Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Guest Aztek_PL
Posted

Witam,

Podczas jednej z akcji wpadłem do "bagna". Zanurzony został cały Glock 17 od KWA. Od tamtej pory zamek chodzi ciężko, zacina się w różnych momentach. Wnioskuję, że to zabrudzenie. W prawdzie nie słychać żadnego tarcia piasku o części, ale chyba innego wytłumaczenia nie ma. I tu prośba o poradę. Jak można go przeczyścić bez rozbierania? Na serwis nie mam pieniążków, a na części wolę go nie rozbierać bo potem mogę mieć problem ze złożeniem go do kupy. A może jest jakaś inna przyczyna?

Pozdrawiam

Guest Aztek_PL
Posted

No to nieciekawie. A nie orientujecie się może który serwis wykonałby takie czyszczenie najtaniej? I ewentualnie jaki mógłby być koszt takiego czyszczenia?

Posted

Przecież nie musisz go od razu rozkładać na części elementarne, do najmniejszej śrubki.

Na początek zdejmij zamek i wyjmij cały zespół blow-backu (odkręcasz jedną, widoczną śróbkę i cały ten element wyciągasz, razem z tylną płytką.

Jeśli mechnizm spustowy działa jak należy, to go tylko przedmuchaj, wyczyść patyczkami do uszu i wszytko przesmaruj.

Możesz nawet przepłukać gada w czystej wodzie, albo pod ciśnieniem pod prysznicem i wysuszyć.

Dopiero jak te podstawowe czyszczenie nie pomoże, to myśl o rozbiórce Glocka.

Gdzieś na forum w dziale Gaziaków jest opis jak rozłożyć Glocka 18c. Z 17-nastką jest łatwiej, bo nie ma mechanizmu zmiany trybu ognia, a reszta identyczna.

Posted

Wyjmij zespół lufy, potem zespól blowbacku. Te części musisz niestety wyczyścić ręcznie. Resztę wpakuj do puszki z benzyną ekstrakcyjną , dobrze wychechłaj (no niestety benzynki musi być sporo, a wypłucze syf i odtłuści elementy). potem wysusz, nasmaruj. w benzynie ekstrakcyjnej możesz czyścić wszystkie części poza gumką hopa i oringami w zepole blowbacku. Gumkę możesz umyć w ciepłej wodzie z odrobina mydła w płynie i potem dobrze wypłukać. Cylinderki blowa czyścisz szmatką a potem olejkiem silikonowym.

Uważaj tylko zeby nie zgubić takiej długiej cienkiej sprężynki która ci wypadnie jak wyjmiesz zespół blowbacku.

Posted

Niedzieje, już próbowałem. Ale broń Cię Bogowie Airsoftu czyścić w rozpuszczalnikach z acetonem. Abeesowe części się bardzo ładnie zdeformują. Tylko czysta ekstrakcyjna. Pięknie rozpuści wszelkie złogi smarowo-syfowe. Oczywiście szczoteczka tez się jaknajbardziej przyda.

Guest Aztek_PL
Posted

Rozłożyłem go i wypłukałem w wodzie z płynem do mycia naczyń. Miałem możliwość zrobienia tylko tego. Po wysuszeniu przesmarowałem replikę i złożyłem do kupy (a szczerze mówiąc włożyłem zespół lufy i nałożyłem zamek). Pomogło. Obecnie jedynie przy powolnym opuszczaniu zamka zacina się przy końcu (coś mi mówi, że to normalne :zastanawia: ). W każdym razie przy normalnym przeładowywaniu, czy też odbiciu przez Blow-Back nie ma problemu. Także dzięki Panowie za nadanie mi motywacji. :icon_razz2:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...