CINcinTM Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 Dziś wpadłem na genialny pomysł na zrobienie noktowizora krótkodystansowego do swojej emki. Będzie on składał się z dwóch części: iluminatora/latarki z diodą znajdującą się na RISie oraz "okularu" przed kolimatorem otwartym. O latarkę się nie martwie, bardziej ciekawi mnie (i tu zaczyna się punkt kulminacyjny, pytanie), jakie tanie urządzenie może efektywnie może wyłapywać iR i dostarczać obraz w ciemnościach? Quote
Guto_Bandito Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 Kamera płytkowa o dobrej czułości na IR jak najmniej LUXów, żeby miała w specyfikacji :) Quote
CINcinTM Posted December 11, 2010 Author Report Posted December 11, 2010 Dziś wygrzebałem starego NECa e616, niestety nic nie idzie z nim zrobić bo padła klawiatura ale już zabrałem się za czyszczenie (4 lata leżenia w szufladzie), naszła mnie myśl na zrobienie wizjera z telefonu i jak na razie jestem w trakcie realizacji planu w tym kierunku. Quote
W2o Posted December 11, 2010 Report Posted December 11, 2010 (edited) Dziś wpadłem na genialny pomysł na zrobienie noktowizora krótkodystansowego do swojej emki. Będzie on składał się z dwóch części: iluminatora/latarki z diodą znajdującą się na RISie oraz "okularu" przed kolimatorem otwartym. O latarkę się nie martwie, bardziej ciekawi mnie (i tu zaczyna się punkt kulminacyjny, pytanie), jakie tanie urządzenie może efektywnie może wyłapywać iR i dostarczać obraz w ciemnościach? Tanie urządzenia są na allegro. Samodzielną budowę zakończ zanim zaczniesz wydawać pieniądze. Urządzenia wojskowe gen 1 da się kupić za 300 - 400 pln (czasem). EOP gen1 kupisz za ok 200 pln. Elektronikę za 200 - 400. Dolicz optykę i obudowę i znasz budżet. Sens większości gen1 w ASG jest co najmniej problematyczny. NSP-3 da się kupić za 400 - 600 zł. (kaskada gen 1), jakość może być, tylko ta waga....... Gen 2+ da się kupić za 800-1000 pln. Sens większy niż gen 1, ale w dalszym ciągu z czasem niezbędny okaże się oświetlacz. Gen 3 - jak kupisz poniżej 5-6 kpln będziesz szczęśliwcem. Sens największy, ale cena dla większości zaporowa. No i i odpowiedz sobie jak często masz szansę na grę nocną. Pomijam już kwestię, że gdy przeciwnik użyje latarki, to w pierwszym odruchu wyłączysz nokto i schowasz do pokrowca.... Jeśli masz mniej niż 300 -400 pln, to zapomnij o nokcie. Za 250 pln możesz kupić replikę pvs-14 (straszne badziewie) + montaż za 100 pln i już masz coś co z daleka jakoś wygląda... i nic więcej. Ta zabawa nie jest niestety tania.... A jeśli combinujesz coś z CMOS'ami to poszukaj na elektrodzie, parę projektów wykonano, jakośc obrazu niższa niż gen1. Pomijam już fakt, że z oświetlaczem IR będziesz widoczny bardziej niż bez nokta - i to nie tylko przez osoby z noktowizorami... Pozdrawiam. MW Edited December 11, 2010 by W2o Quote
KicpA Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 że z oświetlaczem IR będziesz widoczny bardziej niż bez nokta - i to nie tylko przez osoby z noktowizorami...[/Quote] Widzisz światło podczerwone? Są bardzo mocne diody IR które dają tak minimalną czerwoną poświatę że z 10m zauważenie tego jest trudne. I da się zrobić "Nokto" na nasze warunki z kamery. Quote
W2o Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 Widzisz światło podczerwone? Są bardzo mocne diody IR które dają tak minimalną czerwoną poświatę że z 10m zauważenie tego jest trudne. I da się zrobić "Nokto" na nasze warunki z kamery. Podaj symbole diód o których myślisz. Być może już je testowałem. Minimalna czerwona ruszająca się w całkowitej ciemności poświata, dla większości obserwatorów jest przynajmniej podejrzana.... Dodatkowo, zazwyczaj niezbędna jest minimalna optyka, żeby zogniskować wiązkę. I taka optyka daje już całkiem widoczny efekt. Sama dioda LED IR wygląda jak palący się papieros. Po optyce wygląda jak czerwony semafor. Zakładam, że mówimy o diodach 850nm. Spójrz proszę na kartę charakterystyki takiej diody. Tam jest odpowiedź na ilośc emitowanej mocy dla danej długośći fali. Diody 940 nm są rzeczywiśce mniej widoczne przez człowieka, problem w tym, że przez większość matryc CMOS i EOP gen1/2 też. (pomijam już fakt, zę jak dasz mocny oświetlacz, to większość mocy wypromieniowanej odbije się od najbliższego drzewa i oślepi matrycę - tak samo jak w nocy z latarką...) Pomiujając wszystko - porównaj czułość matrycy CMOS i EOP gen1 dla długości fali 850 nm. Rozumiem że jest spory postęp w cmos'ach. Ale te, które masz w zasięgu ręki, są w stanie dorównać urządzeniom gen 0. PNW 57A, czy NSP-2 można zdobyć za 100 pln - razem z oświetlaczem, obudową i optyką. Wg mnie- ciekawy eksperyment. Użytkowo, może nie dorównać gen0. Można zrobić wszystko... jak się ma czas i pieniądze. BTW: Cyklop-1 (NZT-1) gen 1 można dostać za ok 100-150 pln. Jakość nie jest powalająca, ale zapewniam, że będzie lepsza niż na cmos PNW-57E - czyli gen1 (zresztą bardzo przyzwoite) można zdobyć za 300-350 pln. Quote
Guest (ID:6452) Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 Ciężko mi uwierzyć, że coś co masz zamiar zrobić sam za pare stówek będzie lepsze lub przynajmniej porównywalne z produktem firmowym którego konstrukcję opracowywał sztab specjalistów i który kosztuje dwu-kilkukrotnie więcej. Ale życzę sukcesów. Quote
KicpA Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 Dex jakie parę stówek? ;) Kamerę kupisz do testów do max 50zł a diodę do max 20zł. Ja bawiłem się 3W i 1W (nie znam pochodzenia ani producenta niestety) 850nm z odbłyśnikiem a nie optyką. Efekt był taki że dopiero jak się popatrzyło idealnie w osi odblasku to było widać czerwoną poświatę, w innych przypadkach była słabo widoczna. Wiem jakie fale emitują diody IR bo trochę o tym się uczyłem ;) Quote
W2o Posted December 12, 2010 Report Posted December 12, 2010 Dex jakie parę stówek? ;) Kamerę kupisz do testów do max 50zł a diodę do max 20zł. Ja bawiłem się 3W i 1W (nie znam pochodzenia ani producenta niestety) 850nm z odbłyśnikiem a nie optyką. Efekt był taki że dopiero jak się popatrzyło idealnie w osi odblasku to było widać czerwoną poświatę, w innych przypadkach była słabo widoczna. Wiem jakie fale emitują diody IR bo trochę o tym się uczyłem ;) OK. Nie polemizuję, a nawet zachęcam. :-) Generalnie (z tego co pamiętam) problemem jest podłoże LED (GaAlAs). Diody GaAs ponoć mają bardziej stromą charakterystykę - ale trudno je dostać). Jak będziesz coś miał, to się pochwal. Generalnie służę pomocą (sam już trochę wywaliłem kasy w takie projekty, to się mogę podzielić - zwłaszcza tym co się nie udało :-)). Pozdrawiam Quote
xanos27 Posted December 30, 2010 Report Posted December 30, 2010 Proponuje wam Panowie zobaczyć ten , na pewno dało by się to zrobić tak żeby przyczepić do hełmu i jakoś wyglądało :D Quote
Recommended Posts