Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Od kilku dni jestem posiadaczem ak 47 cymy (cm.028) i coś gdzieś wyczytałem o pokrętle pod magazynkiem które trzeba co chwilę kręcić. Mam pytanie, ile razy trzeba to pokręcić i czy gdybym dokupił inny magazyek nie byloby tej potrzeby.

PS co jeszcze trzeba robić przed/po używaniu repliki?

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak pamiętam to 5-8 razy spokojnie wystarczy, choć sporo zależy od magazynka. Jak zaczniesz strzelać, to szybko sam się przekonasz co i jak.

Żeby nie trzeba było kręcić to musisz nabyć sobie magazynek typu mid/low/real cap (załadujesz mniej kulek).

Posted (edited)

w dolnej części magazynka masz pokrętło do podkręcania magazynka (przypuszczam, że z boku maga masz też dziurkę i kluczyk do tego). Podkręcanie czyli naciąganie sprężyny poto, aby mechanizm zawarty w magazynku mógł podawać kulki.

Jeśli kupisz inny magazynek typu hi-cap, czyli o dużej pojemności to to pokrętło też będzie, bo to jest istotna część mechanizmu. Pokrętła tego nie mają magazynki tymi mid-cup, low-cap, real-cap (średniej, małej i rzeczywistej pojemności) ale do nich prawie nie zbęda jest szybkoładowatka do kulek.

ile kręcić? jak przestanie ci kulki podać to kręcisz :cool: , a tak na poważnie to wg. mojego magazynka 4 cyknięcia to 1 kulka wiec jak checsz postrzelac to troszke do kręcenia masz. pokręcisz troche i postrzelasz troche i tak w kółko.

PS co jeszcze trzeba robić przed/po używaniu repliki?

przed użyciem nie wstrząsać. naładować akumulator, wsypać do magazynka kulek, pokręcić owe pokrętło żeby kulki podawał mag, podpiąć maga, odbezpieczyć, ułożyć się to strzału i używać na tech, na których potrzeba (w sensie ludzi lub celów nie ożywionych np puszki i tarcze).

Po użyciu opróżnić magazynek z kulek (zwolnić sprężyne, to wydłuży jego żywotność) odpiąć akumulator, wyczyścić, położyć do szafy żeby kolegów ewentualnie nie kusiło. :blush:

edit: Nath mnie uprzedził trochu

Edited by zaki123
Posted (edited)

No to tak - kręcisz do oporu. Tak, gdy dokupisz innego maga, to nie będziesz musiał kręcić - ale będziesz miał mniej kulek. Z tym, ze w twoim magu jest 600 kulek, w tym pewnie z 50 w głównej komorze, a w midzie masz 150 w głównej komorze. Po używaniu repliki - wyjmij maga. Potem oddaj z 10 strzałów na auto i ze 3 na single, cobyś komorę HU opróżnił i springa zwolnił. Potem zabezpiecz. No i aku wypnij I gotowe! Ale skoro jesteś nowy, to zadam ci kilka pytań. Wiesz jak regulować HU? Wiesz, jak wsypać kulki do maga? Bo żeby można go było podkręcić, to w komorze muszą być kulki.

Edit - spóźniłem się.

Edited by majster988
Posted

Nie, jak poczujesz opór to mag jest full. W cymach HU reguluje się poprzez odciągnięcie rączki przeładowania, a następnie pokręcenie takim czymś. Nie wiem jak wytłumaczyć czym dokładnie - taki czarny jakby okrąg z promieniami :/ Nie wyszło, ale lepiej nie potrafię. I tym kręcąc ustawiasz HU. Najpierw ustaw mocno, a potem zmniejszaj minimalnie aż do momentu osiągnięcia satysfakcji z lotu kulki.

Posted

taki czarny jakby okrąg z promieniami :/

tu sie mylisz, bo opisujesz regulację HU z M4/M16 i z ich rodziny pdobnych. W kałaszkach odciągasz dzwignie przeładowania tak jakbyś go przeladowywał i masz tam taki czarny plastikowy suwak i jakby skale (przynajmniej cm.036 ją ma, ale Hu w kałachach jest identyczny) przeciągany w stronę lufy zmniejsza docisk HU a w strone kolby zwiększa go.

Posted (edited)

bić ja Ciebie nie będę bo nie mam jak, ale nawet nie mam za co, każdy się może pomylić. Dobrze, że o tym też napisałeś, bo jak ktoś se kupił pierwsza w życiu m4/16 i nie wie jak sie hu reguluje to sie właśnie też dowiedział :blush:

edit: literówka

Edited by zaki123
Posted

Jak ustawisz HU w pozycji, która ciebie zadowala i nie będziesz zmieniał masu używanych kulek to zaznacz cobie jakims malym rylce miejsce gdzie ci się dźwigienka ustawia i zostaw w spokoju (a to zaznaczenie wrazie, gdyby od strzelania HU by ci się przestawiło). ale ogólnie to powinno starczyć ustawić raz i tyle

Posted (edited)

hicap.jpg

Tu masz jak działa Hi-Cap. Tam gdzie 2 strzałki jest komora do której wsypuje się kulki. Do podajnika (rurki, która wchodzi do komory Hop-UP) nic nie wsypuj.

Nie możliwe, że mieści Ci się mało kulek. Sama nazwa (High-Capacity = wysoka/duża pojemność) sugeruje, że dużo kulek się mieści ;)

Pozdro,

Kiekos

Edited by Kiekos
Posted (edited)

Dobra, jest ok, po prostu jakiś syf wleciał. Jeszcze jedno - jakie kulki polecacie (max. 20 zł za 2000 kulek) ?

Bym zapomniał - co z tym olejem silikonowym?

PS tym pokrętłem w którą stronę kręcić?

Edited by smuleee
Posted

PS tym pokrętłem w którą stronę kręcić?

:zastanawia:

tym mnie rozwalileś :bialaflaga:

a w którą strone możesz nim kręcić? tam jest zapadka, która uniemożliwia kręcenie w złą stronę

Posted (edited)

mi tak lekko szło :D to mój pierwszy aeg i boje się poprostu coś spierniczyć :P

Po strzelaniu wywalić kulki (wysztrzelić) i tego pokrętła nie ruszać?

Edited by smuleee
Posted

Nie, po prostu wysyp z magazynka (komory), a z podajnika wysyp wciskając taki pipsztyczek, który trzyma kulki. Sprężyna się sama rozkręci. Zostaw i git :)

Co do spierniczenia to wierz mi... Trudno coś spierniczyć :D Chyba, że wpychasz wycior na chama (pójdzie gumka HU), rozkręcasz GB, używasz badziewnych kulek lub rzucasz karabinkiem.

Chociaż z tym rzucaniem to też różnie bywa :P Słyszałem na innym forum o przypadku, gdzie gość zbiegał ze schodów i potknął się na samej górze. Zleciał i przywalił magazynkiem AKaszka (CM.028) o beton (leciał parę metrów). Tak przywalił, że wszystko wywaliło górą repliki. Mnóstwo rzeczy połamanych, ale trochę izolki, kilka nowych części i AK wrócił do życia :icon_eek2: