Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ja swoją bluzę przerobiłem, odprułem dolne kieszenie, trochę skróciłem a z kołnierzyka zrobiłem stójkę. Miałem jeszcze rękawy przerobić z guzików na rzepy, ale trafiłem na mundur z Miwo po taniości i dałem sobie spokój. Niemniej po tych przeróbkach bluza zaczęła się nadawać :)

Posted

Jako człowiek który w pracy nosi panterę powiem tak jeżeli chcesz sie strzelać to najlepszy byłby zwykły bawełniak z Kamy czy innej firmy, ripstopowy jest do chrzanu jak już pęknie to jest do wyrzucenia bo nawet po zaszyciu dalej będzie się pruć jeżeli mało czasu spędzasz w warunkach w których mogłbyś rozerwać mundur to wtedy bierz ripstopa bo w bawełniaku w lato się ugotujesz sam osobiście na jednostce używam SFU Helikona i nie narzekam na niego bo szczególnie w lato jest lepszy od kontraktowego to samo było z mundurem pustynnym na pożegnaniu kontraktowy a na miejscu SFU Helikona nie musicie się ze mną zgadzać ale mówię jak to jest z wojskowego punktu widzenia

Guest Mati13k
Posted

Od betonów radzę się trzymać z daleka, tak samo jak od bawełniaka. Tfu, sio i w ogóle. A kolegę lubującego bawełnę proszę o staranniejsze pisanie, bo człowieka oczy bolą.

Posted

był któryś z Was w wojsku?? bo ja zaczynam w to wątpić osobiście jestem od trzech lat w wojsku więc nie pier*****e mi tu ze to tylko mój punkt widzenia bo mogę Wam setki osób mających takie same zdanie przyprowadzić a jak któryś ma jeszcze jakieś uwagi dotyczące mojego zdania to zapraszam na PW, bo jeśli mi się dobrze wydaje to każdy tu wyraża swoje zdanie na dany temat i nie każdy musi się z nim zgadzać i jestem pewien że spędziłem w mundurze więcej czasu niż Wy dwoje razem wzięci więc proszę nie wmawiaj mi że jesteś takim wielkim znawcą bo kolega który zadał pytanie sam sobie wybierze mundur.

i wszelkie aluzje dotyczące moich wypowiedzi kierujcie na PW i nie zbaczajmy z głównego tematu

Guest Mati13k
Posted

Ależ to forum publiczne - Ty piszesz COŚ, ja uznaję to COŚ za bzdurę i mogę się do tego odwołać negatywnie. Co do WP - nie byłem i nie zamierzam, szczerze to Ci współczuję, ale skoro kochasz swoje bawełniaczki i AKMSiki to okej. :) Bawełniak to przedpotopowy mundur niemający prawa bytu w dzisiejszym świecie, szczególnie, gdy w podobnej cenie można wiele lepszych rzeczy znaleźć.

Tak poza tematem - nie wy dwoje, lecz wy dwaj, kobiet tutaj póki co nie widzę. To powtórnie świadczy o Twojej wiedzy.

Posted

przedpotopowy ale nadal standard w każdej jednostce, nie zamierzasz do WP?? mądra decyzja. Bawełniak to obowiązkowy mundur w WP w okresie zimowy a że prawa bytu nie ma to już oddzielny temat ale póki co nie opracowali munduru idealnego wiec trzeba używać tego co dają w magazynie mundurowym. Co do AKMS się nie zgodzę ponieważ u nas są już tylko beryle ale to już następny oddzielny temat. i sorki za wyraz "dwoje" mój błąd (chociaż zastanowiłbym się czy to jest błąd bo z ortograficznego i stylistycznego punktu widzenia to nie jest błąd) a gdybym chciał użyć go w odniesieniu do kobiet to bym użył wyrazu "dwie". więc naszą dalszą konwersację uznaję za zbędną gdyż każdy z nas ma po części rację.

Posted

przedpotopowy ale nadal standard w każdej jednostce, nie zamierzasz do WP?? mądra decyzja. Bawełniak to obowiązkowy mundur w WP w okresie zimowy a że prawa bytu nie ma to już oddzielny temat ale póki co nie opracowali munduru idealnego wiec trzeba używać tego co dają w magazynie mundurowym. Co do AKMS się nie zgodzę ponieważ u nas są już tylko beryle ale to już następny oddzielny temat. i sorki za wyraz "dwoje" mój błąd (chociaż zastanowiłbym się czy to jest błąd bo z ortograficznego i stylistycznego punktu widzenia to nie jest błąd) a gdybym chciał użyć go w odniesieniu do kobiet to bym użył wyrazu "dwie". więc naszą dalszą konwersację uznaję za zbędną gdyż każdy z nas ma po części rację.

Hmm... moim zdaniem mundur ACU (Army Combat Uniform) jak najbardziej może być uznawany za bardzo dobry mundur (a ideał to juz pojęcie subiektywne ;) ) - bardzo ergonomiczny, trwały i przewiewny (oczywiście o oryginałach mówię)

Posted

Jako człowiek który w pracy nosi panterę powiem tak jeżeli chcesz sie strzelać to najlepszy byłby zwykły bawełniak z Kamy czy innej firmy, ripstopowy jest do chrzanu jak już pęknie to jest do wyrzucenia bo nawet po zaszyciu dalej będzie się pruć jeżeli mało czasu spędzasz w warunkach w których mogłbyś rozerwać mundur to wtedy bierz ripstopa bo w bawełniaku w lato się ugotujesz sam osobiście na jednostce używam SFU Helikona i nie narzekam na niego bo szczególnie w lato jest lepszy od kontraktowego to samo było z mundurem pustynnym na pożegnaniu kontraktowy a na miejscu SFU Helikona nie musicie się ze mną zgadzać ale mówię jak to jest z wojskowego punktu widzenia

Ta a ja zarówno na szkoleniu jak i na misji używałem rip-stopa i nie narzekam. Jest lekki, przewiewny, posiada szybki dostęp do kieszeni dzięki rzepom i jakoś mi się nie pruł i nie pękał więc przestań tu opowiadać że bawełniak jest lepszy. Mechaci się i przeciera na potęgę ma dziadowski krój i człowiek się w nim poci jak świnia. Znam wielu ludzi którzy mają podobne zdanie. Przestań więc mędrkować z powodu tego że jesteś żołnierzem bo nie ty jeden

Posted

Raz miałem na sobie bawełniaka- starczy. Nie założę go więcej.

Rip-stop, jak sama nazwa wskazuje, ma to do siebie, że nie pozawala, aby mundur pruł się dalej. Nie wiem, co wy za ripstopy macie na jednostce.

Niedawno z A-stanu wrócił nasz kumpel z ekipy, jakoś nic mu się tam nie spruło, nie podarło, pomimo częstego i "hardkorowego" używania. Widziałem mundur, oczywiście widać, że ostro używany, ale nie ma z nim tragedii wielkiej, jeszcze długo pohula.

Pietrasss- jak Cię stać to Miwo L, na Miwo P zapłacisz niewiele mniej a słyszałem, że niektórzy narzekają (choć ja mam MP, koledzy ML i ten mój jest super, nie odbiega jakoś specjalnie od Lublinieckiej produkcji), ten polski RS jest dobrą alternatywą dla droższych produkcji a wcale nie taki najgorszy. Z resztą powtarzam to, co już w wątku się pojawiło.

Piotro, zdjęcie mogę wrzucić jakoś we wtorek/środę dopiero.