Untouchable Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 (edited) Witam, Moją przygodę z ASG zacząłem raczej przypadkowo - miałem okazję tanio odkupić A&K SWD, wersja bez drewien. Jedyna modyfikacja w stosunku do stocka to precka. Fajnie się strzela do celu, ale przydałaby się luneta. Nie jestem maniakiem realizmu (chociaż pracuję nad drewnianą kolbą ;) i nie ukrywam, że najbardziej liczy się cena. Przekopałem się przez tutejsze tematy o tym karabinie (w tym przez około połowę 160-cio stronicowego monstrum). Przewijał się tam temat taniego montażu od AK. Wygląda to całkiem znośnie, niestety linki z tego tematu to w większości już 404.... Prosiłbym o podanie najtańszej możliwej opcji lunety i montażu do niej. Mnie osobiście zaciekawiło takie cudo: Link "Zintegrowany montaż" oznacza, że wystarczy taka lunetka i sam karabin i będzie się to jakoś trzymać?Względnie, czy da radę znaleźć w jakimś sklepie montaż+lunetę za podobną/mniejszą kasę? Pytam się dlatego, że dopiero zaczynam i chcę uniknąć sytuacji, gdzie zakupiony montaż/lunetka zwyczajnie by nie pasowały bez użycia kleju :) Z góry dzięki. Edited February 2, 2011 by Untouchable Quote
Bart_Forrester Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 staraj się nie brać optyki w sklepach ASG. Ceny są strasznie zawyżane. Quote
Errhile Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Link "Zintegrowany montaż" oznacza, że wystarczy taka lunetka i sam karabin i będzie się to jakoś trzymać?Względnie, czy da radę znaleźć w jakimś sklepie montaż+lunetę za podobną/mniejszą kasę? Pytam się dlatego, że dopiero zaczynam i chcę uniknąć sytuacji, gdzie zakupiony montaż/lunetka zwyczajnie by nie pasowały bez użycia kleju :) Tak, pod warunkiem, że karabin ma szyny RIS. Twój SWD nie ma. Potrzebujesz albo lunety (względnie kolimatora :dry: na SWD było by to wielce nieortodoksyjne... :dry: ) z tzw. "montażem bocznym <<na jaskółczy ogon>>", albo montażu bocznego RIS z takąż szyną "na jaskółczy ogon" (i na to luneta z montażem RIS, zintegrowanym albo nie). Przy czym preferowane są konstrukcje dedykowane do SWD - coś gdzieś słyszałem, że te od AK niby też pasują, ale głowy nie dam, a na pewno wyglądać to będzie mało ciekawie. Jak się nie okręcisz, obawiam się, że tanio się nie da... Quote
Tomek_GGRS Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Dedykowaną lunetą do SWD jest PSO-1. Nowki z tego co się nie mylę to koszt z rzędu 450zł, ale używkę możesz wyłapać już za 350zł. Np tutaj przykład - http://allegro.pl/luneta-4x26-pso-1-swd-i1390550996.html Quote
Bart_Forrester Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Dedykowaną lunetą do SWD jest PSO-1. Nowki z tego co się nie mylę to koszt z rzędu 450zł, ale używkę możesz wyłapać już za 350zł. Np tutaj przykład - http://allegro.pl/luneta-4x26-pso-1-swd-i1390550996.html to nie jest PSO-1, a chiński potworek będący repliką chińskiej repliki PSO. W tej cenie czasem udaje się złapać ORYGINALNE PSO. Branie repliki to najgorsze co może być, jest strasznie kiepska. Lepiej taką kasę wpakować w dobrą optykę, nie w wyglądającą optykę. ;) Quote
Untouchable Posted February 2, 2011 Author Report Posted February 2, 2011 Dzięki za zainteresowanie. PSO jest niestety poza zasięgiem cenowym. Zakładając, że chciałbym spróbować z tym montażem od AK, to coś takiego: Link +luneta i tyle? Quote
Errhile Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 Tak, o ile luneta ma zintegrowany montaż na RISa (jak ta w Twoim pierwszym przykładzie). Jeśli nie ma - potrzebne będą jeszcze pierścienie montażowe. Quote
hokager Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 A można wiedzieć za ile ją kupiłeś i jaka precka (firma) i przebieg dowiemy się czy kitu nie kupiłeś. A co do luneta to sobie poszukaj ,aby była na szynę 22 mm Quote
ALABASTER Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 hokager a po co Ci ta wiedza ? Temat dotyczy montażu i lunety. Montażdo SWD to nie będzie tania rzecz - z lunetami podobnie. Najtaniej wyjdzie zakup montażu pod szynę RIS, a później jakakolwiek luneta pasująca na szyne RIS. Ale jedynie poprawne to rosyjski oryginał :wink: Quote
rumak Posted February 2, 2011 Report Posted February 2, 2011 hokager a po co Ci ta wiedza ? Temat dotyczy montażu i lunety. Montażdo SWD to nie będzie tania rzecz - z lunetami podobnie. Najtaniej wyjdzie zakup montażu pod szynę RIS, a później jakakolwiek luneta pasująca na szyne RIS. Ale jedynie poprawne to rosyjski oryginał :wink: Najtaniej, szczególnie w tym przypadku nie znaczy dobrze;) Quote
Recommended Posts