Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 401
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zapewne dołączyłbyś do gimbusów. Oni nie strzelają, nie bawią się w "bushcraft". Dołączywszy do nich, całe dnie spędzałbyś ucząc się pisowni i gramatyki, natomiast w wolnych chwilach pisałbyś elaboraty o dużej literze na początku zdania i panegiryki na cześć przecinków, znaków zapytania i innych spraw związanych z szeroko rozumianą interpunkcją.

Posted

Mam pytanie do wszystkich którzy jeżdżą na obozy ASG/Militarne/Survivalowe itp. co was najbardziej interesuje po za strzelaniem, tzn jakie zajęcia. Kolejna sprawa czego nie lubicie i wg was psuje zabawę?

Posted

Witam, nie jestem pewny czy piszę w dobrym temacie, ale żadnego bardziej odpowiedniego nie znalazłem;

Mam parę pytań w sprawie sytuacji prawnej w Polsce na temat pracy na obozach w których są elementy asg. Może ktoś lepiej doinformowany odpowie.

Czy aby pracować w takim ośrodku wypoczynkowym potrzebuje kursu asg?

Jeśli nie ma stricte kursu asg to czy asg podlega pod kurs strzelectwa albo paintballa?

Czy takie ośrodki potrzebują jakiejś zgody z kuratorium aby prowadzić taką działalność?

Co jeśli w przyszłości chciałbym sam założyć jakąś firmę która będzie organizować strzelanki asg dla zielonych (tak jak to robią ludzie od paitballa) to jakich uprawnień potrzebuje?

z góry dziękuję za odpowiedzi :icon_smile:

Ja prowadzę takie obozy ( http://www.kadet-ok.com.pl/produkt/oboz-militarny-13-17-lat/ ) i mogę rozwiać Twoje wątpliwości.

1. Każdy obóz młodzieżowy odbywający się w czasie wolnym od szkoły, musi być zgłoszony do kuratorium;

2. Aby móc zgłosić obóz w kuratorium musisz mieć Wpis do Rejestru Organizatorów i Pośredników Turystyki (Urząd Marszałkowski), a także gwarancję ubezpieczeniową;

3. Nie ma oficjalnych papierów instruktora ASG, musisz mieć własny regulamin ASG, z którym zapoznajesz uczestników, co pisemnie potwierdzają oni i ich opiekunowie;

4. Sprzęt ASG i wszystkie elementy ochronne (okulary, rękawice) powinny mieć stosowne atesty.

5. Jako opiekun grupy młodzieży powinieneś mieć uprawnienia wychowawcy (ukończone 18 lat i przynajmniej średnie wykształcenie).

6. Nie wspomnę o obostrzeniach sanitarnych i przeciwpożarowych jakie musi spełniać obiekt, w którym śpią uczestnicy, bo to zupełnie osobny temat.

• 1 month later...
Posted

Cześć wszystki, mam pytanie, czy na te obozy trzeba zabierać swoje własne repliki? Jestem totalnym żółtodziobem i nie wiem czy chce na sam początek wydawać trzy stówy na replike bo nie jestem jeszcze pewien czy mi się to spodoba.

Posted

Na większość (jeśli nie wszystkie) nie wymagana własna replika, można wypożyczyć. Lecz, jak koledzy wcześniej opisywali, zazwyczaj te z wypożyczalni to sklejane śliną i izolką (nie bierz tego dosłownie, oczywiście) cymki i inne repliki za >400 PLN. Oczywiście za wszelkie szkody (które wystąpią zapewne prędzej czy później) TY ponosisz odpowiedzialność, więc wybór jest chyba oczywisty.

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Cześć. Mam pytanie odnośnie obozu Almaturu w Bornem i obozów Kompasu. Jest nas trzech w wieku 16/17 lat, bierzemy udział w wielu strzelankach i wiemy, że najważniejsze jest bezpieczeństwo i ochrona ciała. Jesteśmy na polu walki odpowiedzialni i uważni, mamy już trochę obyć za ASG i nie jesteśmy żółtodziobami. Problem jest w tym że jestem snajperem z powołania i mam snajperkę ok. 600 fps. (koledzy maja cymy .28). Czy będę mógł uczestniczyć w strzelankach z taką snajpą? Jakiej jakości jest wypożyczany sprzęt i ile kosztuje takie wypożyczenie?

Edited by pitek130
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Dzisiaj zakończyliśmy drugi turnus, było kapitalnie :) Za rok spróbujemy jeszcze raz (a może i wcześniej). Szczególnie pozdrawiam Piotrka, Michała, Bliźniaków, Wojtka, Michała, Sebastiana, Artura i Szopena. Dzięki za świetne towarzystwo chłopaki :)

• 4 weeks later...
  • 9 months later...
  • 1 month later...