Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Skoro na adapterze AI idzie normalnie a na MB z wielkimi oporami to chyba wina adaptera bo co to za filozofia naladowac magazynek. Jakiego gaziaka masz?

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, że tu brak umiejętności manualnych.

Sam z kolegą używamy tych adapterów madbulla xg02 i jest wszystko dobrze i działa tak samo jak inne.

No może być też uszkodzony adapter, ja bym najpierw to sprawdził, a później pisał ze adaptery madbulla są kiepskie, ja co prawda używam XC01 do propanu, ale poza wymianą uszczelki, co jest normalne po pewnym czasie, nie miałem żadnych problemów.

pozdrawiam

kostek

• 2 weeks later...
Posted

Witam.

Dla potomnych i niezdecydowanych:

Kupiłem butlę Coleman Propane w sklepie Eurocarp,eu (dzięki za namiar).

1. Butla była u mnie następnego dnia (Gdańsk)

2. Gwint pasuje do XG02.

3. Nie zauważyłem żadnej istotnej róźnicy mocy w stosunku do GG (M4 KJW /TK)

4. Wymiary butli sa dużo korzystniejsze niż GG

5. Polecam i pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Również zaopatrzyłem się w butle Colemana i adapter MB XG02. Co do samego użytkowania - moc taka sama jak na gazie 1100 od Krakmanów, aczkolwiek blow-back jest odczuwalnie mocniejszy niż na GG.

Powiedzcie mi, czy na czas nieużywania zdejmujecie adapter z butli tak jak jest napisane w instrukcji czy można bez problemów go zostawić nakręconego na butle?

• 4 weeks later...
Posted

Teraz ciekawostka.

Dzięki pomiarom Adriana0403 mamy informacje, że w typowej butli GG (niestety nie wiem jakiej firmy) znajduje się 230-250g gazu. w butli Coleman znajduje się 465g (to już informacja ze strony sklepu).

I pytanie do osób używających: jakie są wymiary butli Coleman?

Pozdrawiam,

Laokoon

Posted

Co do wykorzystania propanu do naszych celów tutaj znajduje się kilka ciekawych wykresów, zresztą polecam cały artykuł. W stopce jest też kilka odnośników do innych stron o tej tematyce. Myślę że zaprezentowane wykresy rozwieją niektóre obawy.

• 1 month later...
Posted (edited)

Teraz ciekawostka.

Dzięki pomiarom Adriana0403 mamy informacje, że w typowej butli GG (niestety nie wiem jakiej firmy) znajduje się 230-250g gazu. w butli Coleman znajduje się 465g (to już informacja ze strony sklepu).

I pytanie do osób używających: jakie są wymiary butli Coleman?

Pozdrawiam,

Laokoon

Troszkę się interesowałem tym tematem i sprawdziłem wagę jednego litra propanu. Jeden litr waży około 0.5kg. Więc w typowej butli GG powinno być tyle, chyba, że wszyscy producenci robią nas w konia. Wiem że czasem GG nie jest propanem tylko innym gazem, są to chyba gazy używane w chłodnictwie. Teraz to juz sam nie wiem co wybrać.

EDIT

Już chyba wiem o co chodzi. Producenci podają w ml, pojemność całego pojemnika. Gazu tankują tylko troszkę. Złodziejstwo w biały dzień

Edited by separator
Posted

Tak, podają pojemność zbiornika. Propanu (czy innego gazu) w fazie ciekłej jest tam po prostu niedużo, resztę wypełnia faza gazowa. Przypuszczam, że stąd wzięły się butle green gazu sprzedawane jako 2000ml bodajże, a o objętości identycznej jak te niby litrowe. Tam propanu w fazie ciekłej pewnie było 2 razy więcej ;)

Posted

Butla, do której można podłączyć adapter madbulla to ta?

http://allegro.pl/kartusz-coleman-propane-perfecttemp-m1110-eurocarp-i1794453846.html

To mam takie, trochę laickie pytanie, jak się ją otwiera? Ona ma jakiś zawor on/off?

To jest ta butla. To jest aukcja sklepu w którym sam się zaopatrywałem. Adapter pasuje.

Tak jak pisał Ari, butli się nie otwiera :) Zdejmujesz ten "kapelusik" z góry, jest pod nim gwint i nakręcasz na niego adapter. Później można go zdjąć, jeśli nie będziesz używać butli przez dłuższy czas.

• 10 months later...
Posted

Odkopuję.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - gdzie teraz dostać butle z propanem Colemana? Nie mogę ich nigdzie znaleźć. Pomoże ktoś? Ewentualnie inne pasujące do adapterów MB/AI.

• 2 weeks later...
Posted

Witam. Dołącze się do rozmowy bo z propanami i innymi dziadostwami trochę juz miałem do czynienia :)

Można kupić czysty propan w punktach sprzedaży gazów. Ja kiedyś nabiłem pustą butle turystyczna (5kg) czystym propanem za podajże 15zł. Ciśnienie tego gazu w butli po GG wynosi 8,5bara w temperaturze ~22 stopni. Gaz używam z powodzeniem w P226 KJW. Choć nie jest to do końca czysty propan. Jako, że jest to gaz techniczny jest dodany środek "zapachowy". Nie jest on tak drażniący jak w przypadku LPG, ale nie jest to też słaby zapach jak z butli GG. Tak pół na pół.

• 1 month later...