Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Popieram, przy czym to 700fps jest jak dla mnie nad wyrost. Powyżej 660fps, nawet kulki 0,43g głupieją, a gdyby nie używać hopa, to wypisz wymaluj - Ram. Może jak na Śląsku 666fps?

Posted

Popieram, przy czym to 700fps jest jak dla mnie nad wyrost. Powyżej 660fps, nawet kulki 0,43g głupieją, a gdyby nie używać hopa, to wypisz wymaluj - Ram. Może jak na Śląsku 666fps?

Myślę, że lepiej zachować jakiś zdroworozsądkowy zapas jakby powychodziły fajniejsze kulki. I tak prawie każdy śmiga na 500-550fps na 0,4g.

Posted

Witajcie.

Czy próbował ktoś bawić się obliczeniami balistycznymi?

Może nie dla "pod czas gry", tylko dla precyzyjnego strzelania rekreacyjnego.

Np aby na 100% trafić w cel z pierwszego razu przy, powiedzmy, 5 m/s wietrze.

Może korzystał ktoś z kalkulatorów balistycznych?

Niby i rozumiem, iż fps`y nam mogą "skakać", a kulki co raz gorsze, i gumki HU po różnemu pracują przy różnych temperaturach...

Nie mniej jednak? Są maniaki? Podzieli się ktoś doświadczeniem - dla ogólnego rozwoju :)

Posted

Liczyć? A gdzie tam, to nie broń ostra, trzeba się po prostu ostrzelać kulkami sporo i poznać replikę. Wczoraj udało mi się trafić 2 ludzi w biegu jakieś 40m ode mnie - obiegali mnie bokiem. Warto było grać w tanki TDKami 3 lata i uczyć się strzelać z wyprzedzeniem :icon_razz:

Poprawki na wiatr brałem przy teście kulek ciężkich, po to wieszałem tasiemkę. Ale podczas strzelanek trudno o takie tasiemki przy każdym przeciwniku.

Posted (edited)

Zamiast kupować jakieś śmieszne szyny za 50zł zamiast szczerbinki w swd (tak ludzie tego szukają) można odkręcić sprężynę wyjąć szczerbinkę i na dwóch śrubach wkręcić tam risa.

Celowanie bez szczerbinki na samych szczękach jest o dziwo wygodniejsze :icon_wink: W asg starczy bo dystans jest 10x mniejszy więc i korekcja w poziomie 10x mniej precyzyjna.

Edited by B3Lf öÖö (LastSniper)
Posted

Napisałem w dziale Replik I klasa to mi wywalili temat do śmieci i nawet nikt nie raczył dać PW z powodem O.o

Rozumiem, że żadko tu zaglądam i moze nie ogarniam czegoś, ale bez przesady.

Spytam kolegów po fachu - snajperów bo na pewno macie więcej cierpliwości niż tamci narwańcy.

Sprawa wygląda tak:

Planuje budowę XM25 (nie granatnika tylko wersji specjalnej M21) - i szukam odpowiedniej bazy pod budowę repliki.

Wymaganie mam jedno:

Stalowe, bądź z wykonane z dobrego stopu aluminium (broń Boże ZnAl) "body" i zespół zamkowy.

Wiem, że takowy istnieje od RATech'a do gazowej M14 od WE - jednak ja poszukuje czegoś pod AEG'a.

Cała reszta nie jest istotna - kolbę, lufę, dżirboks będę dobierał już sobie samemu - zależy mi tylko na tym "pierdoli*u".

Dlaczego taki uparty na stal?

Jako podstawową giwerę mam WSS Wintoreza LCT, jednak coraz częściej jestem w sytuacjach, że przydał by się na plecach jakiś DMR - osobiście nie uznaję kompromisów i nie myślę na polu non stop czy gdzieś nie przywalę repliką - o WSS'a sie nie martwie bo to stal i od września wiele już przeżył bez szkód. Tego samego oczekuje od przyszłego XM25.

Pomożecie? Czy zostaje mi dorabianie zamka za kupę hajsu w jakiś zakładach?

Posted

Ok, bart_a znam z forum, coś tam nawet kiedyś miałem od niego do VSR'ki - więc wiem o co chodzi.

Aczkolwiek dorabianie to opcja ostateczna więc poczekam jeszcze czy może ktoś nie kojąrzy rynkowego M14 z lepszych materiałów ;)

Posted (edited)

Komora zamkowa z suwadłem, bo o tym piszesz, w M14 są masywne - tam raczej trudno cokolwiek uszkodzić.

Mam od lat, nie pamiętam już ilu, DMR zbudowanego w oparciu o M14 Marui.

Żadnych uszkodzeń a tę replikę wyjątkowo źle traktuję. Jest wielka, ciężka i o wszystko się haczy.

Bolt catchem bawią się w respach z radością nie mniejszą od mojego niespełna dwuletniego synka gdy robi to w domu jak mama nie widzi.. ;)

Oczywiście, zgadzam się, że stal jest lepsza o stopów ZnAl.

Jednak ani ta ersoftowa stal nie jest "stalą" ani Maruiowy znal nie jest zły - cały czas piszę o TM.

Ja kierowałem się innym kryterium: chciałem najlepszą pod względem mechanicznych ( GB + komora ) replikę pod budowę giwery.

Pozdrawiam,

Lambert

P.S.

A masz już tn seksowny tłumiczek płomieni do M25?

Edited by Lambert
Posted

O, wreszcie jakieś konkrety :) Musze w takim razie obmacać tą 14 od TM, choć większość airsoftowych znajomych doradza mi pchanie się w stronę G&G (ku czemu się nie skłaniam - jestem uczulony na ichne produkty).

Co do tłumika - nie mam - nie zaczynam roboty od tyłu ;) będzie baza w postaci Emki to będzie się dalej jechać z listą zakupów ;)