Nikus Posted November 26, 2002 Report Posted November 26, 2002 Mamy dobry teren gdzie można sie w to troche pobawić, chodzi mi o schodzenie z budynków itp. Odnośnie tego mam pytanko: Nie mam pojęcia w jaki sprzęt zainwestować, co mi jest potrzebne na początek i ile to będzie kosztować? Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Foka Posted November 26, 2002 Report Posted November 26, 2002 jesli nie masz pojecia to tego nie rob. wspinaczka (w tym miejska) to nie przelewki i mozesz sie zabic albo zostac kaleka. jak Ci zalezy na wykorzystaniu terenu zapisz sie do odpowiedniego klubu i naucz poslugiwac odpowiednim sprzetem, wtedy bedziesz wiedzial co kupic.
Guest Wilq Posted November 26, 2002 Report Posted November 26, 2002 Salve. Sam zajmuję sie trochę wspinaczką i muszę przyznać całkowitą rację Navyseal'owi. Ale, żebyś wiedział na co się szykujesz, to nie licząc kosztów szkolenia, może być za około 2000-3000. Nie powiem Ci dokładnie, bo wspinałem się na obozach wspinaczkowych, a teraz, to tylko na poznańskich ściankach... :)
Nikus Posted November 26, 2002 Author Report Posted November 26, 2002 Czyli bez podstawowego kursu nie mam co zaczynać? :( A tak po za tym czy to przydaje sie w asg?
Foka Posted November 26, 2002 Report Posted November 26, 2002 podstawowego + najlepiej kursu, ew. spotkania (kilka h) z kims kto ma pojecie o alpinistyce miejskiej... budynki i scianka to dwie rozne rzeczy... mam troche materialow na ten temat ale teoria to za malo, liczy sie prawktyka (i wlasne zdrowie i zycie :?) a codo przydatnosci w ASG to HGW ale watpie... wszystko zalezy w jakiej ekipie i w jakim terenie gracie
Foka Posted November 26, 2002 Report Posted November 26, 2002 a poza tym takie wejsce nawet przez profesjonalistow jest zadko stosowane jako o "niklej skutecznosci iniezawodnosci"... tylko w sytuacjach skrajnie wyjatkowych... wiec: po co?!
Nikus Posted November 27, 2002 Author Report Posted November 27, 2002 Do Krakowa mam troche daleko. Mieszkam w Ostródzie koło Olsztyna. A może i macie racje, u nas na terenie są 2 może 3 budynki gdzie można stosować wspinacze miejską. Tylko jeżeli to sie umie to dodatkowa frajda dla nas samych, a i moze czasami sie przydać.
Nikus Posted December 1, 2002 Author Report Posted December 1, 2002 Jak możecie to podajcie mi linki do stron gdzie znajde przyładowe ceny i opis do czego dany sprzęt służy. Jak chcecie to sami mi opiszcie :) Nie wiem czy to pisaliście ( o tej rzeczy ) , ale czy jest coś takiego, że można w połowie liny sie zatrzymać i sie nie spadnie :D ?
The_PiotREX Posted December 1, 2002 Report Posted December 1, 2002 Zresztą naw WMASGu jest artykuł o alpinistyce miejskiej autorstwa Czarasa
Recommended Posts