Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Kilka godzin temu doszło do mnie takie LiPo :

http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=180&products_id=7292&name=GE_Power_-_LiPo_-_7.4V_1500_mAh_20C_[1+1]_-_GE-00225-B

Poza tym posiadam jeszcze takie LiPo :

http://www.emodel.pl/turnigy-lipo-2s-1800mah-20c-74v-p-1384.html

Postanowiłem wymienić wtyczki na T, na początku wziąłem się za Turnigy na zasadzie, że lepiej je zepsuć, niż Ge Power.

Zmieniłem wtyczkę w Turnigy i okej wszystko działa, więc wziąłem się za Ge Power i tu zaczyna się problem...

Przecinając kable przez nie uwagę przeciąłem dwa na raz... doszło do bardzo krótkiego zwarta(może sekunda) w czasie którego z LiPo wydobyły się biały dym(troszeczkę).

Zmieniłem wtyczkę na T i podpiąłem LiPo do repliki - 0 reakcji(nie coś ala rozładowana batka, a bardziej jakby jej w ogóle nie było), no nic podpiąłem LiPo do ładowarki, która przywitała mnie komunikatem "connection break".

Co mogę zrobić, aby przywrócić LiPo do życia ? Dodam, że nie jest spuchnięte itp. Ogólnie wygląda jak nowe(bo i takie jest).

Proszę o możliwie szybką pomoc - jutro miałem z nim iść na wypad...

Posted
Trzeba spróbować programem do nicd trochę podladowac

22:52:05

Na powiedzmy 2A

22:52:20

Kilka minut dosłownie

22:52:24

Ale ryzykujesz sporo

22:52:42

Bo pakiet moze sie zapalić, ale moze tez wstanac

22:53:01

Generalnie spiecie dla lipo to lipa

22:53:22

Ale to jedyny sposób na naprawę

Co o tym sądzicie ?

Posted (edited)

jak poszedł dym to daj sobie spokój. możesz puścić chatę z dymem :)

znajomy modelarz spalił garaż z samochodem :)

inny spalił dywan i stół w pokoju. dalej chcesz się bawić ?

Edited by seger
Posted

zaraz zaraz,skoro w ładowarce nie wykrywa ogniw to albo są przerwane kable,albo wtyczka jest za długa a piny za krótkie,mi sie nawet batka z wtyczką na mniejsze piny trafiła (Energy Power) trzeba tapeciaka i poucinać plastiku z wtyczki bo złączki do pinów sa głęboko w plastiku,nie masz jakiegoś buzzera albo miernika żeby sprawdzić wartości ogniw? ja u mnie tez zwarłem na sekundę może przewody do balansera jak skracałem wtyczkę ale działa :D)

pozdro,spróbuj może batka być dobra ;] a jak nie to daj komuś kto to może ogarnie

Posted

Forgiel : Bardzo ci dziękuję za konstruktywne wypowiedzi, ale tu nie o spam chodzi ;) Pod co niewątpliwie podchodzi trzykrotne powtarzanie tego samego.

W sumie daruje sobie zabawę z tym LiPo - za duże ryzyko.

Do kosza.

Szkoda:(