Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

to są typowe kolby do m16 ale pasują do m4 to to samo przecież ;p

Tylko, że są body G&P pod M4 i M16 których różnica polega na długości prowadnicy kolby. Więc jeśli kolega ma G&P M4 i krótką prowadnicę to istnieje możliwość że mocowanie takiej kolby będzie sprawiało problemy i np ta wewnętrzna śruba mocująca kolbę będzie za długa. Ale mogę potwierdzić z praktycznego punktu że krótka prowadnica nie przeszkadza w kolbach stałych gdzie śruba mocująca idzie przez całą ich długość(czyli od stopki po gwint w prowadnicy). Ale do tego wszystkiego mając tą krótką prowadnicę i stałą kolbę czy to ze śruba krótką czy po całości nie zastosujesz między kolbą a body żadnego mocowania na zawieszenie, bo wtedy nie będzie takiego osadzenia i kolba będzie chodziła na boki.

Posted

Tylko, że są body G&P pod M4 i M16 których różnica polega na długości prowadnicy kolby.

Pierwsze słyszę. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że producent klepałby dwa rodzaje dolnego body z różnymi długościami prowadnic tylko dlatego, żeby dopasować odpowiednie kolby. Zresztą mam M4 G&P, które miało pierwotnie stałą kolbę i teraz ma składaną i nie było z tą zamianą żadnego problemu.

Więc jeśli kolega ma G&P M4 i krótką prowadnicę to istnieje możliwość że mocowanie takiej kolby będzie sprawiało problemy i np ta wewnętrzna śruba mocująca kolbę będzie za długa. Ale mogę potwierdzić z praktycznego punktu że krótka prowadnica nie przeszkadza w kolbach stałych gdzie śruba mocująca idzie przez całą ich długość(czyli od stopki po gwint w prowadnicy). Ale do tego wszystkiego mając tą krótką prowadnicę i stałą kolbę czy to ze śruba krótką czy po całości nie zastosujesz między kolbą a body żadnego mocowania na zawieszenie, bo wtedy nie będzie takiego osadzenia i kolba będzie chodziła na boki.

Śruba jest dopasowana do kolby. W G&P w stałych kolbach są długie śruby bo otwór, przez który śruba najpierw przechodzi, jest zaraz za stopką kolby. W PJ, Boyiach itp. śruby są krótsze bo ten otwór jest głębiej w kolbie.

Co do przerwy między kolbą a body to można zastosować dedykowane dystansery do kolb stałych. Też do dostania na Allegro.

Posted

Pierwsze słyszę. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że producent klepałby dwa rodzaje dolnego body z różnymi długościami prowadnic tylko dlatego, żeby dopasować odpowiednie kolby. Zresztą mam M4 G&P, które miało pierwotnie stałą kolbę i teraz ma składaną i nie było z tą zamianą żadnego problemu.

Śruba jest dopasowana do kolby. W G&P w stałych kolbach są długie śruby bo otwór, przez który śruba najpierw przechodzi, jest zaraz za stopką kolby. W PJ, Boyiach itp. śruby są krótsze bo ten otwór jest głębiej w kolbie.

Co do przerwy między kolbą a body to można zastosować dedykowane dystansery do kolb stałych. Też do dostania na Allegro.

Nie mówię, że jest tak w każdym przypadku ale dla przykładu:

LONG & SHORT

Więc lepiej wcześniej mieć to na uwadze.

O jakich dystanserach mówisz? Bo mi chodziło o to że jeśli kolega a nóż będzie miał krótką prowadnicę kolby to nic między body a stałą kolbę nie wsadzi bo mu się będzie bujało.

Posted

Dzięki za wyjaśnienie. Przyznaję, że pierwszy raz widzę body G&P z krótką prowadnicą. Człowiek uczy się przez całe życie :)

A co do dystansera to miałem na myśli ten ścięty pierścień, który montuje się pomiędzy body a stałą kolbą. Tutaj z dodatkiem ucha zawieszenia: pierścień

• 1 year later...
Posted

Nie będę zakładał nowego tematu: mam M16A3 od AGM z kolbą stałą, chciałbym w to miejsce wsadzić kolbę na prowadnicy z baterią w środku. Potrzebuję jakiejś specjlanej prowadnicy? Bo że muszę znaleźć odpowiednią kolbę i pasującą baterię to już wiem...

• 4 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Jakoś dziwnie nikt nie pisał o genialnym moim zdaniem patencie - mianowicie granatnik. I batkę mocujemy w granatniku. Wiadomo, że przód repliki jest cięższy, ale w oryginalne też jest cieższy bo ma stalową lufę od m203ki. Wcześniej nosiłem w dedykowanej ładownicy na kolbę, mieściła się super, ale... chce widzieć kolbę i mieć możliwość regulacji :)

Posted

W sensie, że w atrapie granatnika? Bo do działającego granatnika to chyba nie ma jak włożyć?

Osobiście preferuję baterię z przodu, w łożu, pod plastikowymi nakładkami na lufę. Przerabiałem już ładownicę na kolbie i nie polecam

Posted (edited)
W sensie, że w atrapie granatnika? Bo do działającego granatnika to chyba nie ma jak włożyć?

Od przodu wejdzie, od tyłu pewnie też, jak się przykleszczy kable/wypiłuje rowki.

Ja się osobiście ostatnio przerzuciłem na http://www.ebairsoft...mmy-p-5760.html

Całkiem urocze i dosyć ułatwia proces odłączania baterii do ładowania, bo grip RIS JG (do G36) wchodzi tak ciasno, że odechciewa się go ruszać.

Edited by Mixon
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Jak sądzicie, które rozwiązanie przechowywania baterii jest lepsze:

- Wewnątrz łoża MOE

- Na risach na atrapie lasera?

Inne pytanie, powiedzcie mi proszę bo średnio siedzę w temacie. Jak to jest z przechowywaniem baterii w emkowych kolbach teleskopowych i prowadnicach? Da się zrobić tak, by batka była w prowadnicy, kolba miała pełen zakres regulacji, a samo wkładanie nie było wyjątkowo upierdliwe?

Edited by Obi-Wan
Posted

Ad pierwszego-kwestia preferencji-zwróć tylko uwagę na fakt, że gros tanich puszek to badziewie otwierające się przy byle machnięciu repliką, no i atrapa an/peq 15 czy dbal nie jest bardzo wielka-wchodzą naprawdę nieliczne baterie przeznaczone do trzymania w puszkach. Z kolei atrapa an/peq 2 to albo bezndziejna replika Boyi albo droga jak cholera replika G&P.

Ad drugiego-każda prawie prowadnica zmieści Ci baterię lipo (stick albo dwa/trzy listki), to kwestia dopasowania baterii i prowadnicy kolby. Dostęp będzie prosty-sciągasz kolbę albo odkręcasz stopkę kolby (przydatne w kopiach ctr/moe, bo one raz założone ciężko schodzą).

Posted (edited)

Ad pierwszego, wygląda na to, że lepszym wyborem jest batka wewnątrz nakładek na lufę. A przynajmniej to z twojej wypowiedzi wynika.

No i pucha na batkę to dodatkowy wydatek

Ad drugiego, po prostu słyszałem że troche pieszczenia się z tym jest, a to potrzeba specjalną prowadnicę kolby, a to się batka nie mieści, a to ledwo wchodzi, a to nie zasuniesz kolby do końca

Jednego jestem pewien - bateria na kolbie w ładownicy to zło. Wiem z własnego doświadczenia.

Edited by Obi-Wan
Posted

Odnośnie specjalnych prowadnic to jest to BZDURA-jeśli prowadnica ma podcięcie na kable i ten metalowy stopper ma podcięcie na kable to dopasujesz lipola (trzeba chwilkę spędzić z suwmiarką). Miałem batkę 11,1 (3 listki chude) w prowadnicy kolby Evolutiona, a tam jest zwykła prowadnica kolby.

Posted

Zależy od budowy eMki, bo taki Evolution ma dużo miejsca w prowadnicy, bo sam dzyndzel wystający z uppera jest krótki. I można spokojnie wrzucicić czy to 7.4V czy 11.1V. 1200mAh Redoxa stick na luzie wchodzi, kolbę można złożyć całkowicie. A w takim Boyi, mniej miejsca i żeby kolbę złożyć całkowicie krótsza batka potrzebna, a krótsza batka - mniej mAh. Ale jak masz łoże MOE to nie ma się nad czym zastanawiać i ładować tam batkę, pucha w takim wypadku to tylko zbędny wydatek. I brzydkie kable wystające :)