Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie wszystkich Airsoftowców

Dnia 18 list.2010r. przyszedł mi do głowy jakże ambitny pomysł/Plan by w trakcie kolejnego zlotu w Boryszynie

zorganizować WIELKI obóz ASG!

Zeszłego roku zawiodłem się :bialaflaga: bo: ta impreza zaczyna coraz bardziej przypominać ,,Woodstock" :ohmy: niż zlot miłośników fortyfikacji. Wiele osób zażywa środki odurzające mam na myśli *narkotyki* co jest przykre ,coraz więcej rockowców/harlejowców przyjeżdża i ta impreza traci charakter Militarny! Tylko my(A.T.B.W. Team)Daliśmy przykład małego obozu ASG. :maniak_jezyk2:

Okopaliśmy się 1 punkt strzelecki dla RKM-u z zadaszeniem z siatki maskującej i

2 większy punkt strzelecki dla RKM-u z worków z piaskiem i zadaszeniem z dużej siatki maskującej, Wysoko umieszczona Polska flaga,Brama z szlabanem oraz oznaczony teren

(Na którym obowiązywał kategoryczny zakaz spożywania Alkoholu oraz innych środków odurzających).

A więc Mam zamiar stworzyć obóz ASG składające się z wielu Team-ów

(I łączących nas wszystkich jednym ,.. Miłością do Airsoftu)

Mam zamiar ogrodzić wyznaczony teren >ASG ZON< (w zależności od ilości uczestników ).

Na terenie >ASG ZON<

-okopiemy się (Okopy łączące się z gniazdami strzeleckimi "rkm/ckm-ów").

-Zrobimy sztab dowodzenia obozu ASG,

-punkt sanitarny,

-Maszt z flagami,

-Bramę (wjazdowo-wyjazdową)z szlabanem ,

-oraz parking dla pojazdów.

Dalsze pomysły/propozycje będą rozważane i wdrażane w plan obozu. :wink:

Mam nadzieję że mój pomysł poprze wiele team-ów/maniaków/oraz fanów :maniak_usmiech: :maniak_usmiech: :maniak_usmiech: :maniak_usmiech: :maniak_usmiech: asg i stworzymy jeden wielki obóz ASG który będzie świecił przykładem dla innych :maniak_OK: .

Pozdrawiam serdecznie

Młodszy Wolf Darek

• Replies 224
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Czy te "fortyfikacje" będą znajdowały się na twoim prywatnym terenie? I czy ten cały obóz przetrwa dłużej niż kilka/kilkanaście dni? No i sprawa pogody, jest listopad, pogoda raczej nie zachęca to machania saperką po kostki w błocie :)

Nie doczytałem że obóz ma być organizowany podczas zlotu w Boryszynie. Sama koncepcja ciekawa :)

Edited by tenk
Posted

Otóż mój drogi ,,tenk-u,,

Tak naprawdę zlot pod hasłem Fortyfikacje jest trochę inny niż sobie wyobrażamy . Fortyfikacje znane nam bardziej jako kopuły bunkrów wystające z ziemi,.. co prawda na terenie zlotu nie widać Kopuł bunkrów ale jest wejście do bunkrów ! Za darmo można pozwiedzać powojenne tunele i komory Bunkrów!

:) Fakt sama myśl że to najdłuższy pas fortyfikacyjny robi już wrażenie.

Jeżeli uczestnicy obozu będą starali się i wczuwali w obóz to powinno pójść wszystko zgodnie z planem a nawet jeszcze lepiej. :D

I jeszcze jedna sprawa Zlot odbędzie się 2011r. 4-6 czerwca .

Mam zamiar zebrać większość ludzi na 2 dni przed zlotem by okopać się ,omówić dokładniej szczegóły ,oznaczyć teren ,zapoznać nowych z terenem ,no i rozbić namioty i ulokować pojazdy.

Posted

Ależ kiedyś były obozy AS, organizowane przez (głównie) AWR. Jednak po nieporozumieniach z gminą, postanowili że zdrowiej jest nie angażować się w takie formalne obozy. Dlatego w następnym roku było już luźniej, bez okopów, wojskowych namiotów itp. Czyli czysto piknikowa amosfera, z elementami militarnymi :cool:

Jeśli macie zdrowie, powodzenia. Życzę miłego wachlowania się z gminą.

A co do uczestników, to zapewniam, że jest wiele osób/ekip które chętnie pomogą w ewentualnym przygotowywaniu zlotu.

Posted

,,Rudy,, to jest już zlot zorganizowany . Odbywa się co roku , my będziemy tylko obozowiczami na terenie dozwolonym :)

A że nakopiemy Gniazd' i okopów to nikt niema nic przeciwko na zakończenie zlotu wszystko zakopiemy i wszyscy będą happy.

Poza tym nasz występ(obóz) będzie jeszcze reklamą gminy :P

Posted

Nie muszę niczego wyjaśniać. Żadnych formalności! Nic wspólnego z gminą . To jest teren obozowiska na którym działa tak zwana SamowolkA :maniak_jezyk: .

Nikt się o takie rzeczy nie czepia . (Tam Ludzie jeżdżą dosłownie w śmietnikach :teethh: takie widoki mieliśmy nie raz na polu kempingowym)(albo są ciągani za samochodami trzymając się haka lub liny)

Zeszłego roku pojechaliśmy Team-em okopaliśmy się i nikt nikogo się nie czepiał. Fotograf chodził robił zdjęcia i są one do dziś na portalu :google: .A jak opuszczaliśmy nasze obozowisko zasypaliśmy wykopy i wszystko było OK :maniak_OK:

Posted

No prawda tylko wy się okopaliście ale grup na zlocie dużo się lansowało :)

Masz racje...hełm pana T najlepszy :biggrin:

Możemy cos zrobić za rok,postaram się dogadać z organizatorem imprezy.Darek jak co to mi pomożesz,a może ktoś jeszcze będzie chętny.Jak na razie jeszcze mamy kupe czasu do zlotu.

Posted

Kolejne informacjie.

mogę wam przybliżyć z lekka przebieg imprezy z zeszłego zlotu.

PROGRAM ZLOTU

PIĄTEK, 4 czerwca 2010

* 14:00 Międzynarodowy Festiwal Zespołów Rockowych- Przesłuchania Zespołów

* 16:00 Pokaz Motocrossu w wykonaniu Darka Kłopota

* 16:00 Jarmark militariów, drobiazgów, artykułów spożywczych oraz allegro

* 19:30 Koncert 5 Rano

* 20:45 Ogłoszenie wyników festiwalu

* 21.30 Gwiazda wieczoru Koncert TSA

* 23: 00 Muzyka przy bunkrze DJ

SOBOTA, 5 czerwca 2010

* 12:00 Powitanie- biesiada polowa/obozowisko wojskowe

* 13:00 Parada pojazdów wojskowych na trasie Boryszyn-Lubrza (Chałupczyn)-Boryszyn

* 14:00 Część artystyczna Domów Kultury, GOK iB Lubrza, GOKIS Trzciel

* 15:15 Koncert NUSHEE Laureat 2009 r.

* 16:45 Wybory Miss Zlotu

* 17:00 Oficjalne otwarcie imprezy

* 17:15 Siła kawalerii- rekonstrukcja bitwy pod Mokrą w 1939 r.

- PROWADZENIE BOGUSŁAW WOŁOSZAŃSKI

* 18:00 Wręczenie nagrody, koncert zwycięzcy z 2010 r.

* 19:30 Koncert System Ewakuacyjny

* 21:00 Wybory Miss Zlotu drugie wejście

- prowadzenie HIREK WRONA

* 22:00 Gwiazda wieczoru- Koncert ACID DRINKERS

* 23:30 Video dyskoteka Hirka Wrony przy fortyfikacjach.

* 3:00 Zakończenie drugiego dnia

niedziela

też się działo a pod wieczór wszyscy sie spakowali :)

Poza tym gmina pisze !

# Płacimy tylko za parking (ok 5 zł) i ew. pamiątki, zwiedzanie bunkrów i jedzenie.

# Pole namiotowe jest za darmo (ale małe, lepiej przyjechać wcześniej).

# Nie trzeba wysyłać żadnych zgłoszeń (w końcu to impreza na dużo więcej niż 20 tysięcy osób).

Na temat noclegu/wyżywienia trzeba się wyposażyć samemu. Na 2 dni przed rozpoczęciem zlotu są już stanowiska z jedzeniem, jest woda bieżąca oraz TOI-TOIe.

Co jest barzdiej cieszące to "KATOWISKO" Gdzie przyjarzdzają co roku quady,krosy,rosomaki,skot-y i inne pojazdy wojskowe i terenowe.

Aw sobotę jest wielka parada pojazdów militarnych w której można wziąsc udział za darmo :D :woz:

na dzień przed imprezą czasami na 2 przed pojawiają się już stoiska Gdzie można wszystko kupić.(google,asg,pirotechnika,noże latarki,...i jeszcze x rzeczy)

Zeszłego roku jak jechałem na zlot Wyposażyłem się po zęby a mój ekwipunek ważył ponad 85 KG !

Nie zmuszam nikogo do przyjazdu tylko zapraszam serdecznie.

Jak wyobrażam sobie obóz ?

Jest wiele koncepcji,..(Szkic rozmieszczenia namiotów,okopy,parking dla pojazdów,mały sztab,oraz częściowy plan dnie który składa się między innymi:poranna zbiórka,Wyjaśnianie pytań/problemów,Lans patrol :p ,i wymysli sie jeszcze jakies zawody ,ćwiczenia typu np. strzelanie do celu,żut atrapą granatu,bieganie, pąpki itp,..

Warty nocne i wiele wiele innych rzeczy.)

Wszystko uzgodni się jeszcze na forum. :)

Trwają negocjacje w sprawie wyżywienia,noclegu,.. jeżeli uda mi się załatwić kuchnię polową to po małej symbolicznej zżucie będzie ciepły posiłek :) A jak zorganizuję namiot wojskowy to trzeba będzie zabrać ze sobą tylko karimatę bądź śpiwór :)

będę informował na bieżąco o zmianach i nowościach. Pozdrawiam

A i co do dogadania się z organizatorem to popiszę już z własciwymi osobami ....Pamiętajcie ja organizuję>ja się o wszystko troszczę,martwię

Posted

Mała nowinka

Dodałem kilka zdjęć na których podstawie możecie wyobrazić sobie jak będzie miał wyglądać Obóz ASG :biggrin:

Oraz oriENtować się troche w terenie . :cool:

http://picasaweb.google.com/113449407444073797117/Boryszyn2011#

zdjęcia z:

-parady

-insceniazcji

-katowiska

-bunkrów

-obozu

-stoisk

-sceny

oraz kilka innych na których będziemy wzorowali nasz obóz. Co wy sądzicie ?

Posted

Najpierw zagadaj z organizatorami zlotu i zdobądź miejsce, rozłożenie namiotów postawienie masztu i paru worków z piaskiem to jedno, ale zrobienie całych umocnień może nie przejść.

To, że w tym roku urządziliście sobie niewielki obóz, nie znaczy, że w przyszłym możecie zrobić większy. W tym roku organizatorzy na polu nawet się nie pojawili. Ale w przyszłym już tak kolorowo może nie być.

Posted

Przeglądając Twoją galerię można wysunąć ciekawe wnioski - sam nie masz pojęcia o umocnieniach (nie wiesz co to jest okop), wybrałeś losowe zdjęcia z różnych imprez airsoftowych i militarnych w Polsce, wrzuciłeś w stylu "tak by było fajnie", ale sam nie masz sprecyzowanego planu, założeń, ani sposobu organizacji obozu.

Posted

Foka, jeżeli poświeci temu czas to nie widzę problemu żeby się nie zapoznał z tematyka i nie wymyślił niczego do czerwca. NA razie się tylko pytał czy byłby ktoś chętny do pomocy. Ale słusznie mikunda mówi - Niech najpierw załatwi sprawę z organizatorami. Na ta chwilę nie mamy o czym gadać.

Posted

Drodzy koledzy, od kilku lat (oprócz zlotu 2010) jako LTRH organizowaliśmy pokaz zmagań II wojennych podczas zlotu. Nikt z gminy nie pozwoli Wam ot tak zorganizować bazy ASG z namiotami, okopami i Bóg wie czym jeszcze. Zapomnijcie o tym. Najpierw zgoda od gminy, później wykopaliska. Teren na którym odbywa się zlot i na którym znajduje się parking to teren prywatny należący nie tyle do gminy co prywatnego człowieka. Radziłbym porozmawiać kulturalnie z władzami gminy zamiast robić partyzantkę. W razie wszystkiego służę pomocą w rozmowach i organizacji. Dlaczego? Dowiecie się kiedy będzie trzeba. Pozdrawiam!!

Posted

Darek:

1. Robisz rozpiskę swojego pomysłu - sugerowany wygląd obozu, co tam chcesz zrobić, jak, gdzie itp, przewidywana ( realna ) ilość osób i szpeju itp. Zbilansuj ewentualne wydatki, koszty zbudowania obozu, oraz całą logistykę - sprzęt i wyposażenie potrzebne do obozu - deski, worki, siano itp, parkingi, toitoie, prąd, wodę itp.

2. Zabierasz to wszystko, bierzesz ze sobą kogoś pełnoletniego ( najlepiej kogoś faktycznie starszego a nie "ognistą 18stkę" ) i idziesz do Organizatora imprezy.

Rozmawiacie z Nim n temat Waszego pomysłu i próbujecie przekonać do Waszej wizji. Najlepiej przygotować sobie trzy wersje pomysłu - minimalną, optymalną i taką maks. Rozmawiasz o wersji optymalnej napominając delikatnie, że w razie "nieprzewidzianych wypadków" obóz może być mniejszy lub większy.

Próbujesz wybadać co Organizator jest w stanie Ci zaoferować od siebie - namioty, podciągnięcie prądu, materiały do budowy obozu itp, Prowadząc rozmowę postaw sprawę jasno, że chcecie być jedną z atrakcji Zlotu a nie zwykłymi widzami. Atrakcji, która - podobnie jak koncerty, pojazdy itp wpłynie na jakość imprezy i negocjuj darmowe noclegi oraz np zwrot kosztów dojazdów dla osób przyjeżdżających z daleka. ( tak jak pisałem Ci to na naszym forum - to nie małpki płacą by je oglądać, tylko na odwrót ) Na wszystko w miarę możliwości bierz papierki - zgodę na rozbicie obozu, na ewentualne kopanie itp.

3. Kiedy pozałatwiasz formalności i dowiesz się na czym stoisz - czy możesz kopać okopy, czy np wyłącznie dołki pod maszty itp ( po zabezpieczeniu warstwy darni ) czy będą namioty, czy masz siano do wypchania worków itd. rzucasz info na forum i mając gotową ofertę zapraszasz ludzi. Piszesz czego brakuje, co by się przydało i co trzeba koniecznie załatwić.

4. Jeżeli masz dostęp do osób które są w lepszym kontakcie z Organizatorem ( jak np mój Przedmówca ) korzystaj z takich kontaktów jak możesz, bo często takie osoby mogą więcej pomóc i załatwić niż Ty sam.

5. Przy całym planowaniu od początku do końca przede wszystkim myśl realnie i nie bujaj w obłokach. Wiem, że fajnie byłoby mieć cztery wieżyczki z ckemami, drut kolczasty, rowy, pole minowe, i sześć check pointów i czołg co to wszystko będzie w nocy pilnował, jednak należy wziąć pod uwagę realia w jakich będziecie:

Jest to otwarta impreza, na której ma być ładne kilka tysięcy ludzi, więc nasuwa się pytanie ilu z nich będzie wieczorem pijanych - byłeś w tamtym roku, to powinieneś wiedzieć. Kolejne pytanie - ilu z tych pijanych ludzi idąc w nocy może się nadziać na Wasz drut kolczasty, bo go nie zobaczy i co potem może z tego wyniknąć. Podobnie - ile osób może po nocy idąc się wylać czy po prostu idąc - wpaść do Waszych okopów?

Wiem, co odpowiesz - to będzie teren zamknięty - spokojnie, wierz mi, po pijaku Polak potrafi nie takie rzeczy.

Lepiej zrezygnować z niektórych rzeczy, które tak naprawdę są zbędne i skupić się na tym, co faktycznie jest ciekawe.

Może jakieś zaaranżowane sytuacje w okolicach obozu, patrole, itp.

Przy czym - tak jak pisałem - uważaj ze strzelaniem na tego typu imprezach. Jedna nieodpowiedzialna kulka i potem może być kupa problemów. Juz lepiej "szczylać" na sucho.

Tyle z mojej strony. Zabrałeś się za wbrew pozorom dość poważną sprawę, więc pozostaje mi życzyć wyłącznie wielu sukcesów.

D.

Posted

Duncan McLain" Miło cie usłyszeć na WM :icon_razz2:

Biorę każdą uwagę/radę bądź podpowiedz pod uwagę i ją rozważam .

Tak. a więc:

Prąd bądź toi toie tak jak mówiłeś to sprawa do wynegocjowania z organem w trakcie rozmowy.

Bilans podam za jakieś ładne kilka dni. jak pójdzie mi dobrze do za parę 1-2.

Kto będzie pilnował obozu ? Wyznaczymy ludzi

[(chętnych) jeżeli nie będzie to się wybierze ] do pełnienia warty całodobowej (oczywiście będziemy zmieniali co jakiś ustalony czas wartę np. co 1-2h. Nie tylko dla uniknięcia skaleczenia osób postronnych jak i dla poczucia bezpieczeństwa swego szpeju (że nikt nie zakosi bądź nie zepsuje ) ale i dla lepszego wczucia się w klimat.

Będziemy utrzymywali trwały kontakt z ochroną

(W razie np. wtargnięcia cywila który będzie siał rozp...dol czy obrzucał wulgaryzmem ,bądź jakich kolwiek innych incydentów)

Oczywiście zadbamy o bezpieczeństwo Cywili :maniak_luzik:

Oznakujemy teren obozu widoczną taśma i w odległości jakiś 1m od taśmy zbudujemy/wykopiemy okopy, rozłożymy drut kolczasty JEŻELI W OGÓLE GO UŻYJEMY (Jeżeli będzie zbyt dużo ludzi przeciwko temu to użyjemy go w głąb obozu,np. przy sztabie czy wieżyczce) oraz dołożymy wszelkich starań by nie dochodziło di incydentów/nieprzyjemności. :maniak_OK:

Posted

Darek. Snuć tak plany to ja nawet mogę o strzelance na Marsie. Najpierw załatw WSZYSTKO a później działaj. Jak będą wszystkie zgody na pewno wzrośnie liczba chętnych... :)

Posted

Dobra to może napisze jak to było w roku 2006 z obozem ASG. (Chociaż szkoda, że Ronin albo Tuziol się nie wypowiedzieli, może potem uzupełnią moją wypowiedź).

Teren obozu wyznaczony był w obecnym miejscu inscenizacji.

Składały się na niego 4 okopy i duży przykryty dachem, podziemny sztab. Dodatkowo namioty wojskowe, nie pamiętam dokładnie ile ale chyba dwa lub trzy 6 os. kwadraty i jeden NS64. na środku maszt z flagą. Wszystko ogrodzone taśmą i sznurkiem, do tego dwa koziołki z drutem kolczastym.

No i masa problemów.

Materiały do obozowiska wprawdzie organizator nam załatwił, ale ilość śmieszną i w dodatku trzeba to było przetransportować samodzielnie z lasu gdzie teraz są pola namiotowe. Było by to jeszcze do ogarnięcia, gdyby nie to, że na zakręcie przed parkingami mieliśmy też obstawić bramę wjazdową z szlabanem i ziemianką, gdzie tez trzeba było sobie to drewno dotaszczyć.

Ludzie z obozu robili też za służby porządkowe, pilnowaliśmy wjazdu, wyganialiśmy ludzi z lasu przy inscenizacji, kierowaliśmy ruchem podczas parady.

W zamian za to nie dostaliśmy nic. Chociaż obiecany był ciepły posiłek i wsparcie.

Gdy nad ranem dwójka uchlanych "synów sołtysa" właziła do obozu musieliśmy radzić sobie sami, póki nie przyszedł znajomy, który akurat był ochroniarzem na imprezie. To, że trzeba było pijaczków wyciągać z okopów i wyplątywać ich z koziołków już przemilczę.

Jak coś będziesz załatwiał z organizatorami, bierz wszystko na piśmie, jak będziesz miał to na papierze to wymagaj. Inaczej ciężko to widzę.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...