Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Co jest lepsze : kolimator, czy celownik optyczny?

Recommended Posts

Posted

Salve! Skoro już toczy się rozmowa na temat działania kolimatorów, spójrzmy na nie od strony praktycznej: lepiej używać kolimatora, czy celownika optycznego?

Posted

nie ma co decydowac co lepsze, co gorsze. To sa dwie rozne rzeczy i sa uzywane do roznych celow... to takjakbys porownywal "kolarke" do "gorala".

Celownik optyczny ma przede wszystki przyblizyc cel, ulatwic celowanie z duzej odleglosci. Wymaga czasu na poprawne wycelowanie.

Kolimatorow uzywa sie glownie w CQB ("w polu" oczywiscie rowniez). Kolimator umozliwia natychmiastowe wycelowanie "z podrzutu". Mozesz na niego patrzec obojgiem oczu (w unecie musisz jednym) i masz wieksze pole widzenia.

A laser to tylko gadzet malo praktyczny w realnej walce, a jesli chodzi o zabawe ASG jest zbyt niebepiczny dla oczu i np. ja bym nie chcial grac z kims uzywajacym lasera.

Posted

Przepraszam ale jaka opcje ja mam zaznaczyc jezeli uzywam lunety z red dotem i uwazam ja akurat za najlepsza, poniewaz laczy zalety obu tych urzadzen?

PS: Pragne zauwazyc ze operujemy tu i w teamcie obok niezbyt poprawnym słownictwem: kolimator to urzadzenie słuzace do kolimacji, natomiast my mowimy (chyba?) o celownikach kolimacyjnych (co jest pojeciem wezszym). Ale to tylko takie upierdliwe post scriptum, tak samo jak uwaga ze lunety to pojecie szersze anizeli lunety celownicze :)

Posted

Piotrex powinieneś zaznaczyć kolimator, jako, że jest to kolimator, tylko, że działający także jak luneta (celownicza :wink: ). To tak jak z tymi kwadratmi i prostokątami :) . Twoj kolimator jest lunetą(celowniczą :wink: ), ale zwkła luneta (celownicza :wink: ) nie będzie kolmatorem.

:)

Posted

a ja uwazam ze powinien zaznaczyc lunete.

to w jaki sposob jest nakladany na obraz "element sluzacy do celowania" ma male znaczenie dla techniki celowania i strzelania.

natomiast czy jest to kolimator (celownik kolimatorowy :P) otwarty czy w formie lunety ma duze znaczenie bo z tego drugie celuje sie jak z lunety, a z pierwszego jak z "wlasciwego" celownika kolimatorowego :)