nocone Posted December 5, 2010 Report Posted December 5, 2010 Prośba do uprzejmych panów siedzących głębiej w temacie; potrzebna lista takich podstawowych jak i dalszych części ubioru i ew. wyposażenia aby móc się upodobnić do SS-Obergruppenführera Wilhelma Bittricha. W szczególności interesuje mnie podobieństwo do tego zdjęcia: Quote
Nanteris Posted December 6, 2010 Report Posted December 6, 2010 Płaszcz obszyty futrem raczej nie do dostania. Bluza wygląda mi na M35 z tym, że po lewej na zdjęciu ewidentnie gabardyna, po prawej już nie wiem czy to ziarnistość zdjęcia czy faktura materiału. Masz określony fundusz na ten cel ? Bo można kupić lepsze lub gorsze rzeczy... Quote
nocone Posted December 6, 2010 Author Report Posted December 6, 2010 Fundusz jest nieokreślony - chcę to rozłożyć w czasie, ponieważ wolę długo kompletować ale porządnie, a nie szybko, tanio i po łebkach. Quote
Nanteris Posted December 6, 2010 Report Posted December 6, 2010 No na oko to bym przygotował na Twoim miejscu minimalnie 3-4 tyś. Quote
Nanteris Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 Ok to tak na oko potrzebujesz: - Bluza mundurowa oficerska gabardynowa ( ta na zdjęciu wygląda mi na wersję m35) - Bryczesy - Koszula oficerska biała - Pas oficerski z klamrą łamaną - Oficerki - Jakaś kabura by się też przydała - Czapka oficerska - Reszta to insygnia , odznaczenia itp. Może reszta kolegów podrzuci linki do odpowiednich sklepów , nie bardzo się rozglądałem za rzeczami oficerskimi. Quote
nocone Posted December 7, 2010 Author Report Posted December 7, 2010 To oficerki już mam - skromna podstawa ale zawsze Quote
Nanteris Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 To oficerki już mam - skromna podstawa ale zawsze Najlepiej zrób im zdjęcia i wstaw na forum, oficerki oficerom nie równe ;) . Quote
NAWE_Jack Posted December 7, 2010 Report Posted December 7, 2010 Tak BTW, co to za opaska na drugim zdjęciu? I dlaczego na tej fotce Bittrich nie ma żadnych obszyć na kołnierzu? Quote
nocone Posted December 8, 2010 Author Report Posted December 8, 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapasowy_Batalion_SS_%22Deutschland%22 Quote
Nanteris Posted December 8, 2010 Report Posted December 8, 2010 Jest to zdjęcie zapewne z kampanii francuskiej, większość oddziałów SS-VT nie nosiło wtedy obszyć by utrudnić wrogowi identyfikacje jednostek, a Deutschland to nazwa pułku. Quote
NAWE_Jack Posted December 9, 2010 Report Posted December 9, 2010 Dobra, nie było pytania. Nie wiem dlaczego nie doczytałem tam Deutschland, efekt całego dnia w pracy chyba. A tak swoją drogą dziwna sytuacja- ukrywali patki a opaski z nazwą pułku zostawili... Quote
Marcinek83 Posted December 20, 2010 Report Posted December 20, 2010 Nazwa pułku dla snajpera nie jest informacją o stopniu ;) Quote
NAWE_Jack Posted December 20, 2010 Report Posted December 20, 2010 (edited) W armii niemieckiej powszechnym zwyczajem było odwracanie naramienników w obawie przed strzelcami wyborowymi wroga - na tym zdjęciu naramienniki są doskonale widoczne, więc raczej nie o snajperów tu chodzi :wink: Poza tym fotografia pochodzi z kampanii francuskiej, na późniejszych zdjęciach patki z runami oraz ze stopniami są doskonale widoczne. Nie wydaje mi się żeby Niemcy przestali bać się snajperów wroga po 1940 roku. Wydaje mi się, że chodzi tutaj o jeden z wielu rozkazów wydawanych przez Himmlera, dotyczących umundurowania w Waffen-SS. Wystarczy wspomnieć choćby zamieszanie jakie Reichsfuher wprowadzał w związku z Waffenfarbe używanych w Waffen-SS Edzia: Poszperałem trochę w literaturze i znalazłem informację na temat tych nieszczęsnych patek. Faktycznie, jak pisał Nanteris, chodziło o zachowanie tajemnicy wojskowej. W okresie, kiedy przygotowywano atak na Francję żołnierze SS-VT, nosili na patkach, obok runów SS, numery jednostek (np. pułk Deutschland nosił oznaczenie SS1) W okresie walk we Francji żołnierze SS-VT dostali rozkaz, aby zdjąć wszystkie patki z numerami jednostek. W sierpniu 1940 roku patki zostały pozbawione obszycia i od tego momentu aż do końca wojny stosowano patki bez obszyć oraz bez numerów jednostek. I w tym kontekście dziwi pozostawienie opasek z nazwą pułku :wink: Edited December 20, 2010 by NAWE_Jack Quote
Recommended Posts