Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Nie, zadaniem snajpera w airsofcie nie jest zabijanie, a dobra zabawa i nie robienie krzywdy kolegom.

Airsoftowy snajper musi być opanowany i rozważny, żeby powstrzymał się od strzału ze zbyt małej odległości, nawet ryzykując tym, że sam zostanie wyeliminowany. Musi też być spostrzegawczy i rozgarnięty, żeby patrząc w lunetę nie zapomniał o całym otaczającym go świecie i kontrolować czy strzelając do celu na 60 m nie trafi przebiegającej osoby z 15 m - tak, odpowiedzialność leży po stronie snajpera.

Nie dziw się więc, że ludzie z uporem maniaka tłumaczą Ci, że snajperstwo nie jest dla "nowych" - 99% z nich nie nadaje się do tej roli, nie znają i nie stosują zasad bezpieczeństwa i są napaleni na "snajpienie a'la CS". Nawet 600 fpsów daje niewielką przewagę zasięgu i precyzji w porównaniu do AEGa 450 fps, a ten daje przewagę accuracy by volume[/u]. Nawet jeśli wśród nowych znajdzie się ten 1% odpowiednich ludzi to trudno znaleźć kogoś, kto zaryzykuje własne zdrowie, w celu sprawdzenia, który to nowy.

Zrozum, że to czym się będziesz strzelał i czy jesteś rozsądny i odpowiedzialny, nie zależy od Twojej oceny, a od oceny środowiska. Możesz być 15-letnim noblistą, ale jak ludzie z Twojej okolicy powiedzą, że nie zgadzają się na tak silną replikę to po prostu z niej nie postrzelasz.

Zanim wydasz kilka tysięcy złotych na karabin "na półkę" przejdź się na lokalną strzelankę i:

a) zobacz jak repliki strzelają, pogadaj z ludźmi i zobacz jaką faktyczną przewagę możesz uzyskać (10 m? 15?)

b) poznaj środowisko, w którym się będziesz bawił i dowiedz się czy w ogóle z tak mocną repliką ktoś Cię wpuści (u nas jest min. rok stażu, aby mieć replikę pow 500 fps).

Bardzo ładnie ujęte :)

Wiem jaka to odpowiedzialność jest mieć bron taka prędkością wylotową bo gram w PB. Wiem tez jak wyglądają scenariusze ASG mój były szef miał m16 po tuningu lekkim i dużo tez mi powiedział o ASG.

Mi właśnie nie chodzi o bliskie strzały tylko odległe bo lubię wyzwania ciężkie i pogodzę się z tym ze nie trafie a zginę bo zdradzę pozycje :)

I też nie chodzi mi właśnie o to czy kupię replikę za 5tys czy za 2tyś bo nie potrzebna mi m200 która jest tak naprawdę 100% oryginalnym re-plikiem ale co do mocy niestety nie warta ceny.

Ale chyba już wiem co sobie sprawie:

Nowy repik Well g96 po tuningu za 2tys

Mag co2 ares, lufa promyk 650mm , guma systemy

z tego co się dowiedziałem widziano już takie w akcji są godne swojej ceny i tego co ma w środku bo jest tak naprawdę nie dostępne już lub bardzo bardzo trudno to kupienia.

Ale dziękuje Ci za dobre rady, wezmę sobie Twoja wypowiedz na pewno do serca :)

Posted
Wiem jaka to odpowiedzialność jest mieć bron taka prędkością wylotową bo gram w PB.
A ja wiem jak się pisze nuty, co nie znaczy, że umiem napisać symfonię. Wiedzę ma każdy - nie strzelać z bliska, uważać itd. Wszystko rozbija się o umiejętność zastosowania tego w praktyce w gorączce walki, w stresie, kiedy masz ułamki sekund na zrobienie kilku rzeczy na raz. Tak jak pisałem wcześniej - żadne zgrane, duże i otwarte środowisko nie wpuści obcej, niesprawdzonej osoby z tak mocną repliką.

Raz o paintballu wspomniałeś i ok, wystarczy. Jakieś doświadczenie jest, ale naprawdę airsoft to inna zabawa. Tak, zajmowałem się paintballem przez wieeele lat. Od rekreacji w lesie, przez grę wyczynową po organizację komercji i turniejów, więc wiem o czym mówię, i jak widzisz, mam doświadczenie w obu dziedzinach.

Mi właśnie nie chodzi o bliskie strzały tylko odległe bo lubię wyzwania ciężkie i pogodzę się z tym ze nie trafie a zginę bo zdradzę pozycje :)
Tu nie chodzi o wiedzę, a o ryzyko nieprzewidzianych i zaskakujących sytuacji.

I też nie chodzi mi właśnie o to czy kupię replikę za 5tys czy za 2tyś bo nie potrzebna mi m200 która jest tak naprawdę 100% oryginalnym re-plikiem ale co do mocy niestety nie warta ceny.

Ale chyba już wiem co sobie sprawie:

Nowy repik Well g96 po tuningu za 2tys

"Replika" jest rodzaju żeńskiego.
Posted

Mogę sobie pozwolić na błędy ortograficzne bo nie jestem z Polski:P acz kol wiek staram się ich nie robić. :)

Ale dzięki za poprawkę :)

Nie będę dyskutował o czymś co jestem świadomy i na dodatek jestem mniej doświadczony.

Na początku wiadomo ze będę rozgrywał sie przez jakiś czas na gg a później z czasem jak doświadczenie będę miał większe po prostu się będę dostosowywał =)

A teraz Panie "Administratorze" prosił bym o opinie co do Wella g96 którą wspomniałem.

Posted

Na forum jest 150 stronicowy temat o tej replice.

Streszczając: Jeśli chcesz z tego Warriora zrobić porządną snajperską replikę, licz się z tym, że dodatkowe 2000-2500 zł wydasz na sam tuning.

Posted (edited)

O tym mowa

Nowy replik Well g96 po tuningu za 2tys

Mag co2 ares, lufa promyk 650mm , guma systemy

dałem copy/paste przepraszam.

I mogłeś już odpowiedzieć jak człowiek :/...

Edited by tymbarkPL
Posted (edited)

Gdzies jest temat o tym wellu będącym kopią aresa. PS Jeśli ma taką kase to niech zamieni promyka na pdi/edgi Było powiedziane gdzies na tym forum że promyk w snajperce to średnia liga ale najlepsza w szturmie...

Edited by Widmo34
Posted

A ja kłóciłbym się że średnio, ponieważ ja opieram się opieram na doświadczeniach. Miałem lufę EdGi custom 6.00mm i poprawa skupienia była to prawda ale raczej spowodowana długością lufy.

Posted

W gównianą replikę nawet jak wsadzisz lufę za 1000zł nie będzie dobrze. Nie tylko lufa składa się na osiągi. A z kolei jakość repliki to nie tylko zasięg i skupienie ale też wykonanie, niezwodność i miliard innych czynników. Choć zasięg i skupienie najważniejsze.