Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć.

Ostatnio pokazałem kumplowi lipo, niech zobaczy jak się na tym strzela ;D

Po tygodniu mi je przywiózł, bo mu się rozładowało. Podłączam do ładowarki (turnigy accucell6- wiem, są lepsze ale nie mam kasy )

a tam wyskakuje, że nie można naładować. Co jest?-myślę. Okazało się, że ma na prawdę niskie napięcie -2.32V i 2.64V (czy jakoś tak ;) ) na poszczególnych cellach. Czy da się coś z tym zrobić jeszcze czy do wyrzucenia? Jakaś specjalna metoda ładowania czy jak?

I jeszcze jedno pytanie:

Jakich ogniw (dobrych) można użyć do złożenia pakietu 9,6 stick pod pokrywę zamka w ak?

Edited by toni8567689
Posted

ogniwa pod depiel od GP. Widziałem je w batimexie i chyba w rcskorpion.

ogólnie mówi się iż nieodwracalne zmiany w lipolach zachodzą po przekroczeniu 2,8V na ogniwo ale większość producentów jako bezpieczną granicę podaje 3V.

możesz spróbować reanimować pakiet ale zrób to lepiej na dworze ;).

aby zreanimować pakiet musisz w jakiś sposób podnieść napięcie na ogniwach ja to zrobiłem swego czasu ustawiając w ładowarce tryb life i malutki prąd ładowania. Podłączyłem pakiet i monitorowałem napięcie na ogniwach. W chwili gdy przekroczyło wartość 3V(powinno do tego dojść po dość krótkim czasie) na obu ogniwach przerwałem proces ładowania i ustawiłem ładowarkę w tryb lipo następnie naładowałem pakiet w trybie balance. Mój pakiet żyje już kilka miesięcy od tego wydarzenia. Stracił trochę na pojemności ale oprócz tego daje radę ;). Przy tego typu zabawach należy zachować szczególną ostrożność gdyż lipole najczęściej zapalają się właśnie podczas nieprawidłowego ładowania. Ładując pakiet lepiej obserwuj co się dzieje i bądź w gotowości do odłączenia zasilania ;P

Posted

Nie polecam i nie zapraszam do takich praktyk jak kolega Xel20 napisał. Mi się jeden pakiet (na szczęście maleńki, fullymax 1000mAh 7.4V) sfajczył w domku, bo zapomniałem przestawić trybu ładowania i ładował jako NiMH. Na szczęście stalowa pucha po hitlerowskich maskach P-Gaz uratowała dobytek.

Posted

dlatego doradziłem by eksperyment wykonać na otwartej przestrzeni i pilnować pakiet. Jeśli wykona to osoba z wyobraźnią to nawet w przypadku niepowodzenia nie powinno się stać nic poważnego. Z podkreśleniem na nie powinno. Jak ktoś czuje się niepewnie lub jest laikiem nie powinien się tego tykać. ;)