Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

...więc pytam..

czy ktoś farbował jutę barwnikami do farb w małych buteleczkach?

za pomocą barwników do tkanin nie mogę uzyskać dobrego koloru zieleni.. mało naturalny wpada w niebieski wręcz..

dodałbym trochę pigmentu i byłoby ładnie ;) ale czy da się to utrwalić? żeby kolor nie farbował...

jak ktoś ma opinię o tej metodzie to będę wdzięczny za pomoc

kiedyś próbowałem też bejcą do drzewa ale po kilku płukaniach cały czas schodziło więc darowałem

Posted

Próbowałem kiedyś z jakimiś superpro koncentratami barwników do odzieży. Miało to postać właśnie takich niewielkich buteleczek/słoiczków. Niestety, w moim przypadku był to chybiony pomysł. Barwniki miały dość gęstą konsystencję. Podejrzewam że były dedykowane raczej do ręcznego malowania wzorów na odzieży ;). Po delikatnym rozrobieniu z wodą barwniki okazały się bardzo niewydajne i drogie, a sama juta skleiła się i nadawała się jedynie do 'wyczesania' ;]. Co więcej... barwnik z czasem się wykruszył. Ogólnie był dość mocno pylący.

Nie jestem pewien czy masz to samo na myśli... jeśli tak, to dwa razy się zastanów ;).

Zastanów się też nad sprawdzonym patentem w postaci Doktora Granosika ;). Kilkanaście kolorów i groszowe (dosłownie) kwoty, a pokrycie juty wręcz idealne.

• 10 months later...
Posted

Uzywalem pigmentu za pierwszym razem gdy robilem GS.

Efekt - ladne zywe kolory. Szybko wyblakaja a przy kontakcie z deszczem traca 80% intensywnosci barwy.

Przypominam o PL znaczkach!

Viper

Posted

Raczej polecałabym zmieszać barwniki sypkie. Zarówno płynne pigmenty, jak i farby w speju dają ładny, acz krótkotrwały efekt. Bushrag z mojego awatara kiedyś był zielony. Przestał, odkąd znudziło mi się poprawianie koloru za każdym wyjściem w teren.

Zielony za mało zielony? Dodaj 1/5 albo 1/4 żółtego. Albo jasnego brązu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...