Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kolimator dla M16A4 M5 RAS FN Manufacturing

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Mam: M16A4 M5 RAS FN Manufacturing, LLC

G&P

gp628_d.jpg

i zastanawiam się nad doborem kolimatora dla tej repliki i nie mam pojęcia :/ czy sensowniej kupić:

553 Holo Sight G&P

gp686b_d.jpg

czy z uwagi na długość lufy jakiś zamknięty, chyba, że to nie ma znaczenia :)

np taki:

Walther - Kolimator ACOG Type - PS44

kolimator-wlthr-ps44.jpg

Cena jaką mogę przeznaczyć na kolimator to do 500 zł.

Będę wdzięczny za uwagi, opinie i rady.

No i gdzie najlepiej i jak, jeśli na rączce, montować kolimator ?

Edited by Xeratus
Posted

Jeżeli chcesz iść w realność, bierz eotecha, jeżeli chcesz, by fajnie wyglądało (nie mówię, że eotech źe wygląda), bierz acoga (którego wersja militarna to luneta)

Posted

No właśnie jak już jesteśmy przy tym temacie - mógłby ktoś znający się na rzeczy opisać pokrótce

czym się różni kolimator od ACOG'a. Kiedy stosuje się jedno a kiedy drugie i czy do ASG bardziej przydaje się kolimator czy ACOG.

Przewertowałem dział Akcesoria, ale informacje tam są tak porozrzucane i szczątkowe, że ciężko coś wyłuskać :zastanawia:

Z tego co znalazłem na sieci (na ile można ufać Wikipedii czy innym "poradnikom") to ACOG to po prostu luneta z określonym

powiększeniem (najczęściej x4) i podświetlanym krzyżem ? (przy pomocy trytu lub innego źródła światła wymagającego już baterii) - correct ?

Zaś kolimator przeźroczysty - otwarty - nie ma żadnego powiększenia. To teraz mam pytanie - czy ACOG to po prostu przeźroczysty kolimator zamknięty (gdzie dodano układ soczewek powiększających) czy tylko układ soczewek powiększających

z podświetlonym krzyżem celownika ?

Swoją drogą mogłoby się komuś znającemu się na rzeczy zachcieć i zrobić taki przypięty temat o celownikach, kolimatorach, lunetach itp. tak jak zrobiono to np. o działaniu AEG -> http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/19073-aeg-jak-to-dziala/ Nowicjuszom taki temat sporo by wyjaśnił :bialaflaga:

Posted

No właśnie jak już jesteśmy przy tym temacie - mógłby ktoś znający się na rzeczy opisać pokrótce

czym się różni kolimator od ACOG'a. Kiedy stosuje się jedno a kiedy drugie i czy do ASG bardziej przydaje się kolimator czy ACOG.

Przewertowałem dział Akcesoria, ale informacje tam są tak porozrzucane i szczątkowe, że ciężko coś wyłuskać :zastanawia:

Z tego co znalazłem na sieci (na ile można ufać Wikipedii czy innym "poradnikom") to ACOG to po prostu luneta z określonym

powiększeniem (najczęściej x4) i podświetlanym krzyżem ? (przy pomocy trytu lub innego źródła światła wymagającego już baterii) - correct ?

Zaś kolimator przeźroczysty - otwarty - nie ma żadnego powiększenia. To teraz mam pytanie - czy ACOG to po prostu przeźroczysty kolimator zamknięty (gdzie dodano układ soczewek powiększających) czy tylko układ soczewek powiększających

z podświetlonym krzyżem celownika ?

Swoją drogą mogłoby się komuś znającemu się na rzeczy zachcieć i zrobić taki przypięty temat o celownikach, kolimatorach, lunetach itp. tak jak zrobiono to np. o działaniu AEG -> http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/19073-aeg-jak-to-dziala/ Nowicjuszom taki temat sporo by wyjaśnił :bialaflaga:

Celowniki kolimatorowe - niezależnie: otwarte czy zamknięte - nie maja powiększenia. Mogą mieć dedykowane nakładki powiększające, nakręcane z przodu lub być stosowane z magnifierami, czyli lunetkami o stałym powiększeniu - najczęściej 3x. Wówczas taka lunetka najczęściej jest na uchylnym lub łatwo demontowalnym montażu QD, żeby można ją było szybko zdemontować lub odsunąć na bok i używać samego kolimatora.

Jeżeli ktoś szuka realistycznego zestawienia do replik z rodziny M4/M16 - może sobie sprawić EoTecha, a do tego dodatkowo magnifier i będzie miał alternatywnie także powiększenie.

ACOG w realu jest luneta o stałym powiększeniu 4x. Do airsoftu najpierw produkowano kopie ACOGa, które nie były lunetami - z zewnątrz przypominały tę optykę, ale działały na zasadzie kolimatora. Później pojawiły się także kopie ACOGa w formie lunety - tak więc jeśli ktoś chce mieć lunetę - też kupi, a jesli chce mieć kolimator o wyglądzie optyki ACOG, ma dość spory wybór.

Co do zastosowania w ASG - wolna wola. Na dystansach airsoftowych optyka nie jest niezbędna; chyba, ze ktoś lubi przyjrzeć się przeciwnikowi dokładniej albo zajmuje się airsoftowym snajperstwem.

Kolimator służy do szybkiego celowania, zastępuje przyrządy mechaniczne - ułatwia i przyspiesza celowanie. Celuje się patrząc obuocznie - jednym okiem widzisz całość obrazu drugim patrzysz przez kolimator i widzisz to samo, ale na celu masz już kropkę.

W grach dynamicznych kolimator przyda się bardziej, choć tak naprawdę - wystarczą w ASG przyrządy mechaniczne. Natomiast jeśli ktoś szuka "złotego środka" i chce pogodzić kolimator z lunetą - to powinien zastosować zestaw kolimator + magnifier, jak napisałem wyżej..

Posted

A tak na prawdę optyka w sensie lunety z powiększeniem (3x to raczej minimum dostępne na rynku) mija się z celem jeśli nie masz snajperki faktycznie dobrej. Zwyczajnie, luneta z powiększeniem na dystansie mniej niż 50-60m zwyczajnie więcej przeszkadza i wkurza niż pomaga faktycznie w celowaniu.

Posted (edited)

Dzięki panowie Promant i dexterkrak za wyczerpujące odpowiedzi :icon_biggrin: Trzeba zatem będzie się rozejrzeć za jakimś dobrym kolimatorem :happy:

Edited by Kargan
Posted

Do powyższych wypowiedzi dodam, że warto sprawić sobie osłonkę na kolimator, aby nie padł on ofiarą zabłąkanej kulki. Są 2 opcje:

- tzw. flashkiller/flashkill/killflash (występuje pod tymi nazwami w rozmaitych sklepach) czyli nakładka, zazwyczaj lub zawsze na kolimator zamknięty wykonana z metalowej siatki chroniąca całkowicie przed kulkami i częściowo przed wykryciem z powodu słońca odbijającego się w obiektywie

- poliwęglanowe osłonki montowane zazwyczaj na szynie RIS tuż przed kolimatorem

Z wielu niezależnych opinii wynika, że obiektywom lunet niestraszne jest trafienie kulką, gdyż soczewki są bardzo wytrzymałe, jednak tego nie sprawdzałem. Widziałem natomiast kolimatory z rozwaloną szybką.

Co do Walteroskiej kopi ACOGa - większość egzemplarzy daje nieostry obraz kropki. W jedynym, z jakim miałem bliżej do czynienia pomogło trafienie kulką powodujące pozbycie się przedniej szybki. Kropka nagle stała się ostra i wyraźna.

Pozdrawiam,

Laokoon

Posted (edited)

Dziękuję za uwagi i opinie.

Jaki w takim razie ACOG polecacie ? Zależy mi na dobrej jakości obrazu, perfekcyjnej plamce i na możliwie prostym zasilaniu np. baterie AA lub AAA. Cena jak pisałem do 500 zł

Edited by Xeratus
Posted

Są ACOGi co mają zarówno 1,5x jak i 6x, z dosyć duża liczbą modeli pomiędzy tymi powiększeniami - więc nie do końca :wink:.

- http://www.trijicon.com/user/parts/parts_new.cfm?categoryID=3

Pozdrawiam.

Serio geniuszu? I na pewno myślisz, ze odkryłeś Amerykę?

Więc zwróć uwagę, że wypowiedź odnosi się do wersji 4x, którą skopiowano pierwotnie w formie kolimatora (patrz zdjęcie) i KTÓREJ DOTYCZYŁO PYTANIE.

A nie 1,5x, 3,5x czy 6x, które mają inny wygląd zewnętrzny, niektóre wręcz drastycznie odmienny. I kopii tej wersji było najwięcej. Ostatnio pojawiło się dopiero kilka propozycji innych wersji.

• 3 weeks later...
Posted

No i zdecydowaliśmy się z Xeratusem na te Hurricane. Nie powiem. Ładna plamka, regulacja jasności itp. itd.

Niestety te uchwyty są z jakiejś gównianej plasteliny :mad: Moja szyna jest pewnie ciut grubsza

w jednym miejscu bo chociaż tylny zatrzask ładnie się "zamknął" to przedni stawił opór.

Docisnąłem kciukiem (żaden ze mnie Pudzian) i dźwigienka została mi w ręku...teraz będę musiał

znaleźć jakiś mikro-klucz czy inne szczypce by to zamontować. Zatem uważać z montażem i nic na siłę

bo to plastelinowy metal jest :icon_evil:

Posted

Witam,

Kargan miał pecha. Ja swojego Hurricane 553 Holo Sight założyłem bez problemu, QD Locking Lever System docisnął się na szynie z wyraźnym oporem i trzyma się doskonale.

Bież ten od G&P

Dlaczego ?

• 2 years later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...