Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

cm 048 i 8,4 NimH 1200 na ile starczy ?

Recommended Posts

Posted

Tak jak w temacie , przymierzam się do kupna http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/cm_048m_cm-1415.html i jest tam batka 1200maH Nimh na długo mi ona wystarczy, czy dokupić inną ?

Wiem że po zakupie należy sformatować baterie i z tego względy mam zamiar kupić to http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_ladowarki/rozladowywarka_do_akumulatorow_guarder-1589.html

Czy to będzie dobry wybór? Taka rozładowywarka ma jakąś regulacje czy coś w tym stylu , czy ma zapsane ,że po niżej takiego na pięcia dioda gaśnie?

Posted

A czy ten (http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_ladowarki_akumulatory_8_4v/akumulator_nicd_8_4v_2000mah_large_do_kolby_stalej_firefox-847.html ) akumulator wszedłby do kolby od cm. 0.48 , akurat ta bateria ponieważ to NicD . O NimH słyszałem że szybciej sie rozładowują, i mają krótszą żywotność. Nie wiem czy to prawda bo jeszcze takiej nie miałem , mam NicD i jeszcze nie miałem problemów.

Posted

mam ten akumulatorek... jako zapasowy mi się trafił taki co pada po 1000 kulkach, rof nie zadowala, a w zimie ehh zamarza dość szybko- co do dużych batek mam sanyo cadnica i trzeba trochę w środku kolbę rozwiercać bo 1-2cm wystaje bateria i się nie da zamknąć klapki

Pozdro.

Posted

Dobre ogniwa to Sanyo.

Albo standardowa odpowiedz... nie chcesz problemow - kup lipola ;p (zwlaszcza ze to mini, a tylko przy koniecznosci stosowania stickow lipole nie sa dobra alternatywa z uwagi na brak modelarskich stickow).

Posted

Hmm.. z baterią jednak się jeszcze troche wstrzymam, póki co kupie tą ladowarko/rozladowywarke (co podalem wyżej), to że kupię tą

cyme to jest raczej pewne i mam pytanie może ono wydawać się głupie , ale wole wiedzieć... Więc jak przyjdzie replika, a wraz z nią stockowy akumulatorek i nie będzie on wstanie naciągnąć sprężyny (odrazu po wyciągnięciu z pudełka) to w ładowarce ustawić opcje rozładowania czy ładowania (gdzieś wyczytałem że gdy aku. nie może naciągnąć sprężyny to jest w nim jeszcze moc i trzeba rozładowac , ale niewiem czy to prawda i wole się upewnić[czytałem tu na forum o bateriach ale sie nie dowiedziałem tego co mnie dokładnie interesowało] ) ? Drugie pytanie to jakim prądem mam ładować , dużym czy małym ?

Da się obliczyć w ile czasu mniej więcej ładowarka rozładuje naładowany pakiet pakiet ?

Posted

jeśli masz procesorówkę to nic liczyć nie musisz pierwsze cykle raczej na niskim prądzie,a obliczyć się da (x'mah*x)\x'ma x'mah- masz na batce x=1,4dla niH 1,6 dla nicd x'ma masz na ładowarce

Posted

Cm.048 ma stałą kolbę - warto by ją wykorzystać :icon_biggrin:

W ktorej jest malo miejsca i niektore 9,6 nie pasuja (sa za duze). Lepiej przelozyc kable pod dekiel i stick (jezeli myslimy o czyms wiecej niz 8,4 / slabe 9,6)

Posted

Kiedys uzywalem NiCd 4000 mAh 9,6V aku do swietlowek - jako zasilanie awaryjne.

Kosztowalo 20 zl... trzymalo 2 miesiace. Nawet po zwarciu kiedy spalily sie przewody i rozlutowaly dawalo rade.

Mialem kilka takich i jako zasilanie awaryjne - zewnetrzne na kabel bylo idealne.

Mp5 z 2 m kablem wygladalo komicznie ... ale dzialalo zima.

Aku do asg czesto sa slabe i przecenione 200-300 %.

Duzo taniej da sie dorwac modelarskie pakiety - nawet poszperac jak juz ktos naaaaprawde nie chce lipola - starsze nimhy modelarskie.

Ale kwestia jest omawiana dziesiatki razy.

Lipol konkretny kosztuje 60 zl. O duzej pojemnosci i duzej wydajnosci. Nie zamarzajacy w zime.

Ladowarka do niego - 100-130 zl.

Dobra batka nimh - 150 - 200 zl.

W tej cenie kupi sie i lipola i ladowarke.

Wiem co mowie - mam 3 repliki z lipolami plus nawet glocka cymy ktory ma deansy i lipo 7.4

Nie ma co sie bac lipoli. Filmiki jak pala sie - robione sa wtedy kiedy podlaczy sie niewlasciwa ladowarke.

Posted

Przeglądając te baterie LiPo zobaczyłem zdanie : Nigdy nie dopuszczać do rozładowania pakietu poniżej 70% napięcia nominalnego, więc jak replika przestanie strzelać to ile % tego napięcia w niej będzie ?

Kocur ma racje kupując baterie LiPo rzeczywiście taniej wyjdzie i ma też zalety -brek efektu pamięci , małe samorozładowanie tylko te wybuchy tych bateri mnie troche zniechęcaja :biggrin: .

Nieiwem tylko jak to sie ma w praktyce, chodzi mi o awaryjność, czy jak bateria popsuje sie, to podczas ładowania albo przechowania nie zrobi ,,bum'' :icon_razz2: .

Coś mnie kusi żeby dziabnąć jakiegoś Lipokla tylko nie wiem którego producenta - doradzicie ? Prosił bym link tylko ze zbrojowni bo tam dokonam zakupów.

Posted

Lipole nie wybuchaja ale pala sie jak termit.

Wtedy kiedy je ladujesz nieodpowiednio.

Nie kupuj lipoli z sklepow asg bo sa szajsowne.

Kup z sensownego sklepu modelarskiego, gdzie oszczedzisz ze 30-50 % kwoty...

Posted

Jeżeli ładujesz je dobrą ładowarką i nie rozładujesz poniżej 3v/ ogniwo są bardziej żywotne od ni-mh.

Li-poli i ładowarek nie kupuj w sklepach airsoftowych, tylko w modelarskich.