Pomador Posted March 15, 2011 Report Posted March 15, 2011 Czy w jakis sposób chroni twarz przed bólem od kulki, jeżelinie , to jakie maski chronią twarz? Quote
Fush1 Posted March 15, 2011 Report Posted March 15, 2011 Jeżeli mówisz o czymś takim: maska to uwierz mi, lepsza już jest arafatka. Na zęby, twarz; są dobre maski: stalker ale jak dla mnie trochę zbyt niewygodna i droższa:) Ale na ostatniej strzelance poszły 2 zęby więc polecam:) Quote
mikunda Posted March 15, 2011 Report Posted March 15, 2011 Jako, że Fush1 nie potrafił podać argumentów na swoje twierdzenia zrobię to za niego, może się nauczy. Maska neoprenowa: + grzeje w zimie + dobrze leży na twarzy + całkiem nieźle chroni - niestety grzeje też latem i to okropnie - w tanich modelach rzepy szybko przestają spełniać swoje zadanie - tanie modele szybko też się rozciągają i tracą wygodę - większość jest czarna i kiepsko maskuje Arafatka/szal: + daje jako taką ochronę zimą + ma klimat + niektóre nadają się nawet jako element maskowania - jeżeli nie potrafisz dobrze zawiązać, szybko spadnie - wzmaga parowanie okularów/gogli - zbyt cienkie nie chronią wiele, zbyt grube grzeją strasznie szalokominiarka: + wygodne w użyciu + daje wiele możliwości założenia + droższe świetnie odprowadzają wilgoć + niektóre nadają się jako element maskowania - tańsze szybko się rozciągają, nie odprowadzają wilgoci ogólnie są średnio fajne - przylegają do twarzy dając minimalną ochronę przed kulką kominiarka: Jest tyle typów, że to temat na osobny artykuł ale nie ma idealnej, zawsze coś za coś. maska siatkowa: + świetna ochrona + niektóre nawet osłaniają uszy + minimalizują parowanie okularów/gogli + niektóre nawet nadają się jako element maskowania + są łatwe do dopasowania do twarzy + nie przeszkadzają w komunikacji jak reszta osłon - niektórzy twierdzą, że nie mają klimatu - w zimie nie ogrzeją - niektórzy uważają je za niewygodne - modele z jednym paskiem lubią zjeżdżać Quote
Pomador Posted March 15, 2011 Author Report Posted March 15, 2011 Dzięki mikunda , o to mi własnie chodziło , wszystko czarne na białym ! Quote
ALABASTER Posted March 16, 2011 Report Posted March 16, 2011 Dodatkowy minus maski neoprenowej - parują nie tylko gogle ale nawet okulary. Znam to z autopsji niestety. Neoprenową używam tylko jak jest naprawdę zimno. Quote
limak007 Posted March 16, 2011 Report Posted March 16, 2011 Ja jak zakładałem neoprenową + gogle to strasznie mi parowały. Teraz pod maskę wkładam chusteczki higieniczne i jest ok. Bo chodzi o to,że jak jest szczelina koło nosa to para idzie do góry i trzeba ją zapchać:) Quote
Recommended Posts