bamper12 Posted November 10, 2011 Report Posted November 10, 2011 Ciekawe, bardzo. Bo jak ja wsadziłem do swojej G36C cylinder 0 to na M100 miałem z 330 fps to 360 fps... Cholera jasna... Ale ja plotę bzdury i jestme noobem... Widocznie tak, naprawdę szanuje twoją osobę, ale sprawdź to jeszcze raz, i przeanalizuj z fizykiem.... Przecież najwyższe ciśnienie jakie wystąpi w cylindrze, będzie już wtedy kiedy kulka opuści lufe... Nie wiem, może ja się mylę, ale na przykładach kilku replik to robiłem, i jak cylinder był odpowiednio dopasowany do lufy to fps'y szły do góry.... Np. M4:, SP120, NBU, lufa 360mm, cylinder typ 1 = ~~415 Po zmianie na cylinder typ 2 = ~~450fps Kapitanie Oczywisty. To nie jedyna replika jaką tak robiłem. Spartoliłeś robotę w moim przekonaniu, ale jak zwykle... Ja ironizuję, a Ty się znasz. ;) Moim zdaniem chłop ma racje ;)), No, ale Ty składasz te repliki od kilku lat, to masz większe doświadczenie.... Quote
wiciok Posted November 10, 2011 Report Posted November 10, 2011 (edited) A nie moglibyście przenieść się z tą dyskusją do właściwego tematu? http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/65864-cylinder-typ-ma-znaczenie/ Edited November 10, 2011 by wiciok Quote
white_pl Posted November 11, 2011 Author Report Posted November 11, 2011 (edited) W sumie to oboje macie rację ale trzeba wytłumaczyć kilka rzeczy i Panie AnR proszę się tu nie wywyższać ;) 1. W źle złożonej replice większy cylinder daje większe ciśnienie. 2. Dobrze dobrana pojemność cylindra do długości lufy w szczelnej replice zwiększa fpsy. 3. Za duży cylinder, do długości lufy zwiększa rozrzut ! I teraz. Ad.1 - W większości przypadków Polacy posiadają chińskie repliki, ich dysze ,a czasami i głowice są nieszczelne. Im większa sprężyna tym więcej fps spier.... ucieka :) Niestety, chińczycy dają z generacji na generację coraz mocniejsze sprężyny. Zatem coraz większe są straty. W takim przypadku większy cylinder zwiększy fps. Często też poprawiając celność ( być może zgra się układ z dł. lufy). Ad.2 To jest to co napisał bamper, a żeby nie być gołosłownym, przedstawiam tutaj zdjęcia z szybkiego testu w war. domowych :) Replika ta sama co w testach dł. lufy. Cylinder typ 1. Wszędzie ta sama komora, wszędzie ta sama gumka. - Lufa 590mm. Jest to idealna długość lufy dla tego cylindra. Fps'y największe. (Jak powiększycie na lufie jest napisana długość) - Lufka 350mm. Fps'y spadły niewiele. Jak widać cylinder nie wpłynął tutaj zbyt dramatycznie na ich ilość gdyż replika jest idealnie szczelna. Natomiast bardzo pogorszyło się skupienie ! - To co lubimy najbardziej :) Mp5k - lufka 110mm. Jak widać za duży cylinder zmniejeszył ilość fpsów, gdyż kulki już dawno nie było w lufie zanim ten osiągnął największe ciśnienie. O skupieniu nawet nie ma co wspominać :) Ad.3 udowodniłem w testach z długościami luf. Na marginesie dodam, że niedługo będę w posiadaniu nowej repliki z cylindrem 2 i przymierzam się do powtórzenia testu z długościami luf. Natomiast mam już tarcze z porównaniem luf różnych firm ale tej samej długości ( nic ciekawego :P ). I tak wszyscy wiedzą jakie lufy są najlepsze. Oraz test różnych kulek ,a tej samej wagi. Tutaj kilka ciekawych rzeczy, ale muszę znaleźć czas na napisanie tego i zeskanowanie tarcz. :) Cierpliwości. Pozdrawiam. Edited November 11, 2011 by white_pl Quote
Recommended Posts