Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O chłopie, tyle dobrze, że zadałeś to pytanie w Hydeparku, a nie zakładałeś nowy temat.

W każdym razie przed Tobą lektura dłuższa niż trylogia Mickiewicza. :-D

Posted (edited)

Czyja trylogia, Mikornie?

Odpowiadając na pytanie o zasięg (i bez wdawania się w wyjaśnienia..): prędkość początkowa kulki, czyli FPS, nie są decydujące.

Widzę, że dołączyłeś do nas niedawno, zatem kilka haseł, na które warto zwrócić uwagę, a zwłaszcza:

- powtarzalność strzałów

- szczelność komora-lufa

- jeśli AEG to również osiowość w/w z gearboxem

- precyzyjna lufa

- jakość kulek

- umiejętności

To one, w połączeniu z energią wylatującej kulki wpływają za zasięg SKUTECZNY.

Temat był szeroko i wielokrotnie omawiany. Jeśli chcesz go poznać musisz przebrnąć przez tę lekturę.

Pozdrawiam,

Lambert

Edited by Lambert
Posted

A już chciałem coś dopisać ale mnie ubiegł Lambert. Pooglądaj na YT filmy ze snajperami i zobacz, że nie mają 700 fps a ZDECYDOWANIE mają umiejętności i dość dobry sprzęt (powtarzalność strzału).

P.S. Jak chcesz sprawdzić czy to fps'y decydują o skuteczności ognia, to przebiegnij 5 km w tempie 5'30"/1km i strzel 10 razy w "tarczę A4" na 30m ze stojącej a potem zrób 3x 50m sprint i strzel w A4 na 30m z klęczącej. Jest duża szansa, że Ci się odechce snajpienia. Ja wróciłem do biegania, by mi łapy nie latały w rytm przerażonego serducha. Dziś wystrzeliłem w ciągu 7 godzin rozgrywki tylko 15 kulek a trafiłem tylko raz (choć bez skromności powiem, że pięknie...). Tylko wtedy, gdy odleżałem przez 2 min. w czasie przygotowań do obrony.

Posted

Czyja trylogia, Mikornie?

Pozdrawiam,

Lambert

To nie był przypadek Lambercie, myślałem, że podkręci to nieco dość zabawny w gruncie rzeczy sens pytania i poniesie wodze fantazji pozostałych użytkowników.

Następnym razem strzelę takie zakomuflowane podśmieHÓjki capslockiem. :D

Posted

No do tego właśnie pijemy obaj :icon_biggrin:

W starych czasach, z braku towarzystwa to piło się do lustra, a teraz widzę pije się do trylogii...no niby lepiej, kulturalniej jakoś, ale można ksionżki ochlapać.

Zapytałem tylko hipotetycznie z ciekawości, a zostałem zjechany, że niby chce ze snajperką grać. :icon_razz2:

Ale dzięki za odpowiedzi.

Wybacz chłopie, ale pytanie jest nieco głupie. Równie dobrze mógłbyś szukać najwygodniejszego i najbardziej niezawodnego auta, patrząc tylko jaką ma maksymalną wartość na liczniku.

Same fps nie stanowią, tak jak chłopaki napisali - najbardziej stanowi powtarzalność strzałów. A poza tym nie bardzo można kupić kulki (poza ceramiką) by skutecznie wykorzystać te 700fps, więc innymi słowy - nie warto ciągnąć repliki (aeg i spring) powyżej 650fps i ciut mniej dla gaziaka.

Posted

A jest jakaś zapowiedź, czy to tylko pobożne życzenie? Poza tym nawet jak zrobią, to aega...

Soory, że dopiero teraz odpisuje. Pisałem z nimi i dowiedziałem się, że po najbliższej serii replik którą wydadzą będą pracować nad SWD. Także pewnie w ciągu roku już będzie. AEG? No i bardzo dobrze, wsadzi się do środka Polarstara który w te wakacje wyjdzie i miodzio :icon_lol:
Posted

W sumie nie będę spamował w Mancraftowo gazowym temacie :D

Mamut mówisz, że Mosa kapsuł trzymasz się z dala? moja konwersja chodzi praktycznie od początku na nich, a jak zmieniłem na pożyczonego crossmana to mi manometr wystrzeliło :D

Posted

No, z tego co testowałem to najgorsze, i pod względem powtarzalności nabitego pędnika jak i wykończenia zaworu, raz się lepiej penetrowały raz gorzej. U mnie najlepiej chodziły umarex'y.

Posted

Ja unikam kapsuł mosa i crossman (niedorobione bywają i z syfem wewnątrz). Za to umarexy i nuprole są jak najbardziej ok.

Sorry chłopaki, ale nie udało mi się przestrzelać kulasów na weekendzie - robota, robota i brak czasu. Walczę od kilku dni z kolektorami słonecznymi.

• 3 weeks later...
Posted

A gadajcie sobie, później wyczyszczę.

Gwoli wyjaśnienia, solary są własnej produkcji, z paneli grzejnikowych i innych poremontowych śmieci. Łączna powierzchnia to 5m2. Musiałem sporo rzeczy w kotłowni przerobić, bo 2 zbiorniki cwu ze sobą łączę. Zabawa w wesołego hydraulika jest przednia, zwłaszcza gwintowanie rur bez pioniera lub konkretnego imadła... ale pewnie będzie działać. Wole sam zrobić i mieć spokój, niż jakiegoś Pana Henia, fachowca z bożej łaski, zatrudniać i płacić za fuszerkę jak z zboże. Niestety przez to testy kulek i serwis replik mają lekka obsuwę.

Jeśli ktoś ciekawy to fotki mogę zrobić (fotki solar, nie obsuwy).

Posted

O boziu, myślałem że gotowca stawiasz... ale jak tak, to faktycznie masz trochę z tym zabawy.

Rzuć trochę waty mineralnej pod przemalowane na czarno panele, żeby od spodu nie oddawały.

Posted

Panie Mamut, robię dla siebie to i dobrze robię. Obudowa paneli to deski calowe o wys 10cm. Grzejniki umieszczone według norm, 2 cm poniżej szkła (szkła jeszcze nie zakładałem, zastanawiam się nad plexą). Pod samymi grzejnikami jest czarna mata, pod tym wełna mineralna 5cm, dalej styropian podłogowy 2cm i zamknięte jest wszystko płytą MDF 18mm.

W samych grzejnikach, mam 2 szt. na 157 i 2 szt na 180cm, poza wyczyszczeniem i pomalowaniem, wywierciłem otwory i wspawałem mufy, by wymusić obieg na skos ( na całości). Solary będą montowane na ogrodzie, jakieś 10m od kotłowni, nie widzę sensu wydzierać ich na dach, dlatego system będzie otwarty, hulający na wodzie lub wodzie z glikolem. 5m2 paneli powinno obsłużyć mi 240 l wody użytkowej, w 2 zbiornikach poziomych cwu po 120l - dorwałem je za grosze, wyczyściłem i wstawiłem nowe anody. Jeden zbiornik ma wężownice podpiętą pod piec c.o, drugi - pod kolektory. Zrobiłem dodatkowy obieg cyrkulacyjny pomiędzy zbiornikami, bo choć jeden zbiornik jest wyżej a drugi niżej, to wątpię żeby to grawitacyjnie wodę ciepłą mieszało.

Jeśli system się sprawdzi to w przyszłym roku wywalę te 2 zbiorniki i wstawię sobie porządnego, wolnostojącego Galmeta 300l z 2 wężownicami. Niestety taka zabawka ok 2 tysi kosztuje.

Wszystkie te nyple, redukcje, śrubunki, trójniki... jak puzzle, tyle że bez obrazka, instrukcji złożenia. Jest improwizacja i jest fun.

Czekam jeszcze na drugą pompę i część śrubunków - wszystko biorę na necie, bo jest 50% taniej niż w sklepach na miejscu - zwłaszcza pex, sterowniki i pompy. Rurki 1/2, 3/4 i 1" też sam gwintuję, bo za głupi kawałek 10cm gwintowany 3 zet trzeba dać, a metr rury ocynk kosztuje 6-8zet. Gwintownica, smar na gwint, piwo dla mnie i tworzę.

Jak to skończę, to biorę się za docieplenie chałupy, oraz za posadzki i kanał serwisowy w garażu. Nie ma co, z własną chałupą nudzić się nie można. Na szczęście w przyszłym tygodniu dostanę SWDSa A&K do zabawy, wpakuję mu pdik i jadę na Misje Afganistan.

Posted (edited)

Wybacz za tą chwilę zwątpienia, pewnie będą trwalsze niż prowizoryczny most syreny w wawie :icon_wink:

Plexa czy inny poliwęglan siądzie po jakimś czasie w takim piekarniku, poza tym czyszczenie tego to będzie masakra.

W punktach informacyjnych w wawie są poliwęglanowe bańki bo plexa za słaba była i czyszczenie tego tylko chemicznie i też nie wszystkim bo lubi się zmatowić. Zresztą z czasem też je szlag trafia, 3-4 lata jeśli uda się przetrwać bez zniszczenia to żółknie i matowieje.

Szkło i samo się czyści ew. nożykiem lub nawet polerkę można zapodać, bez dobierania chemii i jej stężenia.

Chociaż z drugiej strony czy szkło czy plexi, choć w mniejszym stopniu, blokuje IR i wydajność spada...

Może lepiej pokryć te panele czymś żeby łatwiej się je czyściło?

Następny grill paraboliczny? :icon_wink:

Tak się bawią snajperzy w wolnym czasie :icon_smile:

Edited by shamoth
Posted (edited)

Dzisiaj solary, jutro reaktor atomowy w piwnicy :D

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Edited by Emcet
Posted

Dzisiaj solary, jutro reaktor atomowy w piwnicy :D

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Atomowy to już przeżytek, prędzej zimna fuzja.

Z jego umiejętnościami pewnie kupi jakiś uszkodzony za grosze, naprawi go i uruchomi ;)