowymiarowego karabinu snajperskiego, jakim jest chociażby Dragunow) WSS Wintoriez (Opis oryginału jest tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_WSS_Wintoriez). Moja replika jest elektryczna (gearbox v.3), oparta na modelu AK 47 Tactical, co niesie ze sobą pewne konsekwencje konstrukcyjne. Przede wszystkim kolba musi być wyższa niż w rzeczywistości (15 cm, zamiast 12), bo inaczej nie zmieściłby się silnik, także dłuższa, by zmieściła się w niej bateria i reszta elektryki, głównie mosfet i ok. 1 metra kabli. Poza tym, body repliki jest wyższe niż w oryginale (myślę, że najlepsze byłoby body z dragunowa, ale dla mnie było ono raczej niedostępne), więc przyrządy celownicze, także są wyżej - zmiana tego wiązała by się ze zbyt dużą ingerencją w konstrukcję body, a tego wolę uniknąć. Także lufa różni tę replikę od oryginału. W związku z tym, że to ma być snajperka (Single Fire), nie karabin szturmowy, replika musi dysponować większym zasięgiem (bo to główna przewaga strzelców wyborowych w ASG), który zapewnia m.in. układ: długa lufa (tutaj 600 mm) - pełny cylinder boreup, co jednak wydłuża całość, choć stosunek grubości obudowy lufy (chodzi o to, co w oryginale jest tłumikiem dźwięku) do jej długości jest taki sam, jak w oryginale. Zapraszam do oglądania i porównania z oryginałem (a jeśli ktoś chciałby wyrazić swoją opinię, to zapraszam raczej PW, bo posty w tym dziale są tak szybko kasowane, że nigdy nie udało mi się z nimi zapoznawać): https://picasaweb.google.com/sisquevazik/WSSWintorez?authkey=Gv1sRgCOW6yrzhxeDgIA# PS. Na zdjęciach jest wersja z kolimatorem zamiast lunety, jak dla mnie sprawdza się idealnie. Niemniej jednak, jak już sobie zarobię na PSO-1, to oczywiście go sobie do mojej zabaweczki dołączę. Edited June 17, 2011 by Sis-Que-Vaz Quote
Recommended Posts