Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam potwierdzenie od amerykanina, że wszystko pasuje bez przeróbek :icon_biggrin:

brzozer -> Jak masz darmowy dostęp do tokarki to nawet się nie zastanawiaj. Mogę się założyć, że jak postrzelasz z gazówki to już do aega nie wrócisz :biggrin:

Co do butli w magu to trochę mało wykonalne. Większość nosi plecak więc przynajmniej nie trzeba nosić pustego i się do czegoś przyda;)

• Replies 423
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poniżej ostatni z moich pomysłów na usprawnienie. W sumie przedostatni - jeszcze myślę o zastosowaniu łożyska w przedniej części aby tłok nie tarł o metal. :zastanawia:

Jest to wersja MiddleWeight. Skrócony tłok porusza się po cylindrze. Główna zmiana to uszczelka zapewniająca szczelność pomiędzy tłokiem a wypustkiem który pcha go do przodu przed strzałem.

Za tydzień powinienem mieć to gotowe.

Z tą uszczelką FPSy powinny zdecydowanie wzrosnąć, chyba że w poprzednich egzemplarzach elementy były spasowane w sposób wystarczający.

screen0606.png

Posted

Może i się nie będę zastanawiał, ale na razie poczekam na Twoje najnowsze pomysły i dokładnie przeczytam temat jeszcze raz.

Jaka butla, reduktory, zawory, wężyki i inne elektroniki a potem jak to wszystko do kupy poskładać i ile to wyjdzie w złotówkach, bo może i jestem pracujący, ale mam kredyt we frankach :)

Posted

Coś ostatnio nic się tu nie dzieje, czas trochę ruszyć :). Właśnie skończyłem testy konwersji w nowej konfiguracji i trzech lufach.

Zrobiłem mniejszy bufor, na 2 nyplach i 3 mufach z gwintami 3/8 cala. Wejście do bufora na wężyk 6 mm, wyjście na 8 mm bezpośrednio do elektrozaworu. Z elektrozaworu na konwersję również 8 mm, długość połączenia elektrozawór-cylinder 9 cm. Testy na butli CO2 12oz, reduktor 3arrow, długość połączenia reduktor-bufor 1 m. Kulki 0,2 Gunfire, chrono by Radecek.

Lufa stockowa Boyi 363 mm, gumka stara Systema.

6 Bar - 393 fps, +- 2 fps

10 Bar - 488 fps, +- 2 fps

Lufa stockowa CA 509 mm, gumka Systema Energy.

6 Bar - 430 fps +- 4 fps

10 Bar - 530 fps +- 8 fps

Lufa Prometheus 590 mm, gumka pewnie jakiś chińczyk (składane na szybko).

6 Bar - 450 fps +- 2 fps

10 Bar - 551 fps +- 2 fps

12 Bar - 595-602 fps, kilka strzałów na 634 fps.

Co do ostatniego rozrzutu podejrzewam że winna gumka, była nieco pokiereszowana po wyjęciu, pewnie coś źle złożyłem.

Wnioski:

Jestem bardzo zadowolony z dzisiejszych testów, zamierzałem wyciągnąć z tej konwersji 500 fps, udało się ponad 600, a znaczy to że można zrobić z tego fajną, w pełni regulowaną snajperkę. Należy jednak zwrócić uwagę na dopasowanie używanych wężyków do średnicy nominalnej elektrozaworu, przykładowo w moim 550 l/min gdzie średnica nominalna wynosi 5 mm, musi być użyty wężyk 8 mm, potwierdziły to poprzednie testy. Zarówno dzisiejsze, jak poprzednie pokazały także, że na wartość fps ma istnienie w instalacji w jak najbliższej odległości od zaworu bufora (pod tym pojęciem rozumiem dodatkowy pojemnik na gaz o ustalonym na reduktorze ciśnieniu). Im większy tym lepszy, także im większa średnica wejscia do zaworu tym lepiej, czyli w moim przypadku najlepsze efekty dał wężyk i złączki 8 mm.

Co jeszcze mi przychodzi na myśl, to sprawdzić czy większy bufor da jeszcze więcej fps (muszę kupić złączkę 8 mm na gwincie 1/4). No i jak będę miał elektrozawór o większym przepływie (750 lub 900 l/min) to też powinno być lepiej :).

No, dobranoc.

Posted

Sushi, chcesz pojemnik do testów, to kup w nomi rurę nibco z dwiema zatyczkami i z tego zrób bufor.

Układ powinien mieć takie same lub większe średnice niż zawór od buforu do dyszy/lufy.

Sushi, ten zawór ma zawór bezpieczeństwa, od 10bar wzwyż, jak strzelałeś na 12bar?

Posted

Ja tylko dopiszę, że w wersji z elektrozaworem zintegrowanym wewnątrz gearboxa FPSy wynoszą na chwilę obecną ok 370-380PFS na kulkach 0.2g, Prawdopodobnie uda mi się wyczarować te 20FPS aby było 400, na standardowej lufie 40cm.

Zastosowanie precki >50cm dać powinno z 500FPS :zastanawia:

Kolejnym krokiem może być podłączenie bufora, który stosuje Sushi.50

sebciu->

Sushi pewnie zaślepił zawór bezpieczeństwa :)

Posted

Chodzi o rury do zimnej wody, Nibco to producent. Jak byłeś na mojej stronie i widziałeś projekt STRAFER to z nich go robiłem. Wytrzymuję duże ciśnienie, są tanie i ogólnie jak plastik łatwo obrabialne.

Zawór wykręcasz i dajesz śrubę, lub podkładasz coś pod sprężynę aby puszczał przy większym ciśnieniu. Ja uszczelniłem ten cypel co ma kształt piramidy dając grubą warstwę teflonu.

Posted

Z zaworem bezpieczeństwa jest taki problem, że nie da się go odkręcić, bo ujścia są z kilku stron elektrozaworu małymi 1mm otworami, próbowałem rozkręcić elektrozawór, ale wszystko jest tak poskręcane, że się nie da.

Posted

Dzisiaj spojrzałem na to od środka, trzeba kapnąć w tą dziurę jakimś klejem i okleić izolką dookoła, a także nad cewką gwint okleić teflonem i zakręcić tą nakrętką. Powinno być ok :).

Posted

No nic- czas zrobić śliczne oczka do dziadka dziewczyny, żeby zechciał takowe coś wytoczyć :wink:

Dla mnie 500-550FPS na 0,20 w gazówce to wystarczająca moc, gdyż na 0,40 będzie to ~450-480FPS czyli granica bezpiecznego ASG.

Chociaż chciałbym mieć możliwość wyciśnięcia z tego duuuuużo większej mocy, bo czasem lubię pobawić się w snajpera i postrzelać na spore odległości :wink:

Posted (edited)

Mam w końcu długą lufę, 610mm(6.08mm).

Wyniki w konfiguracji:

1) sama lufa 610mm + elektrozawór 550l/min = 510PFS

2) sama lufa 610mm + elektrozawór 200l/min = 400FPS

Ciśnienie 12.5BAR, kulki 0.2g

Dojechały też płytki PCB do konwersji. W weekend wszystko postaram się złożyć w kompletny gearbox drop-in.

Edited by Kuba_T1000
Posted (edited)

Nie zaobserwowałem zużycia uszczelek. Myślę, że trzeba by wystrzelać dziesiątki tysięcy kulek aby padły uszczelki.

Będą crush-testy ;)

Z bieżących info - płytka PCB już polutowana i elektronika działa OK :icon_razz2:

I parę fotek:

img2776n.th.jpg

img2781nq.th.jpg

img2794q.th.jpg

Edited by Kuba_T1000
Posted

Ja na moim zaworze 550l/m strzelałem(tak wiem nieodpowiedzialnie) nawet na 18barach i nic z zaworem bezpieczeństwa nie robiłem. I jeszcze wiadomość co do tego reduktora 3arrow - przy ponad 20bar(zagapiłem się) na wyjściu strzeliły w nim bebechy.

Gdzieś do 18bar mogłem regulować, co oczywiście nie musi być zasadą w każdym zaworze i reduktorze.

Jak co mam 2 takie zaworki do sprzedania.

Posted

Panowie - w specyfikacji zaworu wskazanego przez Ronnie'go jest podany zakres pracy temperatur : 5-60 stopni celsjusza. Zalozenie dla tego napedu to dzialanie w zimie. Stad moje pytanie - czy ktos z Was testowal dzialanie calosci w temperaturach ponizej 0, ?

Posted

Panie i Panowie,

wersja ostateczna modyfikacji jest już gotowa :icon_razz2:

Podsumuję szybko najważniejsze kwestie:

Cały system znajduje się w standardowym gearboxie typu V2. Do działania potrzebuje zasilania +12V(LiPo 11.1V) i sprężonego ciśnienia 6-15BAR. Układ posiada działający selektor ognia - SAFE/SEMI/AUTO.

Układ może być stale podłączony do zasilania - prąd jest pobierany tylko w przypadku naciśnięcia na spust.

Regulacja prędkości kulki możliwa jest przez zmianę ciśnienia gazu.

Regulacja szybkostrzelności możliwa poprzez kręcenie potencjometrem, który jest wyprowadzony na kablu i znajduje się przy baterii.

Regulacja czasu otwarcia elektrozaworu możliwa jest bez otwierania szkieletu gearbox - Umieszczony potencjometr w miejscu jednej z zębatek - regulacja śrubokrętem.

Możliwość wyprowadzenia kabli tyłem lub przodem(kolba lub chwyt)

Wężyk idzie koło kolby, jednak trzeba wywiercić otwór w jednej zaślepce pomiędzy Body a Kolbą.

Wyniki mocowe z ostatecznej wersji podam później, muszę jeszcze raz wytoczyć tłok bo aktualnie mam nieszczelność 0.2mm. Aktualnie 350FPS na 10BARach i standardowej lufie 40cm.

Szybkostrzelność do 20RPS, płynnie regulowana.

Fotki poniżej.

aegtohpadropinfinalvers.th.jpgaegtohpadropinfinalvers.th.jpgaegtohpadropinfinalvers.th.jpgaegtohpadropinfinalvers.th.jpg

aegtohpadropinfinalvers.th.jpgaegtohpadropinfinalvers.th.jpgaegtohpadropinfinalvers.th.jpg