Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Pojawił się u mnie problem z bardzo słabym zasięgiem, a mianowicie po 20m(na minimalnym hop-up, im więcej tym gorzej) kulka spada w dół.

Tak dla wyjaśnienia zdjęcie:

dsc04309g.jpg

CZERWONE- tam kulki dolatywały uderzając o ścianę tak, że jeszcze się odbijały i wracały z 5-10m

ZIELONE- Teraz kulki spadają na ziemię przed tą budką, albo w najlepszym wypadku na jej dach

W replice był wymieniany szkielet lecz to się działo od chwili gdy poprzedni pękł.

To co mnie zastanawia to to:

dsc04311h.jpg

Żeby wsadzić pin, trzeba trochę podnieść chwyt pistoletowy, chociaż nie mam pojęcia czy tak nie było wcześniej.

Myślę, że jest to wina gumki HU i chcę ją wymienić na przezroczystego Guardera.

Ale wcześniej chciałem zapytać znawców czy to na pewno to, bo nie chcę kupować w ciemno ;)

Do tego replika ma spręzynę m100, a orginalnie jest m120 i może stockowa gumka jest za twarda?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Posted (edited)

a czym czyścisz? ;)

Spotykałem się z różnymi wersjami: jedni suchą szmatką inni cifem inni olejkiem silikonowym...

EDIT:

Cifem ponoć czyści się lufę po ściągnięciu gumki HU, ale czy przez to lufa nie będzie chropowata, albo nierówna?

Edited by Mig-27
Posted (edited)

Najlepiej to by wyjąć lufę i zanurzyć w kwasie szczawiowym :P Oczywiście jeżeli lufa jest z mosiądzu. Wtedy wszystko zostanie zjedzone ^^

Ale kończymy to Science Fiction i do rzeczy. Nie wiem jaki jest skład CIFu i jeżeli znajdzie się tam coś reagującego z miedzią albo cynkiem to faktycznie, może być niemiło. Ja bym nie ryzykował, tym bardziej, że nawet jak zrobisz HU na minimum i tak coś się do niego dostanie. Lufa musiałaby być wyjęta.

Jeżeli chcesz się pobawić, bez wyjmowania lufy, to tak (mój sposób):

- HU na minimum

- teraz dobry byłby wycior do wiatrówek jaki ja mam (śr. 5,5mm z nakręcaną końcówką)

- na początek nakładam końcówkę z elastycznymi włóknami, jednak stosunkowo twardymi (nie na tyle aby porysować)

- przepycham to zeskrobując wszystkie paprochy

- potem biorę inna końcówkę z materiałowymi kłakami (:D) i (ew.) z kropelką olejku silikonowego doczyszczam

Jeśli masz ten wycior standardowy, możesz po prostu przetknąć skrawek chusteczki przez końcówkę i dać kropelkę olejku.

Edited by Kiekos
Posted

Niestety już wczesniej wyjąłem lufę ;)

Umyłem ją płynem do naczyć, poczekałem, aż wyschnie, przeczyściłem szmatką, potem chusteczką, a potem chusteczką z olejem silikonowym. Zostawie na noc niech się to wszystko uleży(i tak w nocy nie zobacze jak kulki latają) i jutro zdam sprawozdanie ;)

Chociaż wątpie czy bez wymiany gumki się obejdzie.

Posted

Przeczyść lufę, sprawdź stan gumy hopa... mogła ulec uszkodzeniu i nie podkręca kulek. Lufę wystarczy przeciorać pręcikiem z nawiniętym płótnem lub ręcznikiem papierowym.

Posted

Porozmawiałem wczoraj z jednym znawcą na gg, prawdopodobnie źle założona gumka HU to robiła(trochę się zsunęła).

Teraz niby jest ok, tyle że raz poleci dalej, a raz bliżej. To chyba wina HU już zamówiłem guardera przezroczystego i zobaczę.