Majster' Posted May 24, 2011 Report Posted May 24, 2011 a no. Nie posiadawszy bajeru w postaci buzzera zwiastującego koniec używania batki zbytnio ją rozładowałem. Począłem szukać na forach R/C sposobów na jej odzyskanie. Wiele osób potwierdziło teorię - ładowanie do wartości zbliżonej do nominalnej po naładowaniu (byle osiągnąć więcej niż 3V na ogniwo) sposobem takim i metodami takimi jak w NiCD czy NiMh (oczywiście z bardzo dużą dozą ostrożności, malutki prąd, stała obserwacja, pomiary co chwila). Doszedłem do tej wartości - moja badziewiasta ładowareczka LiPo z balancerem E-Sky załapuje ją ale tylko raz na kilkanaście prób podłączenia. Wetknięta do karabinu strzela jak naładowana. Zacząłem badać napięcia na poszczególnych cellach co może być winą, robiłem to w sposób taki: http://www.sgm.siedlce.pl/images/stories/warsztat/narzedzia/kabel_pomiar_lipo/ws007.jpg lecz bez rezystorów (tak, jestem hardkorem). Sprawa wygląda tak - liczba ogniw w Lipolce - 3, co pociąga za sobą 4 złącza balancera. W swoim modelu mam 3 czerwone, 1 czarny kabel. Podłączając kolejno jak na obrazku powyżej z jakiegoś tam forum modelarskiego mam wartości 3,78 na jednym, tyle samo na trzecim a na środkowym: tamtamramtam 7,56 czegoś ja nie rozumiem? mierzę źle? ogniwo nie ma prawa mieć takiego woltażu! Mierząc napięcie całego pakietu poprzez złącze do AEG-a otrzymuje wartość w miarę normalną - 11,36 Co może być powodem rzeczy zarówno tego, że ładować nie idzie (błąd baterii) jak i wywala takie dziwne wskazanie na multimetrze poprzez złącze balancera a tamyia jest ok? Quote
seger Posted May 24, 2011 Report Posted May 24, 2011 a przypadkiem nie złapałeś pierwszy i trzeci kabel zamiast drugi i trzeci ? wygląda mi na sumę napięć dwóch cel a nie napięcie drugiego. Chyba ze pijany chinczyk źle to zlutował, ale wtedy by łądowarka zwariowała :) co do "ożywiania" li-po po zbytnim rozłądowaniu nie robi sie tego na ni-cd programie tylko używa sie li-fe lub zasilaczem stabilizowanym z regulacją napiecia i prądu. Quote
Majster' Posted May 24, 2011 Author Report Posted May 24, 2011 (edited) Ta pseudo-lipo-ładowareczka posiada 2 lampki, 2 złącza (2s i 3s) i oddzielny zasilacz. Sprzętu modelarskiego nie posiadam. Ładowana była wolnoładowarką z prądem rzędu 150mA na wyjściu. Poj. lipolki nawiasem 1100. Złapałem za dobre kabelki. Zastanawiałem się, czy przy zabawie z baterią (początkowo kabelki z balancera odpiąłem aby zmniejszyć ryzyko zwarcia) nie pomieszałem drutów... ostateczna edycja: dzięki. Naprowadziłeś mnie na banalną myśl. Niestety mój skacowany maturą musk nie potrafił sobie z tą zagadką poradzić. Przepiąłem 2 kabelki. Teraz wskazania woltomierza są obiecujące: cell number 1: 3,79V cell number 2: 3,76V cell number 3: 3,77V <werble_mode_on> podpinam do ładowarki z balancerem... działa za pierwszym drugim i trzecim. więc podsumowując jako że de'facto mało tu pożytecznych informacji postanawiam ten temat wzbogacić: JAK NAPRAWIĆ BATERIĘ LI-PO zbyt mocno rozładowaną? 1.Sprawdź napięcie na całej baterii (via styk tamyia) 2. Znajdź wolnoładowarkę lub zasilacz o parametrach możliwie zbliżonych: Dla 2S (7,4V Li-Po) napięcie ~8V (7-9V) Dla 3S (11,1V Li-Po) nap. 11-13V Przy odzysku baterii prąd wyjściowy nie powinien przekraczać 0,1C (10% pojemności lipolki, u mnie 1100mAh - ok. 100mA), jednak z doświadczenia widzę, że można ładować prądem równym i 20% pojemności. 3. Podłącz wolnoładowarkę do lipolki stale monitorując jej napięcie oraz temperaturę 4. W razie zbyt mocnego nagrzania odpiąć, poczekać aż ostygnie, kontynuować. 5. Ładować do osiągnięcia około nominalnej wartości dla baterii (ok 7V, ok 11V) Ładowarka z balanserem powinna już zaskoczyć. Jeśli nie, sprawdź napięcie na poszczególnych ogniwach tym sposobem: http://www.sgm.siedlce.pl/images/stories/warsztat/narzedzia/kabel_pomiar_lipo/ws007.jpg Jeśli któreś z nich ma napięcie poniżej 3,3V - doładuj całą baterię jeszcze bardziej, pamiętając o jednym - aby żadne ogniwo nie przekraczało wartości ok 4,2V i więcej. Stale monitorować temperaturę! Edited May 24, 2011 by Majster' Quote
seger Posted May 24, 2011 Report Posted May 24, 2011 ale jak ładujesz nawet sposobem "domowym" to tlyko metodą CC-CV. niestety do ni-cd/ni-mh nie ma tej metody, V i C szaleją. Osobiście wolę i czasem zdarzało mi sie to robić, jezlei pakiet jest zabity i rozjechany to łądowac na poczatku kazdą cele z osobna i tylko do 3-3,2v. potem jak wszystkie maja to samo napięcie, na program do li-po i jazda z balancerem :) a najlepiej, umieć kontrolowac ilośc wystrzelonych kulek, kupic lepszy akumulator :) Quote
Recommended Posts