Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
Samopowtarzalny wkbw IST-14,5. Broń działa na zasadzie wykorzystania energii odrzutu lufy i zasilana jest z 5-nabojowych magazynków. IST-14,5 bez amunicji, z celownikiem POSP 8x42D (2000), ma masę 33,8 kg. Długość całkowita 2256 mm. Istnieje możliwość rozłożenia broni do transportu - jeden z żołnierzy przenosi wówczas 1300-milimetrową lufę, drugi, komorę zamkową

W 2009 na tureckiej wystawie IDEF po raz pierwszy zaprezentowano 14,5-milimetrowy samopowtarzalny, wielkokalibrowy karabin wyborowy (wkbw) Istiglal IST-14,5. Wkrótce oferta została rozszerzona o odmianę IST-12,7 do amunicji 12,7 mm x 108.

W latach 2010-2011 planowane jest wprowadzenie do produkcji konstrukcji wyborowych kalibru 23, a być może nawet 30 mm.

Podobna informacja o tej broni jest w najnowszym (chyba) numerze Raportu.

Na world-guns.ru nic nie ma, więc link do wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Istiglal_Anti-Material_Rifle

Otóż moje pytanie brzmi: jak myślicie, czy wykorzystanie krótkiego odrzutu lufy nie jest błędem? Przecież powoduje to zwiększenie rozrzutu (jeśli nie, to wyprowadźcie mnie z błędu)

Odmiana na nabój 12.7x108 działa na zasadzie odprowadzania gazów przez otwór w lufie. Może chodzi o to, że 12.7 jest "na ludzi", więc potrzebuje większgo skupienia, a 14.5 tylko na pojazdy opancerzone, na mniejszych odległościach? Sugerowałby to celownik POSP, o powiększeniu tylko 8x.

Jakie jest wasze zdanie?

Posted
Otóż moje pytanie brzmi: jak myślicie, czy wykorzystanie krótkiego odrzutu lufy nie jest błędem? Przecież powoduje to zwiększenie rozrzutu (jeśli nie, to wyprowadźcie mnie z błędu)
Sprawdź na jakiej zasadzie działa 12,7-mm wkbw Barrett M82 ;)
Posted

Wiem, że M82 działa na tej samej zasadzie.

Zastanowiłem się chwilę i już czaję, o co biega. Pewnie chodzi o to, aby lufa była swobodnie pływająca, co nie jest możliwe przy odprowadzaniu gazów przez otwór w lufie. Niestety nie jestem w stanie potwierdzić tej teorii, gdyż w prasie nic na ten temat nie pisze, a w internecie coś ubogo o tych karabinach...

Swoją drogą to zamaskowanie broni mierzącej ponad 2 metry musi sprawiać trochę problemów...

• 3 weeks later...
Posted

Termin "lufa swobodnie pływająca" jest błędny. Poprawne określenie to lufa samonośna. I nie, nie o to chodzi w zastosowaniu tego rodzaju mechanizmu automatyki w broni z Azerbejdżanu i Stanów Zjednoczonych. W prasie na ten temat pisze i pisało się sporo, aczkolwiek musiałbyś najwyraźniej odpowiednią prasę kupować ;)

Odpowiedź na Twoje pytanie, tak na szybko brzmi - przy broni przeciwsprzętowej, większy rozrzut nie jest problemem, bo cele są odpowiednio większe. I tyle.