wegorz Posted December 29, 2010 Report Posted December 29, 2010 Dla świętego spokoju od prawnych maruderów z góry mówię, że podany sposób jest niezgodny z prawem, to znaczy, że że przerobiona peemerka może służyć tylko i wyłącznie do odbioru. Swojego czasu kupiłem w Euro RTV AGD komplet radyjek za 130zł - jaka cena, takie i parametry. Z tanich radyjek jednak da się wycisnąć coś więcej, wystarczy zmodyfikować fabryczną blokadę szumów i zmienić antenę na ćwierćfalówkę. Testowo wykonałem trzy anteny, 1/4 fali sztywną, 1/4 fali miedzianą miękką widoczną na zdjęciach, i helikalną na wtyku BNC. Sztywną ferrytową urwałem razem z gniazdem w terenie, jednak w roli peemerki stacjonarnej nieruchomej sprawuje się wyśmienicie. Tak na wstepie porównanie radmorowskiej ukaefki (przywrócona do życia), radiotelefonu po i przed przeróbką (: Czerwona sonda w tym przypadku wskazuje potencjometr blokady szumów. W internecie widziałem różne opisy przerabiania radiotelefonów PMR, ale zmiana anteny i redukcja blokady jest chyba najprostsza. Mam jeszcze ideę dorobienia anteny kierunkowej. Teorytycznie korzystając z dwóch kierunkowych radyjek.... ale to bajka na inny wieczór. Quote
Ziemniok Posted December 29, 2010 Report Posted December 29, 2010 Też mam maxcom wt 108 a modyfikacje zrobilem już ponad rok temu bazując na TYM TUTORIALU. Niebo a ziemia w porównaniu do tego co oferuje stokowe radio. Quote
wegorz Posted December 30, 2010 Author Report Posted December 30, 2010 no to wyważyłem otwarte drzwi d: znowu. Quote
Recommended Posts