Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Prośba do uprzejmych panów siedzących głębiej w temacie; potrzebna lista takich podstawowych jak i dalszych części ubioru i ew. wyposażenia aby móc się upodobnić do SS-Obergruppenführera Wilhelma Bittricha.

Wilhelm_Bittrich.JPGWilhelmBittrich2.jpg

W szczególności interesuje mnie podobieństwo do tego zdjęcia:

image052.jpg

Posted

Płaszcz obszyty futrem raczej nie do dostania.

Bluza wygląda mi na M35 z tym, że po lewej na zdjęciu ewidentnie gabardyna, po prawej już nie wiem czy to ziarnistość zdjęcia czy faktura materiału.

Masz określony fundusz na ten cel ? Bo można kupić lepsze lub gorsze rzeczy...

Posted

Ok to tak na oko potrzebujesz:

- Bluza mundurowa oficerska gabardynowa ( ta na zdjęciu wygląda mi na wersję m35)

- Bryczesy

- Koszula oficerska biała

- Pas oficerski z klamrą łamaną

- Oficerki

- Jakaś kabura by się też przydała

- Czapka oficerska

- Reszta to insygnia , odznaczenia itp.

Może reszta kolegów podrzuci linki do odpowiednich sklepów , nie bardzo się rozglądałem za rzeczami oficerskimi.

Posted

facepalmws.gif

Dobra, nie było pytania. Nie wiem dlaczego nie doczytałem tam Deutschland, efekt całego dnia w pracy chyba.

A tak swoją drogą dziwna sytuacja- ukrywali patki a opaski z nazwą pułku zostawili...

• 2 weeks later...
Posted (edited)

W armii niemieckiej powszechnym zwyczajem było odwracanie naramienników w obawie przed strzelcami wyborowymi wroga - na tym zdjęciu naramienniki są doskonale widoczne, więc raczej nie o snajperów tu chodzi :wink:

Poza tym fotografia pochodzi z kampanii francuskiej, na późniejszych zdjęciach patki z runami oraz ze stopniami są doskonale widoczne. Nie wydaje mi się żeby Niemcy przestali bać się snajperów wroga po 1940 roku.

Wydaje mi się, że chodzi tutaj o jeden z wielu rozkazów wydawanych przez Himmlera, dotyczących umundurowania w Waffen-SS. Wystarczy wspomnieć choćby zamieszanie jakie Reichsfuher wprowadzał w związku z Waffenfarbe używanych w Waffen-SS

Edzia: Poszperałem trochę w literaturze i znalazłem informację na temat tych nieszczęsnych patek. Faktycznie, jak pisał Nanteris, chodziło o zachowanie tajemnicy wojskowej. W okresie, kiedy przygotowywano atak na Francję żołnierze SS-VT, nosili na patkach, obok runów SS, numery jednostek (np. pułk Deutschland nosił oznaczenie SS1)

wssdeutschland.jpg

W okresie walk we Francji żołnierze SS-VT dostali rozkaz, aby zdjąć wszystkie patki z numerami jednostek. W sierpniu 1940 roku patki zostały pozbawione obszycia i od tego momentu aż do końca wojny stosowano patki bez obszyć oraz bez numerów jednostek.

I w tym kontekście dziwi pozostawienie opasek z nazwą pułku :wink:

Edited by NAWE_Jack