Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

zastanawiałem się nad kupnem Cirasa. Znajomi jednak odradzają mi ze względu na pewne problemy z kręgosłupem. Cholernie spodobał mi się on jednak ale cóż, zdrowie ważniejsze.

W takim razie (jesli ktoś mógłby mi pomóc) : jaką kamizelkę wybrać, chcę aby przód był podobny do cirasa ( podobny układ ładownic itd.) ale żeby kamizelka była lżejsza, wygodniejsza, bez wkładów, może odkryte plecki.

Z góry

Merci.

[Chcę kamizelkę ale to nie może być CIRAS. Więc posta napiszę w Wątku o CIRASie.

Gratuluję logiki.]

Posted

Znajomi mają rację. Poza tym, jeżeli nie masz nosić balistyki to po co CIRAS? Żeby nosić flak pokrowca?

Jak problemy z kręgosłupem to tylko beltkit albo lekki chestrig. Cordura 330-500 i heja naprzód.

Posted (edited)

Jak chcesz odkryte plecy to beltkit/chest, czyli j.w. Jeśli chcesz podobny rozkład powierzchni transportowej jak w przodzie CIRASa to musi być panel piersiowy (jeśli chodzi o wersję maritime. Jeśli chodzi o land to ciężko raczej z chestem o podobnym rozmieszczeniu, które w tej wersji jest spowodowane sposobem zapięcia). Czyli zostaje Ci RRV, MTG albo coś z MIWO, względnie jakiś custom. Chyba najbardziej układem ładownic, jeśli zakryjemy większość PALSów, będzie podobny MTG, chyba, że wymyślisz coś lepszego i dasz komuś do uszycia. Skoro problemy z kręgosłupem to koniecznie również szerokie szelki + comfortpady.

Edited by czlowiek6
Posted

W takim razie (jesli ktoś mógłby mi pomóc) : jaką kamizelkę wybrać, chcę aby przód był podobny do cirasa ( podobny układ ładownic itd.) ale żeby kamizelka była lżejsza, wygodniejsza, bez wkładów, może odkryte plecki.

Przecież w systemie molle ładownice sobie możesz ułożyć jak chcesz? Chodziło Ci zapewne o powierzchnie nośną? Jeśli masz problemy z kręgosłupem to odradzam chesta - tym bardziej jak chcesz na nim przenosić dużo ładownic. Najlepiej zainwestować w beltkita.